Hirdetés

Alapozót kell használniuk az arctetovált motorosoknak Ausztráliában

A rendőrség azt javasolta az arctetovált motorosoknak Nyugat-Ausztráliában, hogy használjanak alapozót, ha meg akarják úszni a legújabb bűnözésellenes törvény egyik szigorú pontját. Emberjogi szervezetek és a motoros bandatagok szerint viszont nonszensz az egész eljárás.

A törvény a tiltott jelképekre vonatkozik, amelybe olyan logók és grafikák is bekerültek, amelyek motoros bandákhoz tartoznak. A törvény ezzel elejét venné a súlyos és szervezett bűnözésben résztvevő egyének és csoportok közti konfliktusnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha két motoros találkozik egymással, akkor az elképzelés szerint kisebb eséllyel esnek egymásnak, ha nem látják, hogy tulajdonképpen két ellenséges motoros klub tagjai, mert nincs a mellényükön, a motoron vagy bárhol a jelvényük, és ez a tetoválásaikon sem látszik.

John Quigley államügyész szerint a törvénytől azt lehet várni, hogy csökkennek a bandaháborúk, és a törvénytisztelő lakosságot sem félemlítik meg a motorosbandák, amik, úgy tűnik, Ausztráliában pont olyanok, mint a Sons of Anarchy sorozatban. Akik a törvényt megsértik, 12 hónap börtönre vagy 12 ezer ausztrál dollár (2,7 millió forint) megfizetésére kötelezhetőek. A rendőrség részéről Col Blanch pedig később azt mondta, hogy a törvény értelmében az arctetoválások sem megengedettek, hiszen mindent el kell takarni, ami utal a klubra, akár a karján lévő, akár az arcán lévő tetoválásról van szó, ahogyan a motoron vagy a ruházatán sem utalhat semmi a motorosklubra. Mindezt a WA 6PR rádiónak mondta el, és arra a kérdésre, hogy mit csináljanak azok a Hell’s Angels tagok, akik ilyen arctetoválással rendelkeznek, azt válaszolta, hogy

kezdjék el leragtapaszozni, alapozóval lefedni, vagy távolíttassák el

– alternatív megoldásként pedig azt javasolta, hogy költözzenek el Ausztrália nyugati részéről olyan helyre, ahol mások a törvények. Szakértők szerint pont ez az, amit igazán szeretnének a politikusok, és bár erőszakkal nem tudják máshova költöztetni őket, egy ilyen törvény alkalmas arra, hogy „önként” döntsenek a távozás mellett.

Mark Lauchs, a Queenslandi Műszaki Egyetem docense és a törvényszegő motorosbandák szakértője szerint egészen biztosan az a cél, hogy ezek a bandák máshova tegyék át a székhelyüket, csak a törvényhozás azt felejti el, hogy ez nem ilyen egyszerű, és szkeptikusan áll hozzá, hogy vajon tényleg jelentősen csökkenni fognak-e a bűnesetek a térségben. Az egészet a 2013-ban Queenslandben bevezetett VLAD-törvényhez hasonlította. Ennek az volt a lényege, hogy bűnszervezetek súlyos bűntényért elítélt tagjaira vagy azok társaira további 15-20 év büntetés kiszabható amiatt, ha nem hajlandóak együttműködni a rendőrséggel. Akkor ez ellen a törvény ellen több jogvédő is tiltakozott, és végül hatályon kívül is helyezték. A mostani törvény sokak szerint talán még aggasztóbb, és még tovább vezet. Szervezetek kerülnek a középpontba, de nem vizsgálja, hogy a szervezetnek valóban köze van-e a bűnözéshez, éppen ezért minden állampolgár célkeresztbe kerülhet.

Extrém példa, de tegyük fel, hogy valaki egy sportklub tagja, amelynek több olyan tagja is van, akik követtek már el súlyos bűncselekményt. A törvény értelmében ennek a sportklubnak a logóját, nevét, címerét is betilthatná a rendőrség. Ugyanezzel a párhuzammal a rapperek is veszélybe kerülhetnek, vagy tulajdonképpen bármilyen szervezet, amelyben büntetett előéletű emberek tagok. Lauch szerint érthetetlen, miért nincs még ebből felháborodás az egész országban.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk