Hirdetés

Aggasztó online viselkedése miatt a Grammyről is dobták Kanye Westet

Lehetne mondani, hogy Kim Kardashian és Kanye West válása tipikus celebbalhé, amit az újságok fújnak fel, de az igazság az, hogy az egész a közösségi oldalakon történik, így több millió követő a szemtanúja a családon belüli erőszaknak. Amit itt látni az a bántalmazás tipikus esete, amit Magyarországon is rengeteg embernek át kell élnie. Az áldozatok jelentős többségében nők, a hírekbe legtöbbször csak akkor kerülnek be a történetek, amikor tragédiával végződnek, sokan pedig úgy gondolják, hogy a bántalmazás egyet jelent a fizikai erőszakkal. Most pedig az dőlhet el, hogy normalizálja, esetleg egyenesen romantizálja a bántalmazást West, vagy sikerül az egész ügyben arra felhívni a figyelmet, hogy mit jelent a verbális bántalmazás, a zaklatás és a megfélemlítés, hogyan ismerhető fel, és mit lehet tenni ellene.

Kétségbeesett szerelmes, vagy zsarnok?

Kim Kardashian tavaly márciusban jelezte, hogy szeretne elválni férjétől, és gyermekei apjától. Bár Kardashian részéről azóta is kifejezetten visszafogottak a nyilatkozatok, West szinte azonnal nyilvánosan megvádolta a közösségi oldalán a nőt, hogy eltiltja a gyerekeitől.

Múlt hétre már odáig fajultak a dolgok, hogy az Instagram is letiltotta Westet zaklatás miatt, a Grammy pedig visszamondta a fellépését a díjátadón. 

West Instagram oldala lett az elsődleges helyszín, ahol levezette a dühét és a feszültségét. Felesége mellett a lányát is nyilvánosan felelőségre vonta, amiért a TikTokon az édesanyjával videókat készít, felesége aktuális barátjáról, Pete Davidsonról is itt terjesztett valótlanságokat, és itt közölte azt is, hogy elkapná és elintézné a férfit. Mikor Kardashian privát üzenetekben jelezte, hogy viselkedése aggasztó, és veszélybe sodorja Davidson és az ő testi épségét, West szintén az Instagramon osztotta meg újra és újra ezeket az üzeneteket, annak ellenére, hogy Kardashian kérte, hogy ne tegye. Egy új klipjében pedig egy animált Pete Davidsont ver szét egy animált nyúzott majom.

A férfit egyébként nem is a zaklatások, fenyegetőzések és lelki zsarolás miatt tiltotta le a közösségi oldal, hanem amiatt, mert Trevor Noah műsorvezetőt ócsárolta és rasszista megjegyzéseket tett rá, mikor az poénkodott a válásukkal járó balhén. West pedig folyamatosan azzal védekezik, hogy szeretné visszakapni a családját, és Kardashiant.

A bántalmazás iskolapéldája, és most is mindenki szemet huny felette

Egy ideje már próbálják nőjogi, illetve családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezetek jelezni, hogy itt mindenki szeme láttára folyik a bántalmazás, amin az sem segít, hogy az újságok mindenféle kontextusba helyezés nélkül cikkeznek a történésekről, mintha ez az egész egy újabb celebbalhé része lenne, ahol West szokásához híven provokatív, de ezt már mindenki megszokta tőle, Kardashiannak pedig közszereplőként többet kell tűrnie.  Vagy egyszerűen leegyszerűsítik az egészet annyira, hogy West maga is beszélt már róla, hogy régóta mentális problémákkal küzd. Ez viszont nem mentség a bántalmazásra.

Az érzelmi bántalmazás vagy fenyegető kontroll magában foglalhatja az állandó kritizálást, a fenyegetést, az áldozatok elszigetelését a barátaiktól és a családjuktól, a túlzott féltékenységet és a kontrollt felett, hogy a másik merre jár, és kivel beszél. 

Kanye West jelezte, hogy nem fogadja el, hogy felesége válni szeretne, azóta kritizálja a szülői minőségében, fenyegeti az új barátját, miközben szerelmi és érzelmi bombázásba kezdett. Ez egyébként egy gyakori taktika a bántalmazóknál, először szeretettel árasztják el a másik felet, amit aztán ellenük fordítanak. West Valentin-napra például egy kamionnyi rózsát küldött neki, annak ellenére, hogy a nő többször jelezte neki is, majd hivatalos közleményben is kérte, hogy fejezze be, mert ezek “bántóak” és “további fájdalmat okoznak a családjának”.

Kardashian ismert, gazdag nő, ezért egyszerű az egészet azzal elintézni, hogy majd megoldja. De itt pontosan azt látjuk, hogy ha a világ egyik legbefolyásosabb, legismertebb nője is az exe áldozatává válhat, mit tehetnek azok a veszélyben lévő nők akik nem ilyen helyzetből indulnak. Az ebből az ügyből is látszik, hogy a családon belüli erőszak nem áll összefüggésben sem az életkorral, anyagi vagy társadalmi helyzettel, vagy iskolázottsággal.

Ez az eset messze túlmutat a két fél magánéletén. A nyilvánosság miatt ez visszacsatolás áldozatoknak, bántalmazóknak és az egész társadalomnak. Nem egy szimpátiaverseny, ahol az a kérdés, hogy Kardashian megérdemli-e a múltja, jelene vagy jövője miatt, hanem itt az idő felhívni mindenki figyelmét, hogy West és a hozzá hasonló viselkedés nem elfogadható. 

Kardashian életében vannak problémás időszakok, sőt tevőlegesen ő is részt vett abban, mikor férje éppen Taylor Swiftre szállt rá a nyilvánosság előtt. Ezt előszeretettel fel is hozzák azok, akik próbálják relativizálni az erőszakot, de ez nem csak Kardashian vagy West személyéről szól, hanem azokról az értékekről, amit az események láncolata közvetít, és sosem érdemes elfelejteni, hogy az erőszak sosem lehet jogos megoldás.

A Grammy elítéli az online bántalmazást

Nem kifejezetten a volt felesége elleni hadjárat miatt dobta Westet a Grammy szervezőbizottsága, hanem az “aggasztó online viselkedése” miatt, amibe a zaklatás, az erőszakra buzdítás, és a rasszista megnyilvánulások is beletartoznak. West egyelőre nem kommentálta az ügyet, korábban a fentebb linkelt videoklippel kapcsolatban is csak annyit mondott, hogy a művészetével dolgozza fel az érzelmeit, és szeretné, ha újra együtt lenne a családja. Westet egyébként idén öt Grammyre jelölték.

Ha kérdéseid vannak a bántalmazással kapcsolatban, úgy érzed, hogy segítségre szorulsz, ismersz olyat, aki áldozat lehet, vagy éppen úgy érzed, a viselkedésed lehetséges, hogy bántalmazó, akkor ezen az oldalon olvashatsz többet a témáról, és kérhetsz segítséget. 

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk