Hirdetés
Hirdetés

Árak és élet az Exiten

Hogy mitől jó egy fesztivál, arra sokan keresik a választ, de a kritériumok dobogós helyein szokott szerepelni a “kik lépnek fel” és az “egyáltalán hol van ez egész” után a “drága-e a sör?” kérdéskör. Spolier: drága. De ne szaladjunk ennyire előre.

A fesztivál területről már többször leírtuk mennyire jó, a kijutás a városból leginkább gyalog vagy taxival valósítható meg, de úgy tűnik, visszatérő probléma, hogy az igazán durva kihívás az, hogy a magyar-szerb határon átjusson az ember. A horrorsztorik négy, de minimum két órás várakozásról szólnak, és itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy a bosszúságot elkerülendő, vagy legalább arra felkészülendő, érdemes vagy a Police.hu oldalán hivatalos forrásokból tájékozódni, melyik határátkelő kevésbé látogatott és még nem is olyan nagy kitérő. Vagy ott a BorderWatcher alkalmazás, ami egyfajta közösségi szívásélményt tesz lehetővé, ugyanis a felhasználók is jelezhetik, hogy éppen hány órát álltak a határon.

Ezer forint felett a sör

Visszatérve a sörkérdésre, nincs túl sok jó hírünk, ugyanis a csapolt sör 329 szerb dinár, ami a cikkünk írásakor 1135 forint. Ezen lehet némileg módosítani azzal, ha a főszponzor kártyakibocsátó (Visa) kártyáját használjuk, de ekkor is ezer forintos árról beszélünk. Nagytételben vásárlóknak van mennyiségi kedvezmény, öt csapolt sör 4500 forintba kerül. Repohár nincs, akció van arra vonatkozóan, hogy ha valaki a hoszteszek által őrzött szelektív hulladékgyűjtőbe dobja az összegyűjtött poharait, akkor kaphat egy dobozos sört. Apropó dobozos sör, az közel 1400 forintba (399 szerb dinárba) kerül.

222 szerb dinár, azaz nagyjából 766 forint az ásványvíz, a fél literes kóla és társai pedig ezer forintba kerülnek. Gin tonicból szintén létezik mennyiségi kedvezmény, 4 darab vásárlása esetén 1197 dinárt, azaz nagyjából 4130 forintot kell fizetni.

Nem feltétlenül enni megy ide az ember

Amiben más az Exit mint a magyar fesztiválok többsége, hogy viszonylag későn kezd. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy hét előtt olyannyira nincs semmi, hogy a fesztivál területére sem lehet bemenni, ezért valószínűleg a legtöbben kint intézik el a vacsorát, a hajnali túléléshez pedig nem feltétlenül igényelnek az emberek kulináris élményeket. Ettől még azért nagyon idegesítő, hogy még a kajáldáknál sem tud leülni sehova az ember.

Kajasor az Exiten

A pizzaszelet 1100 forint, sonkás melegszendvics 970 forint, hotdog 1350, kolbász 1650, a hamburger 2000 forint körül volt, ahol mi néztük, a vega opció ennél valamivel olcsóbb, a vega kebab pedig drágább. Cserébe viszont makrobiotikus szentjánoskenyér tortát is lehet venni egy ezresért. Szintén egy ezres a sültkrumpli, csirkeszárnyakat 1250 forintért kapni, és ha minden kötél szakad van minipani is, ami gyakorlatilag az aluljárós kimérős péksütemények helyi megfelelője.

Óriási a szigor

Érdemes óvatosan bánni azzal, hogy mit pakol be magának az ember a táskájába. Tavaly szimplán csak mérges voltam, mikor kidobták a fejfájáscsillapítómat azzal, hogy legfeljebb egy darabot vihetek be, de úgy gondoltam, csak egy túlbuzgó dolgozóba akadtam. Idén úgy éreztem magam mint egy drogdíler, ugyanis a következő nagyon veszélyes tételeket pakolták ki a táskámból:

  • széntabletta (kb 10 darab)
  • naptej (1 decis, eredeti kiszerelés)
  • kézfertőtlenítő (1 decis, eredeti kiszerelés)

Mint megtudtam, a széntablettát nem ismerték fel a magyar megnevezés alapján a helyszínen tartózkodó egészségügyisek, a biztonsági szolgálat pedig rendkívül tűzveszélyesnek tartotta a kézfertőtlenítőt és a naptejet is. Szerencsére az Exploiteden a közönség soraiban feltűnő görögtüzet mások simán be tudták vinni a fesztiválra, úgyhogy a szerb biztonsági őröktől is tanultam valamit: a naptej, főleg széntablettával sokkal veszélyesebb mint bármi.

És ennek folyományaképpen jegyezném meg, hogy a fesztiválon csak toitoi típusú vécéket lehet találni, vagyis akinek széntablettára lenne szüksége, annak nem ez lesz élete fesztiválja, bélproblémák nélkül viszont szórakoztató a buli.

A biztonsági szolgálat szerint itt fertőtleníthetem a kezem szimpla vízzel, az nem tűzveszélyes.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk