Hirdetés

Aki a zenét szereti, elítéli a háborút – Ukrajna és Oroszország koncertipara is teljesen összeomlik

Nyilvánvalóan nem a koncertipar jövője a legaggasztóbb kérdés jelenleg az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban, mégis fontos látni, hogy a jelenlegi események olyan szektorokat is súlyosan érintenek, amikre a legtöbben nem is gondolnak. Az ukrán koncertszervezők szó szerint az életükért küzdenek, miközben az orosz kollégáik a háborút elítélve mesélnek arról, mit jelent Oroszország élőzenéjére nézve a gazdasági szankciók sora.

Ukrajnában jelenleg az egyetlen cél, az életben maradás

A legoptimistább becslések is azt mondják, hogy hazai vagy nemzetközi zenekarok koncertjére 2023 előtt nem igazán lehet számítani. Míg az emberek próbálnak menedéket találni az országban, az előadók pedig az orosz dezinformáció ellen harcolnak minden lehetséges fórumon Az IQ magazinnak február 28-án nyilatkoztak Ukrajnában élő, a koncertszakmában dolgozó emberek. Szergej Maleckij, a kijevi székhelyű H2D vezérigazgatója például arról beszélt, hogy aznap menekült el a fővárosból, mikor Oroszország megindította a támadásokat. Mivel rengetegen próbáltak az ország nyugati részébe jutni, 14 órába telt, míg 350 kilométert haladtak. Ukrajna nyugati részében van, de a veszély és a fenyegetettség itt is valós. Arról mesélt, hogy előző nap háromszor is a pincébe kellett menniük légi riadó miatt.

Próbáljuk tartani a kapcsolatot a kollégákkal. A februári fizetéseket is elutaljuk, és próbálunk segíteni egymásnak

– mondta. A munka egyébként nem áll meg, viszont türelemre inti a szereplőket. Persze senki sem gondolja, hogy Ukrajnában hamarosan koncertekre járnak az emberek, de mégis pánikot okozhat, ha a koncerttörlésekről, halasztásokról kimennének a hírek, ezért még a partnereiktől is egy-két hét türelmet kérnek.

Darcsija Tarkovszka az Ukrán Zenei Exportiroda társalapítója Lviv-be menekült.

Kijevben születtem és nőttem fel. Ott van az egész életem

– mondta. Ő néhány nappal a konfliktus kitörése előtt ment Lvivbe, tehát még szerencsésen, és viszonylag egyszerűen tudott elmenekülni. Az exportiroda tíz munkatársa közül négyen továbbra is Kijevben vannak, és óvóhelyeken húzzák meg magukat.

Mindketten egyetértenek abban, hogy az ukrán-orosz együttműködéseknek és partneri kapcsolatoknak gyakorlatilag vége. Ez egyébként nem most, hanem már 2014-ben kezdődött, viszont vannak olyan kapcsolatok, amelyeket nehezen lehet megszakítani Oroszországgal. Ilyen például a streamingszolgáltatókkal és terjesztőkkel a kommunikáció, ami javarészt Ukrajnán keresztül zajlik.

Ha ezek a cégek nem állnak készen önálló irodát nyitni Ukrajnában, akkor Lengyelországi központhoz szeretnénk tartozni

– Tarkovszka azt mondta, nem akarják, hogy a kommunikáció orosz központon keresztül történjen. Jelenleg azonban senkit sem érdekel mindez, ők maguk is csak túlélni szeretnének.

Utcazenészek Kijevben. Fotó: Tanya Pro / Unsplash

Az orosz gazdasági szankciók tönkre teszik a koncertszektort

Eközben Oroszországban a koncertszervezők egységesen kiállnak a béke mellett, és a régió élőzenei üzletágát sújtó katasztrófáról beszélnek.

Minden gondolatunk és imánk az ukrán barátainkhoz szól

– mondja Szemjon Galperin, a Moszkvától keletre található Tele-Club Jekaterinburg koncerthelyszín művészeti igazgatója.

Ő úgy látja, hogy a nemzetközi turnék esetében a tömeges lemondások elkerülhetetlenek. Az amerikai, az Egyesült Királyság és az EU által az orosz központi bank ellen bevezetett pénzügyi szankciók még további nehézségeket okoznak, és nem gondolja, hogy a közeljövőben külföldi zenekarok léphetnek majd fel az országban.

Biztosak abban, hogy a tervezett eseményeket törölniük kell, vissza kell téríteni a megvásárolt jegyek árát, viszont a pénz jelentős része már a zenekarok ügynökeinél van, amit jelenlegi tudásuk szerint nem kaphatnak vissza az orosz bankrendszert érintő szankciók miatt. Szerinte a csőd veszélye a nagyobb szereplőket érinti majd, akik gyakran hívtak külföldi zenekarokat. Náluk megfordult már a Garbage, a Papa Roach, a Prodigy, Tiesto, Armin Van Buuren és a Sum 41, és jelenleg olyan lekötött bulijaik vannak, mint a Nothing But Thieves, Uriah Heep és Morcheeba.

Az orosz showbusiness piac nagy valószínűséggel azokra a szerepelőkre zsugorodik, akik Putyint támogatják, vagy hallgatnak

– mondja, és az is egyértelmű, hogy csak olyan zenekarok látogatnak majd el Oroszországba, amelyek támogatják Putyin politikáját.

Egyébként ő is arról beszél, mint ukrán kollégái, hogy a helyzet már 2014-ben kezdődött, akkor az orosz kormány folyamatosan próbálta meghiúsítani a zenekarok fellépéseit, majd ez egy kicsit enyhült, míg október óta lemondásokat sürgetett a kormány, amitől néhány promóter megijedt, és eleget is tett a kérésnek.

Galperin egyike annak a több tucat aláírónak az orosz szórakoztatóipar részéről, akik támogatták a konfliktus lezárását kérő nyílt levelet.

A kultúra elválaszthatatlan érték, a kultúrához való hozzáférés pedig alapvető emberi jog. Minden fegyveres konfliktus megkísérli elvenni ezt a jogot, valamint az élethez, egészséghez, szabadsághoz, boldogsághoz való elválaszthatatlan emberi jogot. Úgy gondoljuk, hogy létfontosságú az Ukrajna területén végrehajtott katonai akciók azonnali leállítása, amelyeknek visszafordíthatatlan következményei lesznek

– írták a levélben.

A Green Day már le is mondta az orosz koncertjeit. Galperin szerint egyébként azok az emberek, akik külföldi zenekarokat hallgatnak, valószínűleg nehezebben becsaphatóak az orosz propaganda által. Jobban látják a világot, mert érdekli őket a nyugati zenei kultúra, így nem éppen Putyin rajongói, viszont az orosz zenei piac nem tud működni külföldi produkciók nélkül.

Sosem támogattam Putyint, mindig ellene voltam. Mindig kifejeztem a véleményemet, és őszintén mondtam, hogy mit gondolok Putyin rezsimjéről. Ennek ellenére sokkot, szégyent és bűntudatot érzünk. Az emberek szerte a világon megértik, hogy Putyin indította el a háborút, és sok jó és becsületes orosz ember van

– mondta, és hozzátette, hogy az, hogy hogyan fizetik vissza a jegyárat a vásárlóiknak, semmi, ahhoz képest, hogy az ukrán emberek min mennek keresztül, ezért az kéri az emberektől, hogy segítsék ők is az ukrán embereket, és elmondta azt is, hogy aki a zenét szereti, azok az emberek elítélik a háborút.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk