Digitálisan felújították és tévében közvetítik a legendás 6:3-as magyar-angol meccset

1953. november 25-én a hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatott felett először aratott győzelmet egy kontinensről érkezett csapat a Wembley stadionban. Az Aranycsapat legendás 6:3 meccse az, amit nagyon sokan szerettek volna látni, de eddig nagyon keveseknek volt rá lehetősége. A meccs közvetítését vagy annak részleteit talán sokan tudják kívülről, de most lehetőség lesz a tévés közvetítést is megnézni.

A mérkőzést akkoriban rádión követhették élőben a magyar sportkedvelők, mivel a hazai televíziózás elindulására egészen pontosan még 55 napot várni kellett.  A Telekom a BBC-vel egyeztetve megszerezte, és digitálisan felújította a felvételt, amit november 25-én a Super TV2-n adnak majd le, illetve a meccs után 3 hónapig elérhető lesz a Telekom online videótékájában.

Szabó Béla, a vállalat márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgatója arról beszélt a bejelentésen, hogy nem volt egyszerű dolguk a felvételek digitalizációjában. Ennek az egyik oka, hogy abban az időben nem volt még arra képes a technológia, hogy a meccset élőben közvetítsék és rögzítsék is egyszerre, ezért jobb híján úgy nézett ki ez a BBC-nél is, hogy egy katódcsöves TV elé tettek egy kamerát, ami rögzítette a közvetítést. Éppen ezért a bemutató során jól látszódott, hogy a végeredmény egy alig látható fekete massza lett. Ezt kellett digitálisan feljavítani, majd képkockáról képkockára kiszínezni a magyar gólokat.  Hogy mennyire lett valósághű vagy élvezhető a végeredmény, azt ebből a kisfilmből lehet eldönteni.

Forrás: BBC via Getty Images / a PUSKAS.COM Kft. engedélyével

Egyelőre a digitális kópia a Telekomé, a sugárzás joga viszont a BBC-nél maradt, ezért csak egy tévés sugárzásra kaptak engedélyt, és csak három hónapig lesz online elérhető. A november 25-i közvetítésre azonban úgy készülnek, mintha egy mai focimeccset sugároznának, a félidőben és a meccs után szakértők elemzik a látottakat. A szokásos kinél volt többet a labda típusú elemzések mellett azért itt a meccs más aspektusainak az átbeszélgetésére is lehet számítani, meg olyan apróságok felelevenítésére, mint amilyenekről Bozsik Péter volt szövetségi kapitány és labdarúgó (Bozsik József Aranycsapat-tag fia) beszélt a sajtótájékoztatón. Ő elmondta, hogy a meccs előtt a felkészülés része volt az is, hogy a csapat angliai labdákkal tudjon edzeni, ugyanis kiderült, hogy abban az időben az itthoni labdáik máshogy pattantak, és a hangjuk is másmilyen volt, mint az angol csapat labdáinak, amiket a mérkőzéseken is használtak.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés