Hirdetés

Akusztikus indie, elektronikus poszt rock, klarinétosként indult DJ dobrobottal – Ajánló a Reflektor Festival első napjára

Jövő héten csütörtökön késő délutántól vasárnap hajnalig Reflektor Festival az Akváriumban! Az idén debütáló rendezvénysorozat célja, hogy stílusoktól függetlenül a legizgalmasabb produkciókat hozzák el Budapestre. A fellépők közül sokan most először játszanak majd magyar közönség előtt, így azoknak, akik szívesen fedeznek fel új előadókat, rengeteg látni- és hallgatnivalót kínál majd a több mint ötven zenei program. Mai ajánlónkban az első nap fellépői közül ajánlunk nektek néhányat!

SEAFRET – július 14., csütörtök, 19:45 – NAGYHALL

A klasszikus brit singer-songwriter duót már nem először üdvözölhetjük Budapesten. A Jack Sedman énekes és Harry Draper gitáros alkotta, akusztikus indie pop-rockként definiálható zenekar 2011-ben alakult az észak-angliai Bridlingtonban: a tagok egy open mic esten találkoztak, és kölcsönösen annyira jónak tartották a másik produkcióját, hogy végül közös zenélésbe kezdtek. Dalaik érzékenysége, intim hangulata egyre többekhez talál utat, nem véletlen, hogy a különböző streaming oldalakon sok milliós lejátszásokat produkálnak, és még Maisie Williamst, a Trónok Harcának Arya Starkját is le tudták igazolni egy videóklip erejéig. Koncertjükön lecsupaszított hangszerelés és nagy érzelmek várhatók, meg az addigi két stúdiólemez, a Tell Me It’s Real, és a Most of Us Are Strangers legjobb dalai.

SON LUX – július 14., csütörtök, 21:30 – NAGYHALL

Gyakran megtörténik, hogy egy szólóprojekt valódi zenekarrá fejlődik. Az amerikai Son Lux története is így indult, hiszen az első három album – At War with Walls & Mazes, We Are Rising, Lanterns – idején a név még kizárólag Ryan Lott billentyűs-énekest és zeneszerzőt jelentette. A poszt rock és elektronikus hatásokat egyaránt felvonultató, bátran kísérletező zenekar mai felállása 2015-ban, a Bones című negyedik lemez felvételeikor alakult ki, amikor Rafiq Bhatia gitáros és Ian Chang dobos korábbi session zenészekből lettek állandó zenekari tagok és alkotótársak lettek. Azóta már olyan eseményeken léptek fel, mint a Montreaux Jazz Festival, kiadtak összesen 9 EP-t, 8 stúdiólemezt – melyek közül a legutóbbi három eddigi legnagyobb lélegzetű munkájuk, a Tomorrows trilógia része -, emellett két teljes filmzene – Eleanor Rigby eltűnése (2014), Minden, mindenhol, mindenkor (2022) – megírására is volt idejük. Koncertjeik egyszerre intim és mégis grandiózus hangulatúak, széles skáláján mozgó zenéjük élőben is garantáltan nagy élmény lesz.

FLOEX – július 14., csütörtök, 23:30 – NAGYHALL

A Floex név valójában a zeneszerzőként, producerként, DJ-ként és multimédia művészként is alkotó cseh Tomáš Dvořákot takarja. Dvořák klarinétosként kezdte pályafutását a prágai Előadóművészeti Akadémi, majd a Michael Bielický Stúdió hallgatójaként. Elektronikus zenével először 1996-ban, 18 évesen kezdett foglalkozni. Floex néven 2001-ben jelentette meg első, Pocustone című albumát, mely kitűnő szakmai visszajelzéseket kapott, második, Zorya című lemezére viszont több mint 10 évet kellett várni – ez idő alatt ugyanis leginkább a független cseh játékfejlesztő cég, az Amanita Design számára írt zenéket. Legutóbbi lemezei 2018-ban és 2021-ben jelent meg A Portrait of John Doe, illetve Je suis Karl címmel. Kompozícióiban a modern klasszikus zenét ötvözi avant-garde elektronikával, élőben pedig dobgép helyett Josef nevű dob robotja kíséri legtöbbször, ami már önmagában nem mindennapi élménynek ígérkezik.

JOEL CULPEPPER – július 14., csütörtök, 20:30 – KISHALL

Joel Culpepper az alternatív R&B egyik legizgalmasabb új képviselője, aki zenéjében ötvezi a retro-futurista soul, a trip hop és a funk elemeit. Első teljes szólólemezén, a Beatles legendás lemezére utaló Sgt. Culpepper című konceptalbumon könnyűszerrel váltogatja a klasszikus soult, vagy annak épp 21. századi köntösbe öltöztetett változatát, dalairól ugyanúgy eszünkbe juthat Curtis Mayfield, James Brown vagy éppen Prince zenei világa. Élő produkcióit a stílus ismerői felejthetetlennek írják le, érdemes tehát megnézni a hazánkban most először fellépő énekes koncertjét!

További előadók az első napon: Alina Pash, Crows, Hundred Sins, Solére, mïus, Superflake, The Anahit, Black Bartók, Boebeck, Nasip Kismet, Moonbase Patel Disco, Obroni, Agavoid, The Acoustic Minimal Techno Party.

Ha pedig úgy érzed, szívesen fedeznél fel új zenéket és előadókat, de első ránézésre sok a fellépők között az ismeretlenül csengő név, akkor sincs gond. A Reflektor Festival és a Lángoló közös játékán most a fesztivál minden napjára páros belépőt nyerhet egy-egy olvasónk. Semmi más nem kell tenned, mint a lenti kérdőívben megválaszolnod azt a kérdést, ki az, akinek a koncertjét a legszívebben megnéznéd a fesztivál első napján.

Nem kötelező, de örülünk, ha megosztjátok ezt a cikket, vagy kommentben ajánljátok a játékot azoknak, akiket szívesen magatokkal vinnétek a koncertre. A játék első fordulója július 11.-én, hétfőn éjfélig tart, a nyerteseket e-mailben értesítjük. A sorsolás után a beérkezett e-maileket, és a kapcsolódó adatokat töröljük az adatbázisból.

Teljes program és további információk a Reflektor Festival weboldalán! A fesztivál hátteréről néhány nappal ezelőtt megjelent interjúnkban olvashatsz.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,436KedvelőTetszik
2,900KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk