Hirdetés
Hirdetés

Amivel magadnak tartozol – Itt a Dystopia új dala és videóklipje

Tavaly szeptemberben jelentkezett magához képest rendhagyó magyar nyelvű számmal és klippel a szegedi Dystopia, most itt a folytatás, az Amivel magadnak tartozol. A friss dalról és a hozzá készült videóról Vári Gábor énekes-gitáros, és Bajusz Péter basszusgitáros mondták el a legfontosabb tudnivalókat. A klip megszületéséről Péter így beszélt:

„Éppen az őszre tervezett megjelenéseken agyaltunk, amikor belénk nyilallt, hogy szívesen dobnánk addig is valamit a folyamatosan készülő számokból, lehetőleg még a nyári fellépéseink előtt. Agyaltunk szöveges videón, előkerültek régi koncertfelvételek, hogy esetleg azokból ollózzunk össze valamit, aztán ötletelés közben az esélytelenek nyugalmával dobtuk be a kérdést Márknak, hogy nem akar-e inkább jövő hétfőn kijönni hozzánk a stúdióba és egyszerűen csak felvenni minket, ahogy eljátsszuk a dalt?

Teljes megrökönyödésünkre igent mondott, így született ez a klip, ami nekem leginkább olyan, mintha egy kis családi videó lenne a zenekarról. Nincs túlgondolva, viszont imádjuk ezt a No Total Films-re jellemző gyönyörű filmszerű képi világot, és nagyon örülünk, hogy egy ilyenre is sort tudtunk keríteni.”

Hirdetés

Az Amivel magadnak tartozol talán az egyik legrégebbi darab az „új”, magyar szövegű eresztésből, de a Nem látszik már-hoz képest kevésbé is üt el a zenekar korábbi stílusától, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy kicsit klasszikus Dystopia-vonalat követi. Vári Gábor, a zenekar frontembere a következőket mondta a most debütáló szerzeményről:

„Érződik azért vérfrissítés, nincs hiány komplexebb, technikásabb megoldásokban és a dalszerkesztés, a hangszerelés is kísérletezősebb. Az indító dobfigura utáni nyitó riff például tipikus Blanár Levi, gyakoroltuk is pár hónapig, mire benne maradt a kezünkben.

Maga a dal arról szól, amikor az embert teljesen felemészti, beszívja a saját problémaköre, és képtelen kizoomolni, más szemszögből megvizsgálni a saját helyzetét. Ha szenved tőle, akkor is folyamatosan újragenerálja azt. Sokan várnak valamiféle külső megváltásra, van aki lottózik, van aki elméleteket gyárt, hogy ki a hibás mindenért, van aki egyenesen a világvégét várja. Szerintem sokat segít, ha az ember rájön, hogy az univerzum senkinek nem tartozik semmivel, sajnos alanyi jogon nem jár jutalom a jóknak, ahogy a rosszakat sem éri mindig utol az isteni igazságszolgáltatás. Mindenki a saját sorsáért felel, és ebben érdemes inkább a lehetőséget meglátni, mint keseregni rajta.

Amikor elkezdtem a magyar szövegek gondolatával kacérkodni, emlékszem, hogy meg is fogalmaztam magamnak, hogy leginkább azok a szövegek tetszenek, amikor mintha egy későbbi bölcsebb »én« szólna a jelenkorihoz és próbálná fontos felismerések irányába terelni. Szóval szó sincs magas lóról, inkább afféle jegyzetek ezek a saját fejlődésemhez, ha lehet ilyenről beszélni.”

Aki kíváncsi élőben is az új számra, az mindenképpen nézzen el pénteken az Alpárfesztre, ahol többek között a Nova Prospect, a Don Gatto, Darkmess, The Void társaságában zúznak majd,  július 13-án pedig a Mudfield előtt játszanak majd a TiszaStyle fesztiválon.

További információk a Dystopia online felületein! A zenekarral készült korábbi interjúnkat itt olvashatod.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,012KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók