Hirdetés
Hirdetés

Antennis – Az új horhos LP-ről beszélgettünk Győrffy Ákossal

Győrffy Ákos horhos projektje nem igazán dekódolható a szokásos popzenei érzékszervekkel és formai sablonfogalmakkal, és talán már a Bajdázó óta bevett és rájuk szabott „börzsöny-ambient” meghatározás sem fedi a lényeget. Zeneiség, hangzás és szellemi dimenziók terén is kitolódtak a keretek, így megéri magunk mögött hagyni az elvárásainkat. Győrffy Ákost többek közt arról is kérdeztük, hogy az Antennis LP-re válogatásként vagy inkább új albumként tekintsünk?

Hirdetés

Legutóbb két éve, a 7 darab című lemezetek kapcsán beszéltük át az alkotói munkamódszereket és a Bajdázóról való leválást is. Nem hiányzik a zenekar, a korábbi társakkal való együttzenélés?

Röviden: de. Kicsit bővebben: néha igen. Ami a horhost illeti, a korábbi kollégák most is megvannak, ezen a most megjelent lemezen is közreműködnek. Gugyella Zoltán több darabban basszusgitározik, gitározik és szintizik, Halmos András pedig a maga finom módján simogatja a kolompokat a Riezner című felvételen. Azt lehet tehát mondani, hogy a Bajdázó régi felállásának háromnegyede azért itt is felbukkan. Mostanában egyébként újra éledezni kezdtünk, ha a Jóisten is úgy akarja, próbálni is fogunk hármasban. Gugyella Zoltán mellett a harmadik tag a HS7-ből és egyéb zenei kirándulásai okán is ismert Németh Róbert. Most tehát éppen triónak nézünk ki, de sokszor van az, hogy egyedül ügyködöm ezekkel a felvételekkel. Az előző lemezt nagyjából egyedül csináltam, ezt a mostanit csak részben. A terv most az, hogy megpróbáljuk élőben eljátszani az Antennis darabjait hárman, tehát ismét a zenekaros felállás lesz a meghatározó.

A most megjelenő LP-re újak is kerültek és a régebbi felvételekhez is hozzányúltál. Mi volt az alapkoncepció, és a végeredmény ehhez igazodott végül, vagy valami másra futott ki, ami számodra is a lezárás után mutatkozott meg?

A lemeznek nagyjából a fele régebbi szerzemény. Ezekhez csak picit nyúltam hozzá. A címadó, Antennis című darab elejére került egy interjúrészlet Dukay Barnabás zeneszerzőtől. Idén májusban beszélgettem vele a kertünkben. Szóltak a kakukkok, a távolban dörgött az ég, és ebben az amúgy is drámai atmoszférában még súlyosabbnak tűntek Dukay önmagukban is súlyos szavai. Ebben a részletben arról beszél, hogy mi az emberi élet végső és valóságos célja. Elég erős kezdet egy lemeznek, de azt hiszem, passzol az Antennis világához. Most tűnik fel, hogy a kérdésed nem igazán erre vonatkozott. Az volt a cél, hogy a lemez egyfajta összegzés legyen, egy pillanatkép arról, hol tart a horhos most, 2022-ben. És hogy honnan jutott el ide. Az A oldalon ezért a régebbi darabok szerepelnek kicsit átkeverve és itt-ott kipofozva, a B oldalon pedig – az első, rövid szám kivételével – újabbak. A két újat (Voorhaven, Riezner) én csináltam, egyedül vettem fel őket. Így, egyben az egész talán kirajzol valamiféle ívet, bár ez az ív talán a káosz felé mutat leginkább. Mert az újabb darabok jóval zajosabbak a régieknél. De ez a zajosság jótékony zajosság, nem ártani akar, csak felmutatni valamit egy szeles, tengerparti nap hangélményeiből vagy egy erdei sétából.

Két éve azt mondtad a zenédről, hogy ezzel az egésszel valójában nincs más szándékod, mintsem a remény, hogy meditációs objektumként becsorog néhány hallgató lelkébe, hogy ott tovább rezegjen. Egy valamilyen formátumban való megjelenés azonban mégis csak adhat valamiféle jóérzést a személyes egónak is, hiszen egészen más streamelni valamit, mint kézbe fogni egy szép tokba csomagolt lemezt, lejátszani a hifin, aztán berakni a gyűjteménybe. A forma tehát visszahathat a belső folyamatokra?

Régi álmom volt, hogy egyszer legyen meg a zenénk vinylen. Fiatal éveimben volt jó néhány lemezem, és mindig ünnepi pillanatnak éreztem, amikor felraktam valamelyiket. Ennek a formátumnak van valamilyen méltósága. És hát igen, egy ilyen lemez egyben egy szép tárgy is. A feleségem festménye látható a borítón, egy túlvilági erdő, amelyben Antennis, az angyal kóborol. Ez az angyal Hamvas Béla Karnevál című regényében szerepel, és minden egyes felbukkanásában van valami megrendítő. Az online megjelenéseket nagyon unom, úgy érzem, az ember a semmibe löki ilyenkor mindazt, ami valamiért fontos a számára. Ez a lemez legalább megmarad akkor is, ha már végleg lekapcsolták az áramot. Igaz, senki nem tudja majd meghallgatni, de legalább jó ránézni.

Az elektronikával és gitárokkal előállított hangkollázsok mellett egyre hangsúlyosabb a természeti és egyéb környezeti zajok beépítése. Ez az itt-ott megjelenő mixeid alapján is szembetűnő, ebben a folyamatban milyen az ösztönösségi és a tudatossági arány? A felvett hangok hangsúlyosabbá válása a zeneszerzés és előállítás folyamatát mennyiben alakítja át?

A kezdetektől voltak környezeti zajok a horhos zenéjében, itt talán egy picivel hangsúlyosabbak, mint korábban. Sokszor előfordul, hogy először egy-egy ilyen zaj van meg, és aztán e zaj nyomán születik valami. A Voorhaven című számban az Északi-tenger zúgása volt a kiindulópont. Sokáig hallgattam, és egyszer csak elkezdett kirajzolódni belőle valami. A tengerzúgás mélyén valami zenélt. A környezet, a természet zajai önmagukban is elmesélnek egy történetet, sokszor hozzájuk sem kéne nyúlni. A Riezner című darabban a tavaszi erdőt hallani, és egy távoli repülő zaját. Tiszta természeti zajok nincsenek a lemezen, legfeljebb az első néhány másodpercében. Mindenhol feltűnik valami „világi” zaj, egy repülő, egy autó vagy egy hajó. De ezek a környezeti felvételek sosem egészen valóságosak. Úgy vannak egymásra montírozva, ahogy élőben sosem hallhatnánk őket. Talán ez foglalkoztat ebben a leginkább: egy természetesnek tűnő környezet illúzióját kelteni. Valami olyasmit csinálni, ami valóságosnak tűnik, holott így, ebben a formában sosem létezett.

A zene mellett az irodalmi oldalad is azt sugallja, hogy mindezen folyamatok mögött lennie kell valamiféle lelki/szellemi vonulatnak. Hogyan tudnád ezt megfogalmazni, a korral járó természetes csendesedés vagy valamiféle körvonalazottabb vallásos hatás?

Lelki vonulat nyilván van, különben bele sem kezdenék semmibe. Olyasmit próbálok létrehozni, ami valamilyen módon felépít egy világot, ahol én is jól érzem magam. Világokat építek, hogy ilyen szerényen fejezzem ki magam. De tényleg erről van szó. A magam szerény és véges eszközeivel próbálom utánozni a teremtést. De ezzel nyilván semmi újat nem mondok, minden művészeti tevékenység célja – jó esetben – ez. Ezek az elkészült zenék belépnek a valóságba, miközben a képzelet teremtette őket. Ebben az egész folyamatban van valami megmagyarázhatatlan. De épp ez az, ami érdekel és ami inspirál: hogy nincsenek válaszok.

Ha már az írói oldaladat is említettük, ez és a zenealkotói két énként él benned, vagy igyekszel inkább egységként kezelni, ami néha így néha úgy nyilvánul meg?

Hol az egyik erősebb, hol a másik, de igazából ez a kettő végül is egy. Igyekszem is valahogy fedésbe hozni egymással ezt a két oldalt, ami nem egyszerű. Sokszor azt érzem, hogy zenei eszközökkel távolabbra juthat az ember, a szavakkal már kifejezhetetlen világok pereméig.

Munkálnak már egyéb ötletek és további tervek, vagy most még ezzel a lemezzel akarsz kezdeni valamit promóciós értelemben? Milyen élő lemezbemutatót képzelsz el ehhez a csendes, elmélyült muzsikához?

Tervezzük, hogy az új felállásban bemutatjuk majd a lemezt valamikor az ősz folyamán. Nem élőben szeretnénk reprodukálni, hanem sokkal inkább az a cél, hogy megidézzük azt az atmoszférát, amit a lemez egyes darabjai árasztanak. Promóciózni nem igazán lehet ilyesmit, ez a lemez nem a szórakoztatóiparnak lett szánva, hanem azokhoz szól, akik amúgy is folyamatos menekülésben vannak. És a címadó felvételhez készült egy videó is, ezt Végh Attila költő és természetfilmes csinálta, akinek innen is köszönöm az ihletett természeti lebegést.

Az Antennis száz példányban limitálva, kizárólag vinyl formátumban jelent meg a Mana Mana Records gondozásában, és a kiadó Bandcamp oldalán részletek hallgathatók meg róla.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók