Hirdetés
Hirdetés

Amanda Palmer és az öt főbűn

palmer2.jpgNovember 10-én, vasárnap lép fel az A38 Hajón Amanda Palmer – és a Grand Theft Orchestra – egyszemélyes zenei jelenség, akinél megosztóbb női előadót csak nagyon nehezen lehet találni manapság. A Dresden Dollsszal ismertséget szerző, majd szólóban zenélő énekesnő látványos fellépései mellett számos botránya miatt is ismert, nemrég például meztelenkedéssel reagált a Daily Mail béna koncertbeszámolójára, ami csak a kikandikáló mellbimbójáról szólt, de még Steve Albini kulthangmérnök is csak egy kibaszott idiótának tartja, amiért ingyen dolgoztatná a rajongóit.

Hasfelkelés

A számos balhéja közül az egyik legmenőbb kétségkívül az a történet, amikor a Roadrunner Records megpróbált beleszólni a Leeds United klipjébe. Konkrétan ki akartak szedni pár képet, amin az énekesnő szerintük kissé elhízott hasa látszik. Palmer érthető módon elküldte őket a búsba, de ennél csak a rajongók voltak még jobbak, akik a hasukra írt idézetekkel és üzenetekkel kezdtek fotózkodni, majd elküldték azokat a kiadónak. Az egész hasbalhé akkora méretűre dagadt (ó, igen), hogy külön honlapot, később könyvet hoztak létre a ReBellyon nevet kapó ellenkezésnek. Az énekesnő az egész ügy hatására meg akart szabadulni a kiadótól, ezért megírta a Please Drop Me című dalt, amiben nagyon szépen kéri őket, hogy bontsák fel a szerződését. Hosszas jogi huzavona után végül ez sikerült, és ennek örömére írt nekik egy köszönetnyilvánító számot, aminek annyira hosszú a címe, hogy inkább nem írjuk le csak megmutatjuk.

Katy Perry és a 8-as számú indítvány

A bevallottan biszexuális Palmer mindig is kiállt a melegházasság mellett, azonban Katy Perry I Kissed A Girl című slágere illetve a kaliforniai 8-as számú indítvány már neki is sok volt. Öt éve egy Los Angeles-i koncertjén Katy Perry-imitátort küldött a színpadra, akivel vad smárolásba kezdett az említett dallal a háttérben, végül kipeckelték az imitátor száját és házasságra kényszerítették Palmerrel. Ezzel az akcióval próbált egyszerre tüntetni az énekesnő ellen, aki csak a nagy hírverés miatt választott ilyen kényes témát új dalához illetve a 8-as számú kaliforniai indítvány ellen is, ami csak férfi és nő viszonyát hajlandó házasságként elfogadni.

Közösségi kiadáscsökkentés

A közösségi finanszírozás már egy jó ideje működő jelenség a zenei világban is, azonban Palmer ötlete egyeseknek már kicsit sok volt. Azt találta ki, hogy a rajongók jelentkezhettek a tavalyi turnéjára a Grand Theft Orchestra háttérzenekarába fellépőnek. Ezzel próbálta megspórolni az alkalmi helyi zenészek díját az énekesnő, cserébe sörrel, merchandise-szal és ölelésekkel jutalmazta a közreműködő rajongókat. Számos zenész nagyon kiakadt ezen, mondván egy fellépőnek igenis jár a gázsi, Steve Albini producer istencsászár pedig egy külön fórumbejegyzést szentelt az egésznek, benne Palmert egész egyszerűen totál idiótának tartja.

Női hónaljkutya

Kisebb balhé volt abból tavaly, hogy a Flaming Lips Erykah Badu és húgának engedélye nélkül szivárogtatta ki a The First Time Ever I Saw Your Face című számukhoz készült klip képeit illetve a félkész videót. Badu szépen elküldte Wayne Coyne-t a fenébe, és olcsó hatásvadászattal vádolta meg, hogy testvére meztelen képeivel próbált publicitást szerezni a zenekarának. A Badu-család így otthagyta az egész projektet, Wayne Coyne pedig Amanda Palmert kérte meg, hogy énekeljen a dalban, és ha bevállalja, akkor meztelenkedhetne a videóban is. Palmer persze azonnal igent mondott, hogy aztán a férfiakat megszégyenítő, a védjegyének is számító hónaljszőrével pózoljon egy fürdőkádban.

Vers a bostoni robbanthóhoz

Ezek azonban eltörpülnek az áprilisi botrányához képest, amikor is verset ír Dzsohar Carnajevhez, akinek a nevéhez fűződik a több halálos áldozatot követelő bostoni robbantás. A költeményben a 19 éves merénylő fejébe próbált beférkőzni, de rajta kívül mindenki más csak ízléstelen önreklámnak tartotta, a Gawker például minden idők legrosszabb verseként hozta le a hírt. Sokan azonban azzal védekeztek, hogy Palmer sokáig élő szoborként dolgozott Boston utcáin, ezért is érezte szükségét egy ilyen vers megírásának. A bejegyzés alatt több száz fenyegető komment született, többen még a honlapját is megpróbálták feltörni. Végül aztán elült a vihar, mivel Palmer a bostoni robbantások áldozatai számára létrehozott jótékonysági alap honlapját is odatette a költeménye alá, de ettől még sokan máig megkérdőjelezik beszámíthatóságát.

Itt pedig egy dokumentumfilm a Dresden Dollsról, csak úgy

Végül Amanda Palmer A38-as, selfmade plakátja

Advertisement
38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló