A Vágtázó Életerő (Vágtázó Halottkémek, VHK) zenekar közleménye

A zenekar augusztus 15-én, vasárnap hajnalban lépett színpadra a Sziget Fesztivál A38-Wan2 sátrában. A koncert kezdete után negyedórával a szervezők a közönség felé irányuló hangosítást lekapcsoltatták, a keverőpultot áramtalanították. A zenekart nem tájékoztatták erről az eseményről, sem a koncert előtt egy ilyen esemény bekövetkezésének lehetőségéről. A koncert ideje alatt pedig semmifajta egyeztetési kísérlet sem történt, semmiféle jelzés nem érkezett se a szervezők, se a hangosítók részéről. A zenekar ennek ellenére, ilyen vállalhatatlan körülmények között is lejátszotta a műsorát.

A szervezés során a hangerő korlátozásáról előzetesen tájékoztatták a zenekart, amely azt megértette és tiszteletben tartotta. A zenészek illetve a zenekar technikai személyzete készen állt a szervezők részéről esetlegesen felmerülő bármilyen, a hangerő csökkentésére vonatkozó kérés teljesítésére, de ilyen kérésre, megkeresésre – mindmáig tisztázatlan módon – egyáltalán nem került sor.

A közönség felé irányuló hangosítás teljes lekapcsolása olyan durva beavatkozás, ami példa nélküli és elfogadhatatlan a zenekar számára. A közönség joggal háborodott fel. Teljes szakmai hozzáértés nélküli, értelmetlen és bántó gesztusnak tartjuk. Vajon mit szólnának a szervezők, ha beülnének egy moziba, és ott egyszer csak elnémítanák a film hangját, mintegy 60 percre, minden magyarázat nélkül? Különösképpen méltatlan, hogy a zenekarral, annak technikai személyzetével vagy menedzsmentjével nem egyeztettek. Tekintve, hogy Magyarország egyik legrégebbi, nemzetközileg magasan jegyzett csapatáról van szó, ez az eljárás különösen rossz fényt vet a fesztiválra, illetve a Sziget szervezettségére.

Úgy gondoljuk, hogy a közönséggel szemben a Sziget Szervezőiroda, példátlan cinizmussal, a megvásárolt jegyekért cserében képtelen volt megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani. A zenekar minden felelősséget a Sziget Szervezőirodára hárít, egyúttal értetlenségének és megdöbbenésének ad hangot, a közönséggel együtt érez. Rendkívül sajnáljuk, hogy 2010-ben a legnagyobb magyar zenei gazdasági vállalkozás értelmetlen módon, saját munkájának becsületes elvégzése helyett önmaga és a velük együttműködő zenészek, illetve az őt fenntartó közönség legelemibb érdekeinek durva semmibevételével próbálja ügyeit mederben tartani.

A felháborító, kirívóan méltatlan eset feledtetésére a következő alkalom 2010. szeptember 5-én, a West Balkánban lesz, ahol a legendás Jello Biafra (Dead Kennedys) új zenekarával adunk egy közös koncertet.