Hirdetés
Hirdetés

Abyss Perihelion Transit – Új dal és videó a Dødheimsgardtól

Majdnem pontosan nyolc évvel az előző Umbra Omega után, április 14-én jelenik meg a Dødheimsgard új albuma, a Black Medium Current. A norvég avantgard black metal alakulat a lemezt egy habkönnyű 11 perces szerzeménnyel vezeti fel, ami az Abyss Perihelion Transit címet kapta, és amihez a mára a műfaj egyik iparági standardjának számító művész, Costin Chioreanu készített animációs videót. A zenekar ismerői számára valószínűleg nem lesz meglepetés, hogy a most napvilágot látott új dal úgy általában mindentől távol áll, ami kommersznek vagy fősodorbelinek tekinthető akár az extrém zenéken belül, megkockáztatjuk, még saját magukhoz képest is váratlan ez a lassú, nehezen leírható, különös mélységekbe ereszkedő hangulati utazás, az viszont biztos, hogy a vállalkozó kedvű zenehallgatónak lesz mit felfedezniük benne.

Hirdetés

A Dødheimsgard énekes-gitárosa, Vicotnik a következőket mondta a hatodik stúdióalbum kapcsán:

„Az egész album szubjektív témái az érzékelés, a tapasztalat, a pszichológia, az objektív/szubjektív valóság kontra külső nyomás, a metaforák, tabuk, a mozgás törvényei, a kauzalitás, mindaz, ami befolyásolja az ember életét. A valóság objektív hatásai a szubjektív érzékelése ellenében, és ezek kapcsolata, kölcsönhatásai. Ismeretelméleti dualizmus.

Azt hiszem, a mentális egészség, vagy nevezzük egészség helyett inkább állapotnak jelenti a központi témát a lemezen. Nem a panasz nézőpontjából, nem mint jó vagy rossz fogalom, inkább a szubjektum saját pszichológiájának tanulmányozása mindennek során. Mint a Lét kétértelműsége. Mi a Lét? Szubjektív, érzelmileg táplált fogalmak metafizikai rétege, vagy a Lét csak magyaráz egy fizikai értelemben vett tárgyat, ami van, tehát létezik? Ismeretelméleti szempontból azt hiszem, a dalszövegek egyaránt sokat foglalkoznak a naiv és a reprezentációs realizmus filozófiájával. Kognitivizmus kontra behaviorizmus, mindez nyilvánvalóan egy művészi kontextusba helyezve, egy tapasztalati, nem pedig megoldásvezért megjelenítés.”

A videót készítő Costin Chioreanu így beszélt a kisfilmről és annak hátteréről:

„Már 20 éve követem a DØDHEIMSGARD-ot, és Vicotnik zsenialitása mindig is a legmagasabb szinten volt jelen a figyelmem középpontjában, emellett zenei és esztétikai téren is hatalmas inspirációt jelentett számomra. A Dødheimsgardra mindig is inkább művészeti mozgalomként, mint black metal zenekarként tekintettem, ez az aspektus pedig izgatja a kreativitásomat. Úgy érzem, mindezt a szenvedélyt az Abyss Perihelion Transit-hoz készített videóval és a kislemez borítóján keresztül kifejezhetem és kiteljesíthettem.

Amikor először hallottam a dalt, éreztem azt az űrt, amit a régi érzékelési struktúrák gyökér-érzéke által hagyott kétségbeesés hagyott maga után. Azt az űrt, amely minden alkalommal megrázza a fekete anyag alapját, amikor a múltra hangolt és a múltban született megnyilvánulások átugorják a jelen friss látomását, ami keményen küzd azért, hogy áthatoljon az ismétlődés sűrű falain. A film főszereplői az eltűnő régi által teremtett hiány, az avatárjának új, illeszkedő identitáskosztümöt kereső szemlélő, és az a kétségbeesett igény, hogy a még nem asszimilált és nem értett élő újnak alakot adjunk.

A másodlagos szereplők különböző típusú hibák az önmaga által megszabott valóság és az arany középút álomállapota közötti mátrixban, az érzékelés rétegei és a mindenütt jelenlévő árnyék között található különböző típusú terek mérőrendszerei. Ezek a karakterek egymásba hatolnak a meghatározott és a meghatározatlan közötti kontrasztok multiverzumában, téglaporral ízesített, olykor egzotikus, olykor keserű nihilben füstölgő egészet alkotva. Ezek a karakterek egyben a megszólaltatott témák is, és én boncolgatásra érdemesnek tartom őket ennek a dal energiája, a most hangja és a művészet által.”

Természetesen nem baj, ha mindebből nem értesz egy kukkot sem, hiszen a művészetnek nem mindig az a dolga, hogy egzakt választ adjon bármilyen kérdésre, a dal pedig akkor is működik, ha csak a zenére figyelsz a szavak mögött.

További információk a zenekar közösségi oldalán!

Fotó: Dødheimsgard Facebook

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók