Aki látja ezt a festményt egy ismerőse falán, azonnal szóljon

Vannak jó és rossz híreink. A jó az, hogy egy digitális kiállításon olyan műalkotásokat lehet megtekinteni, amiket sehol máshol nem lehet fizikai valójában, mert elképzelhető, hogy örökre nyomuk veszett. A még jobb hír az, hogy úgy lehet csinálni, mintha ezek az értékes darabok az ember nappalijában lógnának, a rossz hír az, hogy ezt csak azok tudják megtenni, akiknek Samsung Frame tévé készülékük van, de a jó hír az, hogy mások is megismerhetik a festmények történetét, ha ide kattintanak.

Az alkotások között  magyar festmény is szerepel, és most először tekinthetőek meg együtt, egy virtuális tárlatban, és az is kiderül, hogyan lehet megtalálni ilyen remekműveket, mint mondjuk a Kilátás az Auvers-sur-Oise-re. Ezt a rablók az
1999-es újévi ünnepségeket kihasználva loptak el, filmekbe illő módszerrel. A felállványozott épületet megmászva, a betört tetőablakon keresztül egy kötéllétrán ereszkedtek le, majd menekülés közben füstbombát is használtak, hogy eltűnhessenek. Vagy a  Chloe és Emma című alkotás Barbora Kysilkovától, amelyet nyitvatartási időben loptak el egy norvég múzeumból. A tolvajok 200 szöget húztak ki, hogy a képet hibátlan állapotban tudják kivenni keretéből.

Az Eltűnt Remekművek kiállításon olyan, világszerte elismert
művészek, mint Van Gogh, Cézanne és Monet által alkotott festmények láthatók, amelyek közül néhány elképzelhető, hogy már soha nem kerül elő. A digitális tárlat továbbá mindenki számára lehetővé teszi, hogy még inkább megismerje ezeket az egyedülálló műalkotásokat.

A járvány kirobbanása a kultúrára és a művészeti életre egyaránt hatással volt Európa-szerte. Minden évben több millió euró összértékű műkincs tűnik el,

a közelmúltban bevezetett kijárási tilalom és lezárások kezdete óta pedig már hat értékes tárgynak veszett nyoma, közöttük Van Gogh Tavaszi kert című festményének, amelyet a festő születésének 167-dik évfordulóján loptak el.

Egyébként a Frame az a TV, aminek a kialakítása olyan, hogy akár egy festménynek is beillene, és kikapcsolt állapotban lehetőség van arra. hogy a fekete képernyő helyett egy baráti beszélgetés során művészeti alkotásokat vetítsen ki a háttérben.

A digitális kiállítást 2021 február 10-ig lehet megnézni.

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,321KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés