Hirdetés

Antipimpelés

Dälek – Gutter Tactics
(2009 Ipecac)

A Dälek az egyik legpopulárisabb példa rá, hogy az amerikai hip hop közel sem csak málészájú 50 Centről szól, miközben elmeséli, hogy épp hány nőt is húzott fel. Hogy az alapvetően zárt underground hip hop körből kitörtek, az két dolognak köszönhető: az egyik, hogy Mike Patton észrevette a potenciált, és leszerződtette őket a kiadójához (Ipecac ugyebár), a másik pedig, hogy az Absence névre hallgató lemez a mai napig az „absztrakt” hip hop ledönthetetlen szobra.

A két évvel ezelőtti Abandoned Language már nem kapta meg sem a várt kritikai, sem a rajongói elismerést: a noise hatású zenei alapok szinte teljesen eltűntek, a helyükre csak nagyon kevés igazán figyelemre méltó ötlet érkezett, azt pedig nyugodtan bevallhatjuk, hogy a Dälek soha nem a névadó frontember különlegesen magas szintű MC-technikája miatt volt emlékezetes.

A Gutter Tactics-ra tehát az a feladat vált, hogy visszaállítsa a renomét. Jelentem, sikerült. A duó/trió (ahányan épp vannak) a leglogikusabb utat választotta, és visszalépkedett párat a zajongás irányába. Mindezt ráadásul úgy, hogy igazán nem lett önismétlő (illetve csak pont annyira önismétlő, amennyire a stílus kötelez), hogy az Abandoned Language pozitív részeit is sikerült megtartani, gondolok itt a kilátástalan érzelemvilágra leginkább. A Gutter Tactics így egy folyam lett. Nem lehet kiemelni dalokat, mivel azok valójában nem is léteznek, egy 50 perces masszáról van szó, ami egy az egyben bemutatja a „mai fiatalság” ösztönös reakcióját a fogyasztói társadalomra, ezért különösen tanácsos tömegközlekedve hallgatni. A Dälek is a szmogos betondzsungelekhez írt aláfestő zenét, de szemben a pályatársai többségével nem a menő wannabe-strigókhoz, hanem azon réteghez, aminek fogalma sincs, hogy mégis mit keres ott. Azon kívül, hogy zeneileg érdekes a buli, szerencsére az MC is változatosan szövegköpköd a lehetőségekhez képest, gyakran effektezi a hangját, de így is kellően minimalista ahhoz, hogy ne ugorjon túl messzire a zenétől. A dalszövegekbe nyilván bele lehet kötni, most sem megy túl a szokásos „amerika a legszarabb ország a világon” témánál. Ezt lehet hiteltelennek vélni, mint ahogy valahol az is, de sokkal kevésbé cinkes a helyzet, mint pl. Serj Tankian dolgainál.

A Gutter Tactics tehát elérte célját: megállja a helyét akár az Absence mellé téve is, sőt, kicsit túl is mutat rajta, de nem lett öncélú, és idegesítően hallgatóbarát sem. A lemez pedig annak ellenére, hogy elég hosszú, de így is hagy maga után a hallgatóban valami űrt, amit csak egy dolgot jelenthet: el kell indítani megint!

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

Kell-e egyáltalán üvegfólia, és mi a különbség az olcsó és a drága változatok között.

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.