Hirdetés
Hirdetés

Apriori – Dalról dalra a Belau új nagylemeze

Október 27-én jelent meg a Belau új nagylemeze Apriori címmel. A lemezről azt mondja Kedves Péter, a duó egyik fele:

„Az ‘Apriori’ a tapasztalaton túli, az azt megelőző tudást jelöli; egy végtelen forrást, melyből mindannyian meríthetünk. Ezen tudás „dinamizmusa”, azonban paradox módon minden ember életében más formában árad szét, noha ugyanabból az „állandóból” származik és az út végén ugyanabban egyesül. A kör a bejárása révén szerez érvényt. Az emberiség az erre vonatkozó felismeréseit több ezer éve fellelte már és azóta is újra és újra felfedezésre kerül, honosodik meg a tudatban. Ahogy az emberiség életútja analóg az egyén egyedfejlődésével úgy ezen küszöbön való átlépés minden ember számára a saját életében is lehetőség, melynek, ha nem áll ellen, akkor biztosan beköszönt. A kérdés, hogy meddig kívánunk ágálni.

A lemez kettőnk felnövésének utolsó szakaszát mutatja be, a hazatérés története, ha úgy tetszik az első két lemez szintézise, a nem tervezett trilógia utolsó része. Az ember életében mérföldkő, amikor képessé válik arra, hogy elválassza azt, ami szolgálja őt attól, amire vágyik. Egy ilyen emberi nagyságot tükröző lemondás az, amely paradox módon vezet el oda, hogy a kettő egyben összpontosul. A térkép bennünk rejlik, ha elcsendesedünk érezni fogjuk.”

Hirdetés

Alább meg is lehet hallgatni a teljes lemezt, még lentebb pedig Kedves Péter saját szavai az album összes dalához.

ONENESS

Az egység. A lemez intrója, mely a megfelelő hangulatot kívánja megalapozni a fenti gondolatiság számára. Az egység, amiből minden kiindul és, melybe visszatérünk. Az egyén a kör bejárása révén szerez érvényt, ahogy írtuk már. Ezt hivatott erősíteni egyébként az is, hogy nem véletlenül minden dal címe csupán egyetlen szóból áll.

FARAWAY ft. Hien

A lelki út bejárásának azon szakasza, mely az elengedéssel kezdődik. A tiszta elengedés által, akkor lesz valami a mi szolgálatunkban, ha nem akarjuk, hogy a miénk legyen. A ‘Faraway’ két ember korrelációja, akik egymás szívében élnek, de egyik vagy másik ciklikusan súly alatt él – egyszer, s majd máskor. Nem világos akaratuk ellenére miért nem oldható fel az ellentmondás; a kapcsolatuk örök, kötött formák. Minduntalan hatnak egymásra, a távolság nem befolyásol. A dalt Hiennel közösen írtuk, akivel régóta terveztünk együtt dolgozni ismerve a zenei munkásságát az elmúlt pár évben.

HOME ft. Mulay

„Az élet éteri mivolta itt és most egyáltalán nem olyan elérhetetlen, ha az ember ráeszmél, hogy az egyén kérdésire a válasz bentről fakad, mindig és mindenkor. Az egyén küzdelme számtalan élettérben tetten érhető, de megérkezni csak „haza térve” lehet. Ha az egész nagylemezt nézzük, akkor az az ember útjának kereteit járja körbe minden irányból, amit eddig a Belau a saját tapasztalati során megismert. A Home ilyen módon ennek egy kiemelt epizódja, mely az utóbbi idők egyik leginspirálóbb és legegzotikusabb berlini énekesnőjével közösen készült: Mulay egzotikus orgánuma méltón egészíti ki dalunk mondanivalóját. Személyes kedvencek közé tartozik mindkettőnk esetében.

FOCUS ft. Myra Monoka

Emberek millióit érdekli, hogy milyen módszerek segítenek abban, hogy meg tudjuk különböztetni azt, hogy mi az, ami szolgál bennünket és, mi az, amit reflexek, traumák és konvenciók mentén alakítunk ki magunkban. Minden nagy történeti vallás alapjául szolgáló misztikumban rejlik pár olyan univerzális megoldás, mely segít eligazodni abban, hogy miként tudunk navigálni ebben a világban és mi adhat érvényt a döntéseinknek. A meditáció, a böjt és a sors elfogadása a félelmeink leküzdésén keresztül közös nevező. Az emberek elfelejtették ezeket, de ha újra felfedezzük mindazt, amire már az emberiség rájött egyáltalán nem biztos, hogy rossz nyomon járunk. Ami minket szolgál annak a túl partján rejlik amitől félünk. Mindketten imádunk Myraval együtt dolgozni, mert mindig gördülékeny és természetes a folyamat vele is meg a kutyájával, Szellivel.

DREAMSTATE ft. Akacia

A színeváltozás története régóta lengi át a kultúránkat, de a legtöbb ember számára az önmaga irányába megélt kegyelem idegen, távoli és misztikus, mely a profán világ sodrásában oly kevés teret kap. Az út ellenben lehető mindenki számára és annak, aki végig lépdel rajta ez bizony álomszerű. A dal a saját kereteinken túli életet, a megrekedtségből a haladás irányába való elmozdulást, de leginkább önnön rettegésünkből való kiút történetét meséli el. Egy nálunk jóval bölcsebb ember egyszer azt állította, hogy kizárólag az hozhatja el a békét a társadalmak számára, ha az egyéni szívekben végbemegy ez a belső folyamat, mely utána természetesen kifelé is hat. És bizony nincs más, amit a Belau a világ fokozódó dinamikájában jobban tudna támogatni: „we are all made out of gold”

UNIMAGINABLE ft. Sarah Jay Hawley

Amennyiben megendjük saját magunk számára minden ember életében eljön egy pont, amikor ráeszmélünk, hogy az önmagunk körül fenntartott fenntarthatatlan életben tartása mennyivel nehezebb, mint pusztán saját magunkká válni és bizony ezen a ponton túl egyszerűen már nem kívánunk mások lenni, mint ami bennünk meghúzódik. Ez egy folyamat, melynek indulási pontjából, ahogy a dal címe is állítja egyszerűén elképzelhetetlen a végkifejlet, de az egyén útja – ha hagyja – maga lehet a megtisztulás és bizony létezik kiút onnan is, ahonnan szemlélődve a helyzetünk bizony végtelenül reménytelennek is hat. A Lukácsi Liza (Krúbi, Desh, Dzsúdló) rendezésében megvalósuló videoklip ennek a folyamatnak állít ékes példát, így szinte jómagam is mind a mai napig mosolygó értetlenséggel állok azelőtt, hogy az elmúlt két esztendöm „színeváltozó” kálváriáját bemutató klipben éppen és pont Szász Júlia (HBO Besúgó, Nemzeti Színház) alakítja a nem mindennapi főszerepet. Ami a dalt illeti ezúttal Sarah Jay Hawley mondott igent a felkérésünkre, aki minden idők egyik legjobb Massive Attack lemezén (Mezzanine) is éneklő legenda, amit óriási megtiszteltetésként éltünk meg, arról nem is beszélve, hogy végtelenül gördülékenyen haladt a közös munka. Úgy érezzük, hogy a dal, a szöveg, a klip és az alkotók most igazán összhangba kerültek. Nekem a személyes kedvencem a lemezről még mindig.

ETHEREAL ft. Beth Hirsch

A Moon Safari (Air) az egyik legmeghatározóbb alkotása maga műfajának, így külön öröm volt számunkra, hogy Beth Hirsch igent mondott a felkérésünkre és megszülethetett ez a picit nosztalgikus, álomszerű dal, mely részünkről egyfajta főhajtás a klasszikus korszak előtt, de talán Beth vendégeskedése által egyfajta tengely is két éra között. Az egyik leghallgatottabb dalunk lett az Ethereal, melyben minden bizonnyal ez is közrejátszik. A hit megtalálásának éteri természetére utal. Minden egyes dal szerkezetében igyekszik rímelni az olyan transzfiguratív folyamatokra jellemző utakra, melynek lényege az áthaladás önmagunkon. Ez a folyamat sosem üdít, de minden esetben valami éteri várja az embert a túloldalon, ha áthalad önmaga félelmein.

ALTERED ft. Böbe

A Böbével hosszú évek óta dolgozunk együtt, így nem kérdés, hogy a jelenléte az ‘Apriori’ esetében is kiemelten fontos volt számunkra, és az már csak hab a tortán, hogy a barátságunk révén a dal megírása zavarba ejtően könnyen ment végbe. A párkapcsolati viszonylatokban sok hasonló természetű élményt éltünk meg a közelmúltban és így a dalszöveg megírása kapcsán is egy tőről fakadtunk túl azon, hogy ezeket az élményeket a lemez által konstruált szövegvilágba is képesek voltunk beilleszteni. Ami egyszer megváltásként jelent meg az életünk során egy ponton túl börtönként nehezedhet ránk. Változni érvényes.

AWAKENING

Nehéz elképzelnem, hogy Hamvas Bélát a hatásaim trónjáról bárki letaszítsa, de az biztos, hogy volt időszak, amikor a nemrégiben újra felkapott Alan Watts nagy hatással volt rám. Az ő gondolatainak nyomán írtam azokat a sorokat, amik spoken word formájában hallhatóak ennek az instrumentális dalnak a szövegében. Talán a tételmondat – disorder is necessary for the manifestation of the order – szabadon úgy fordítható le, hogy a rendetlenség és a rend végső soron közös halmaz. Akik ott voltak biztos mosolyogva olvassák ezt, de egy nyári ashtanga táborban, amikor a szabadságon elmélkedtünk én végül arra jutottam, hogy a szabadság az maga a rend. Ez egy hosszú gondolatmenet vége volt, pont, ahogy a lemezünk is.

RELIEF ft. Roni Bar Hadas

Egyfajta feloldozás a lemez végén. Van benne valami mosolygó visszatekintés az egészre, amikor rájössz, hogy minden, ami fentebb elhangzik ugyan igaz, de a lényeg mindvégig csak annyi, hogy bármi is történik mindig csak hallgass a hangra a szíved mélyén és csak legyél az, aki vagy. Ezzel teszel a legtöbbet a világért és azért, akiket szeretsz.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,003KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,870FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók