Hirdetés
Hirdetés

,,Amit eddig csináltunk, azt akarjuk folytatni”- Interjú a Woodstock Barbie zenekarral

A Woodstock Barbie nemrég Facebook oldalán jelentette be, hogy egykori énekesük helyét Ördög Dóra fogja átvenni, akivel már az első közös koncertjükön is túl vannak, december 9-én pedig Budapesten az A38-on fognak fellépni a The Royal Freak Out társaságában, ahol bemutatják az első közösen írt dalukat is. A mögöttük és az előttük álló időszakról beszélgettünk a zenekarral és menedzserükkel, Décsy Eszterrel.

Felmerült, hogy abbahagyjátok?

Roti: Amikor elváltak az útjaink Szandrával, akkor az volt az első, hogy leültünk megbeszélni, hogy mit szeretnénk. Mindenképp folytatni akartuk, az nem volt kérdés, hogy feloszlunk-e, mert mindenáron azon voltunk, hogy ne így legyen, szóval egy új személy keresésében láttuk a megoldást.

Hogy találtatok egymásra?

Dóri: Mi Ádámmal régebbről ismerjük egymást. A Kőbányai Zenei Stúdióba együtt jártunk, csak én egy évvel felette, de az iskola után évekig nem találkoztunk. Aztán egyszer egy alkalommal hoztam az autómat az autószerelőhöz, ami pont a próbatermünkkel egy udvarra nyílik, Ádám pedig jött mögöttem. Ezer év után összetalálkoztunk és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem csatlakozni hozzájuk.

Ádám: Megbeszéltük, hogy ha ráér, akkor összeülünk próbálni egyet és megnézzük, hogy tudunk-e együtt dolgozni, mert mi pont énekest keresünk. Ez konkrétan másfél héttel a zenekari szétválásunk után történt, de Dóri neve már jóval régebben is felmerült, egészen pontosan öt évvel ezelőtt én egyszer már megkerestem őt, szintén ugyanezzel kapcsolatban, de akkor mondta, hogy rengeteget koncertezik, meg nagyon sok más projekten is dolgozik, és nem tud bevállalni még egy zenekart.

Akkor ez a szerep rád lett írva.

Dóri: Visszautasítottam, majd az élet visszaadta.

Készülőben van az első közös dalotok is, amit elsőként majd a december 9-ei koncerten lehet hallani. Hogyan néz ki nálatok a dalszerzési folyamat?

Roti: Ezt az egy dalt most nagyon nehezen írtuk meg. Nehezen tudunk határidőre dolgozni, és most eléggé sürgetett minket az idő. Augusztus óta dolgozunk együtt, először átvettük a régebbi dalokat, azokat összepróbáltuk, és most kezdtünk el ráfeküdni arra, hogy új dalokat is írjunk. Eddig úgy íródtak a dalok, hogy először megcsináltuk a dallamtémákat aztán arra jött rá az ének, de simán lehet, hogy ez a metódus meg fog változni. Jelen esetben, hogy új énekessel bővültünk, biztosan másabbak lesznek a szövegek, mint korábban, de mi inkább az összhangzásra és a zenei részre koncentrálunk.

Eszter: Kívülről nézve azt látom, hogy sikerült megfognia Dórinak, azt a jó értelemben egyszerű szövegvilágot, ami alkalmas arra, hogy beilleszkedjen az eddigi dalok közé. Nem egy szövegközpontú dalról beszélünk, hanem egy olyan zenéről, ahol a hangot, mint külön hangszert lehet beépíteni. Se mondanivalóban, sem hangzásban nem ugrik ki a korábbi dalok közül, de ezek a szövegek más sztorikból és más élettapasztalatokból épülnek fel.

Dóri: Ez az első dalszöveg, amit valaha írtam. Én úgy indultam neki ennek az egésznek, hogy biztosan nem fogok szöveget írni, mert nem vagyok erre képes. Azt tudtam, hogy a dallamírással, meg az énekdallam ötleteléssel nem lesz gond, de szöveget nem fogok tudni írni, pláne angolul. Aztán egyszer csak ráfeküdtem, és arra jöttem rá, hogy angolul még talán könnyebb is szövegeket írni. Ez lehet abból fakad, hogy gyerekkorom óta sokkal több angol nyelvű dalt hallgatok, mint magyart. Mindent bevetettem a cél érdekében és ez pontosan úgy történt, ahogy vártam. Hosszú ideig semmilyen ötlet nem jött, egyszer pedig elkezdett özönleni az inspiráció. Sokszor volt olyan, hogy jöttem próbára, és a buszon eszembe jutott pár mondat, amit akkor beírtam a telefonomban és később pakoltam össze a jegyzeteimből a teljes szöveget. Nagyon új még nekem ez a dolog, tanulom a folyamatot, de minden tőlem telhetőt megteszek. Már vannak témaötleteim, tudom azt, hogy miről szeretnék és miről nem szeretnék énekelni, és mindenképpen tükrözni fognak engem is ezek a szövegek.

Mi mindenre kell tekintettel lennetek a zenekaron kívül, amikor lezajlik egy tagcsere? Pláne frontember váltás során.

Roti: Hogy jó legyen a hangja.

Arián: Annyi volt a koncepciónk, hogy amit addig csináltunk, azt akartuk továbbvinni és folytatni. A zenénkre volt igény eddig is, emiatt hívtak minket fellépni, úgyhogy az első ilyen léc, amit meg kellett ugrani az új énekesnek, hogy azt a vonalat, amit eddig képviseltünk, képviselje ő is. Még ha nem is pont úgy, ahogy korábban volt tőlünk megszokott, de élvezhetően le kell tudnunk hozni közösen a műsort.

Eszter: Kommunikációs szempontból is kell figyelni arra, hogy ez a váltás minél gördülékenyebben, finomabban legyen lekommunikálva a közönség felé, hogy minél inkább csökkentsük azt a bizalmatlansági faktort, ami ilyenkor természetesen benne van a közönségben bármilyen tagcserénél, frontember cserénél pedig főleg. Ez elég nagy kihívás volt, hogy ennek megfeleljünk.

Ezt egy nagyon izgalmas fotósorozattal oldottátok meg. Eddig milyen visszajelzések érkeztek a közönségetekről?

Ádám: Elég vegyesen érkeztek a visszajelzések. Volt, aki kérdőjellel állt hozzánk, nem igazán tudta elképzelni, hogy milyen lesz a jövőben, volt, aki pedig azt mondta, hogy eddig is jó volt, valószínűleg ezután is meglesz ez a színvonal, mert ugyanazok az emberek keresik az énekest, mint az első körben. És pontosan ez történt. Pár hete voltunk Romániában fellépni, Temesváron a Time to Rock Fesztiválon, az volt az első közös koncertünk, ami nagyon jó hangulatban telt, és jók voltak a visszajelzések közvetlenül a koncert után is, meg utólag is. A koncerten készült képek is ezt tükrözik, meg a beszámolók is.

Roti: Itthon még nem játszottunk együtt, december 9-én lesz az első közös budapesti bulink, de addig is abból mindenképp tudunk építkezni, hogy Temesvárról milyen visszajelzések érkeztek, és szerencsére csupa pozitív.

Elég sokat koncerteztek külföldön, mi sem mutatja jobban, hogy az első debüt koncertetek Romániában volt. Hogyan kezdődött ez nálatok, hogy szeretnétek külföldön turnézni?

Roti: Szerintem ez a legtöbb zenekar vágya, aztán ez vagy összejön vagy nem.

Ádám: Roti is meg én is sokat játszottunk külföldön már a Woodstock Barbie megalakulása előtt is és ez volt a koncepció nagyjából, hogy csináljunk egy olyan zenekart, amit el lehet vinni Európa-szerte. Nem csak itthon akarunk fellépni, hanem work&holiday flashbe menni mindenfelé, amerre jól esik.

Összehasonlíthatók az itthoni meg a külföldi bulik?

Ádám: Nem szabad összehasonlítani, de van különbség, amit mi inkább egyfajta kulturális különbségnek látunk. Külföldön az emberek zeneileg kicsit műveltebbek, és nyitottabbak az új zenékre.

Amikor turnét szerveztek akkor általában először a külföldi helyszínek kerülnek szóba?

Roti: Igen, általában külföldre helyezzük a hangsúlyt, és az a tapasztalatunk, hogy külföldre könnyebb is ilyen koncerteket szervezni.

Eszter: Annyiból könnyebb talán, hogy Magyarországon egy közepes zenekarnak nehéz egy jó vidéki klubba elmennie játszani. Nehéz behozni a közönséget, kevés a vidéki jó klub és kevés az a város, ahova lehet menni. Ilyenkor bele kell azt is számolnunk, hogy az adott helyen mekkora számban számíthatunk rajongókra, és ezzel egyenértékűen megéri-e oda elmenni. Külföldön pedig ugyan sokat kell utazni, de nagyobb városokat tudsz megtalálni, mint Pozsony, Brno, Prága és az már egy kisebb turnénak nevezhető kör, ami tök jó, mert ezek olyan környékek, ahol az emberek kíváncsiak az új zenekarokra.

Vannak már kész terveitek a jövő évre nézve?

Roti: Jövő tavasszal tervezünk kijönni egy új lemezzel, és ahhoz tervezünk egy őszi turnét betársítani, de nem szeretnénk semmit elkapkodni. Szép lassan hagyjuk, hogy a dalok ki tudjanak bontakozni, addig is készülünk az első itthoni bulinkra, ami az első nagy lépcső.

A decemberi 9-ei koncertre jegyek még kaphatók. Részletek a koncert eseményénél és a zenekar Facebook oldalán.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,914KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,340FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók