Hirdetés

A zene mobilra megy

Ahogy korábban is írtuk az iTunes leveszi a digitális másolásvédelmet az árusított fájljairól. Azóta ehhez mások is csatlakoztak, mégpedig a Deutsche Telecom leányvállalatának számító Musicload. "Fontos azonban, hogy a felhasználók ne gondolják azt, ezentúl azt csinálhatnak, amit akarnak. A másolásvédelem nélküli fájlok terjesztése például a P2P-hálózatokban továbbra is bűncselekmény marad." – teszik hozzá. Segít ez vajon? Mi lehet a mentőöv a süllyedőben lévő zeneipar számára?

A PricewaterhouseCoopers szerint a csengőhang letöltések, és úgy általában a mobil telefonos letöltések. Ha adatokat keresünk a témában, ebben van is ráció. A Mahasz információi szerint 2005-ben a magyar fogyasztók mintegy 29 ezer zeneszámot vásároltak digitálisan a világhálón keresztül. Ugyanakkor ennél lényegesen jobban alakultak a mobiltelefonos zeneletöltések: a valószenei csengőhangokból több mint 66 ezer példány kelt el. 2006-ban folytatódott a digitális eladások látványos felfutása. A netes zeneletöltések száma már majdnem 60 ezerre nőtt, míg a csengőhangok értékesítései 267 ezret tettek ki – azaz itt többszörösére nőtt a forgalom egyetlen év leforgása alatt. 2007-ben már 129 ezer netes zeneszám-eladást regisztráltak, miközben a mobiltelefonos értékesítések száma 560 ezer körül alakult. A növekedés magyarán több mint kétszeres. A 2008-as adatokkal még nem rendelkezünk, de nem lenne csoda, ha ismét többszöröse lenne az előző évinek.

A letöltések persze továbbra sem foglalnak el nagy százalékot a zenei értékesítésekből, de a tendencia látványos. Lényeges továbbá, hogy a szórakoztatóipari szegmensben továbbra is a zeneipar áll a legrosszabbul, miközben például a videojáték-piac pezseg, az általános recesszió ellenére. Nem kell nagy gazdasági elemzőnek lenni ahhoz, hogy belássuk: a zenét értékesítő cégek jobban tennék, ha a mobiltelefonos értékesítés és a játékpiaccal kialakított szorosabb kapcsolat felé haladnának.

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
873FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló