Hirdetés

Az amerikai kormány eladta a Wu-Tang Clan egypéldányos lemezét, de nem tudni, kinek

Egy felbecsülhetetlen értékű Wu-Tang Clan-lemezt passzoltak el egy ismeretlen vevőnek a szövetségiek. A One Upon a Time in Shaolin egyetlen példánya eredetileg Martin Shkreli tulajdonában volt, akit 2017-ben adócsalás miatt ítélték el.

Az nem derül ki a közleményből, hogy a befolyt pénz az áldozatok kártalanítására vagy az államhoz került-e, mindenesetre azt írják, hogy

a hivatal és a bűnüldöző szervek kitartó erőfeszítéseinek köszönhetően Shkrelit sikerült felelősségre vonni, és megfizette az árát annak, hogy hazudott, és lopott a befektetőktől. Ennek az egyedülálló albumnak a mai értékesítésével a törlesztése befejeződött.

Az ember, akit az egész világ gyűlölt

Martin Shkreli gyógyszeripari befektető volt, azzal vált híressé, hogy egy éjszaka alatt drasztikusan megemelte az életmentő HIV-gyógyszer árát, egészen pontosan ötezer százalékkal lett drágább a gyógyszer egyik napról a másikra. De nem emiatt ítélték el, hiszen ez önmagában, még ha emberileg az is, jogilag nem bűncselekmény, azonban az adócsalás már igen. Shkrelit 2017-ben feltételesen szabadlábra helyezték, de úgy viselkedett, mintha egy film főgonosza lenne, imádta a rá zúduló gyűlöletet, egészen addig, amíg el nem rendelték a vagyonának elkobzását. A férfi még nem sokkal az ítélet előtt is azzal sokkolta a közvéleményt, hogy ötezer dollárt ajánlott annak, aki visz neki egy tincset Hillary Clinton hajából, de az ítélet kimondta, hogy meg kell válnia a Picasso-festményétől és a Wu-Tang Clan-lemezétől is. A lemezt egyébként az ítélethozatal után, de az elkobzás előtt megpróbálta fű alatt eladni.

A lemez, amiből egy van az egész világon

2015-ben a Wu-Tang bejelentette, hogy új albumon dolgozik, és csak egy példányt ad el, aki a legtöbbet fizeti érte, viheti. Shkreli kétmillió dollárt ajánlott a 31 dalt tartalmazó lemezért, majd nem mutatta meg senkinek. Mikor megvette, akkor a lemezt egyszerre hirdették zenetörténeti relikviának és műalkotásnak. Az albumhoz jár egy nikkel-ezüst doboz, valamint egy bőrbe kötött kézirat a szövegekkel, és egy eredetiségigazolás. A lemezre különféle korlátozások vonatkoznak, például nem lehet másolni. RZA annak idején azt mondta, hogy a befolyt összeg jelentős részét jótékony célokra ajánlották fel.

Az Igazságügy titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árulta el, hogy ki és mennyiért vette meg a lemezt.

Bárki megveheti a Wu-Tang Clan egypéldányos nagylemezét

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk