Hirdetés

A SZIN idén is nagyon környezettudatos

okoszin.jpg

A Szegedi Ifjúsági Napok 2008-óta igyekszik népszerűsíteni az ökotudatos fesztiválozást, ennek elismeréseként már 2009-ben – legelső és azóta is egyedüli magyarként – kapta meg a környezettudatos fesztiválokat díjazó nemzetközi Greener Festival Awardsot, olyan rendezvények mellett, mint a Glastonbury vagy a T-in-the-Park. A SZIN céljai ezen a téren azóta is változatlanok, szóval idén is ökotdatosan lehet majd Szegeden bulizni.

A fesztiválokon – biztonsági okok miatt – nem lehet semmi balesetveszélyes eszköz, ezért rengeteg az egyszer használatos műanyag, ami óriási nyersanyag és energia pazarlás

– magyarázza Mangel Koppány, a SZIN öko-szakértője. Ezekre keresnek olyan környezetbarát megoldásokat, mint például a RE:pohár és a komposzt étkészlet, melyek bevezetésével 2010-ben is több mint 20 százalékkal csökkentették a SZIN-en keletkező szemét mennyiségét. 

Idén – mások mellett – egy olyan csapattal, a Világbéke Műhellyel dolgoznak együtt a SZIN-en, akik három újdonsággal is készülnek a fesztiválra, olyanokkal, melyek használatával tovább csökken a fesztiválokon keletkező szemét mennyisége. Az Ehető Kanalat, a Jég Felespoharat illetve a Szalma Szívószálat a KINO re:kocsmában tudják majd kipróbálni a fesztiválozók. A re:kocsma egyébként az ÖKO-SZIN kísérleti helye, ahol az a cél, hogy a fesztivál ideje alatt egyetlen gramm szemetet se termeljenek. Itt lehet majd komposztálni a tányért, villát, kést, poharat, többször használni a söröskorsókat, sőt még a wc is öko/komposzt lesz, amit a RE:pohár mellé kapott, ECOTOI tiszta wc karszalaggal lehet majd igénybe venni. 

A szemétprobléma mellett a fő üzenetünk, hogy vegyük észre és használjuk a minket körbevevő természet adottságait, mert az jó nekünk

– mondja az Mangel, és még hozzáteszi

És ha jó, akkor kevesebb feszültség lesz bennünk, amit felesleges fogyasztással akarnánk kompenzálni.

Ehhez elég, ha az ember sétálgat néha egy kicsit #mezítláb, ami egy természetes talpmasszázs is egyben vagy befekszik néha a #kultúrszoliba, azaz kifekszik napozni egy könyvvel a kezében, vagy csak azt mondja, hogy #szeretemafákat, mert a fáramászás, a fa gyümölcse jó dolog, az oxigéntermelés pedig nélkülözhetetlen az élethez. De részt vehetünk a fesztiválon élőben, előtte pedig a facebookon (fb/ökoszin) zajló fotós játékon, ahol jövő évi SZIN bérleteket nyerhet, az, aki #csaktermészetesen viselkedik. 

Aki pedig egyetért az öko-SZIN céljaival, történetesen, hogy minél kevesebb szemét legyen a fesztiválokon, támogathatja az újdonságok megvalósításában a Világbéke Műhelyt, cserébe a szervezők vendégül látják SZIN-en és a RE:kocsmában. Támogatni pedig itt lehet: indiegogo/szalmaszalindiegogo/jegpoharindiegogo/ehetokanal.

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
850FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló