Hirdetés
Hirdetés

A Pogues is jön a Szigetre – Itt a teljes világzenei program

Összeállt a Sziget 2012 világzenei programja, ami idén főleg tánczenével veszi ki a részét a jubileumi fesztivál kínálatából. Az eddigi négy helyett napi öt fellépőt ígérnek a szervezők az idén – a táncolást hangsúlyozva – World Music Party Stage néven jelentkező helyszínen, ahol ott lesz az eredeti felállású The Pogues, valamint Goran Bregovic és Emir Kusturica zenekarai, jön a Shantel & Bucovina Club Orkestar, a hazaiak közül pedig a PASO, a Besh o droM és a Quimby. A világ első számú világzenei magazinja, a Songlines pedig ismét a műfaj top fesztiváljai közé sorolta a Szigetet.

A Világzenei Nagyszínpad hagyománya szerint a fellépők között éppúgy megtalálhatók a friss nevek, mint a nagy sztárok, sőt arról sem feledkeztek meg szervezői, hogy egy olyan legendás zenekart is elhozzanak, ami most hallható először hazánkban.

Az eredeti felállású, híres-hírhedt The Pogues az ír folk-punk műfajteremtő együttese. Jó húsz év telt el azóta, hogy a zenekar énekese, Shane MacGowan (ő látható a fenti képen) kivált a zenekarból, majd egy másikat alapított Shane MacGowan & The Popes néven. Végül sem az, sem a nélküle tovább próbálkozó Pogues nem ért a nyomába az 1982 és 1991 között működő (eredeti) Poguesnak, ami olyan örökéletű albumokat adott a világnak, mint a Rum, Sodomy And The Lash és az If I Should Fall Grave With God. Ez az eredeti és felülmúlhatatlan Pogues 2001 óta néhány koncertre minden évben összeáll, és most idén a Szigeten is fellép.

Jön továbbá a spanyol La Selva Sur és Che Sudaka, a mexikói Los De Abajo, akik a latin ska legjobbjai közé tartoznak, míg az olasz Figli Di Madre Ignota "spagetti Balkánnak" titulálja vadnyugati-balkáni-jamaicai ötvözetét. Fellép a francia Sergent Garcia is, amely zenekar a raggamuffinból és a salsából alkotta meg a maga külön bejáratú – salsamuffinként ismeretes – univerzumát. És akkor a bosnyák Dubioza Kolektiv, a szicíliai Roy Paci & Aretuskal illetve az orosz tánc- és népdalokat elementáris skába oltó Leningrád még nem is került szóba. Vagyis de, épp most.

A ska mellett a balkáni eredetű zenék divatja uralta az ezredforduló óta eltelt évtizedet, és hogy ez a Szigeten is megjelenjen, arról a szerb Goran Bregovic Wedding And Funeral Band és az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, a német Shantel & Bucovina Club Orkestar, illetve a moldovai Fanfare Ciocarlia gondoskodnak.

A magyarok közül a Besh o droMnak és a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, valamint a magyar-ukrajnai-német Rotfrontnak is örülhetnek ezek rajongói, és idén a világzenei színpadon lép fel a Quimby is.

A szervezők szerint a fesztivál legnagyobb csemegéi közé tartozik a bajor rezeszenét újraértelmező LaBrassBanda, a marokkói gnawa-rockon alapuló Orchestre National De Barbés és a szakállas görög slágereket felturbózó Imam Baildi is.

De ezzel még mindig nincs vége, ott sorakozik még a fellépők között a francia-algériai HK & Les Saltimbanks, az európai klezmer színtéren meghatározó Amsterdam Klezmer Band, a spanyol Muchachito Bombo Infierno, a mexikói Molotov és a Salamon-szigetekről érkező Narasirato.

Összesen huszonöt zenekar és huszonöt koncert az idei Szigeten a világzenei színpadon.

Advertisement
39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló