Hirdetés
Hirdetés

A Prodigy arca – Keith Flint titkos élete

2015prodigy_firestarter_still_010515_hero.jpg

Szeptember 17. Nagy Lajos kiadja a kassai privilégiumot, elfogadják az Egyesült Államok alkotmányát. Charles Darwin megérkezik a Galapagos-szigetekre. Az első sikeres műtét, melyben sziámi ikreket választanak szét. Antall József találkozik II. János Pál pápával. Megszületik Hank Williams, Anastacia és Keith Flint. Hosszas várakozás és a megjelenési dátumok többszöri elcsúsztatása után megjelenik a Guns N’Roses dupla albuma, a Use Your Illusion I-II. A nap kérdése: Hova tűnt Damon Hill?

A Prodigyről amellett, hogy minden évben játszanak a Szigeten legalább egy fesztiválon Magyarországon, elsőként a Firestarter klipje jut eszébe a legtöbb magyar zenehallgatónak, benne az ördögfrizurás, vadul artikuláló fazonnal. Valószínűleg a csapat egyszemélyes zenei agya, Liam Howlett nem forgolódik emiatt álmatlanul az ágyában éjszakánként, de hát írhat ő pár évente akármilyen jó új albumot, attól a banda arca, emblematikus figurája akkor is Keith Flint marad, pedig a lemezeik felén amúgy nem is szerepel.

Kezdetben ez volt a normál állapot, hiszen az első két album, az Experience és a Music For The Jilted Generation idején még kizárólag táncosként vett részt a produkcióban, gyűröttebb fejűek emlékezhetnek is a No Good klipjére, ahol egy alacsony, hosszú hajú gyerek két próbababa között nyomja a koreográfiát a pincében, az is ő volt. Aztán a mindent elsöprő Prodigy-őrület – még a magyar Metal Hammerben is volt velük interjú annak idején, mik vannak* – és a Fat of the Land lemez, olyan dalokkal, mint a Firestarter, a Breathe, és a Smack My Bitch Up. Az utóbbihoz készült botrányos klipet egyébként az a Jonas Akerlund rendezte, aki a zenei szakmát egyébként a Bathory dobosaként kezdte, hogy aztán kliprendezőként olyan A-listás előadókkal dolgozzon, mint Madonna, Beyoncé, Ozzy Osbourne, vagy a Rammstein. Sajnos a Smack My Bitch Up vágatlan klipjét sehol sem találtuk meg, pedig ebben olyan ínyencségek is szerepelnek, mint a heroinhasználat, és egy cserbenhagyásos gázolás, de talán ez a változat is kielég mindenkit, aki szombat reggel másodlagos nemi jellegekre és persze kattintásokra szomjúhozik.

Flint elsőként ezen a lemezen közreműködött énekesként, és három dalban – Breathe, Firestarter, Serial Thrilla –
társszerzőként is szerepel. A következő albumon – Always Outnumbered, Never Outgunned – megint nem szerepelt, mivel akkoriban volt valami nézeteltérésük a főnökkel, viszont a 2009-es Invaders Must Die lemez óta ismét jelentősebb szerephez jut a lemezeken. A nézeteltérés tárgya talán az lehetett, hogy a 2004-es lemezen az eredeti tervek szerint szerepelt volna a Baby’s Got a Temper című dal, amelynek ellentmondásos, egy bizonyos Rohypnol nevű illegális anyagról szóló szövegét – melynek hatásairól részletesen olvashatsz Ozzy önéletrajzi könyvében, és ezzel elég sok mindent elmondtunk – Flint írta, de a dal a tervekkel ellentétben nem került fel az albumra, sőt, Howlett végül meg is tagadta azt. De ez csak spekuláció a részünkről. Viszont ennek a klipjében is vannak meztelen csajok. 

Akárhogy is, Flint kreatív szempontból mindig is mellékszerepre volt és lesz kárhoztatva a Prodigyben, így aztán nem csoda, hogy voltak próbálkozásai saját játszótér építésére. 2003-ban egy Flint nevű szólóprojekttel készült új anyag megjelentetésére, abban az évben felléptek a Download fesztiválon is felléptek, de a lemez végül a fiókban maradt. Sajnos, mert amúgy az album, amelyen a Pitchshifter és a Prodigy korábbi gitárosa, Jim Davies is közreműködött, egyáltalán nem megvetendő: kicsit olyan, mintha a Prodigy nekiállna metálos elemeket is tartalmazó punkzenét játszani. Szerencsére azóta megjelent a videómegosztókon, szóval mindazok az olvasók, akik nyitottak az ilyesmire, akár tehetnek is vele egy próbát.

Flint ezen kívül remixelte még Marilyn Manson mOBSCENE című dalát, készített közös számot a Caspa nevű dubstep producerrel – ennek a klipjében is vannak csöcsök, elképesztő** – , valamint egy Clever Brains Fryin’ nevű projektet is összehozott. Emellett elkötelezett motorversenyző, sőt, néhány éve saját csapatot alapított Team Traction Control néven, amellyel a Brit Supersport Bajnokságban versenyeznek,szóval nem valószínű, hogy olyan rosszul érzi magát a bőrében. Ma ünnepli negyvenhetedik születésnapját, ezúton is gratulálunk neki, személyesen pedig majd valamelyik fesztiválon jövő nyáron.

*A Beastie Boys-interjú és az Ice-T címlap után azért ez már nem okozott akkora felzúdulást annak idején. Ice-T amúgy a Body Count miatt szerepelt a címlapon, amely minden idők egyik legfaszább zenekara, akárki akármit mond. 

**Elnézést kérünk, hogy ezt így kihangsúlyozzuk, de tisztában vagyunk azzal, hogy olvasottságot és valódi érdeklődést manapság csak ezzel lehet generálni. Régen minden jobb volt. 

Advertisement
38,929KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,660FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló