Hirdetés

A Nova Rock idei legjei

10888631_10153063437704005_4595570083046397611_n.jpg

2015 nagy változást hozott az osztrák-magyar határon, a Pannónia mezőn megrendezett fesztivál életében. Ráadásul úgy, hogy nem mentek onnan sehová, nem lett más a zenekari felhozatal, de mégis léptek egy nagyot. Mi most csak másfél napot voltunk kint, szóval ez alapján mondjuk el, hogy mi volt az idei Nova Rock…

… legnagyobb dobása:

Természetesen az, hogy a két nagy színpadot kvázi egymás mellé rakták. Úgy tűnik az eddig terméssel betakart terület idén szabad lett, így az eddig megszokott legalább húszperces séta most olyan 5-10-re rövidült attól függően, hogy ki mennyire sietett. Ráadásul mivel a kisebbik nagyszínpad el lett fordítva, így hangban sem zavarta egymást a kettő. Az más kérdés, hogy nagyobbik nagyszínpad idén nem igazán volt a csúcson hangzásban, de ettől még nem lehetett (zavaróan) áthallani egyiket a másikhoz. És mintha a parkolóból is jóval kevesebbet kellene gyalogolni a kempinghez, de ezt sajnos szerencsére nem próbáltuk ki. Mármint a kempingezést a Nova Rockon. Nem vagyunk mi már olyan kemények, hogy ezt a sok konstansan seggrészeg osztrák között, a tűző napon megtegyük. (dg)

… legcsajosabb koncertje:

“Van itt egyáltalán valaki, aki tudja kik vagyunk?”- kérdezte koncert közben az L7 gitáros-énekese, Donita Sparks. Valószínűleg a színpad adta árnyékba menekülő nézők nagy részének fogalma sem volt kik ők, de egy idő után le is szarták, mert ismeretlenül is hatalmas bulit csináltak. Az L7 egy grunge-os, punkos csajzenekar, akik 1985-ben alakultak. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy mára már inkább hölgyzenekarnak lehetne őket hívni. Tavaly decemberben jelentették be, hogy újra aktívak (2001-ben feloszlottak), ami a valóságban azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy nem fiatalok, úgy zúzták le a közönséget, hogy alig engedték el őket. Ha valaki ezentúl azt kérdezi mi a rockos csajzenekarok etalonja, akkor kijelenthető, hogy az L7 és az 50-es éveiket taposó tagok, akik ugyan ma már nem dobálnak használt tampont a közönségbe, és nem is sorsolnak ki egyéjszakás kalandot a dobossal, mégis megmutatják, hogy ilyen az igazi rock and roll. Röviden összefoglalva, nem olyan, mint az előttük fellépő Blues Pills, ahol az énekesnőn kívül az összes többi tag halálra unta az egészet. Itt kérem pörögni kell háton, be kell ugrani mezítláb a közönség közé, míg a technikus aggódva figyeli az eseményeket a művésznő klumpájával a kezében. (edicsek)

… legcukibb metálzenekara:

A photo posted by Edina Juhasz (@edicsek) on

A Mastodon a legviccesebb metálzenekarok közé tartozik annak ellenére, hogy a rajongótáboruk éppen a progresszív, meg okosabb zenékért van oda. Az atlantai társaság ennek ellenére baromira nem veszi magát komolyan. Talán nem ennek köszönhető, de akár lehet, hogy igen, hogy manapság egy Mastodon-koncert korántsem annyira lehengerlő, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A Novarock Kék Színpada idén nem igazán volt egy csúcshangzású építmény, de a Mastodon megszólalásával különösen nem tud boldogulni. A gitárok szenvedik meg ezt leginkább, mert nincs bennük valódi erő. Persze a zenekar sem olyan vad már, mint régen, és dalaikban is több a finomság, de ettől még jól esne egy kis lendület egy metálkoncerten. Ja és persze a kevésbé hamis énekhang is. Nem mondom, hogy rossz lett a korábban egekig ajnározott négyes, de az biztos, hogy a kiemelkedő, ötletes zenélés és a jó dalok már nem viszik el a hátán a koncertjüket. Legközelebb hátha jobb lesz, mert persze ettől még továbbra is kihagyhatatlannak számítanak, ha az ember beléjük botlik. (dj)

… legmetálabb koncertje:

Az internet fejlődésével párhuzamosan a zenészek magánélete már a legkevésbé sem csukott könyv. Korábban titokzatos volt a rockzenész, az ember szinte éhezett az információra, most pedig még akkor is összetalálkozol valami szöveges vagy képes bloggal, ha nem akarsz. Randy Blythe, a Lamb of God énekese az Instagramon van fent, és napi szinte rak ki képeket, rövid kis történetekkel. Van, hogy a szörfözésről, van hogy egy emberről, akivel összetalálkozott, de például a Mastodon koncertjét is végigfotózta a Novarockon. A külsőre zord, és magányos fazon a képei alapján a metálszakma egyik legszimpatikusabb fazonja. És persze kurva jó frontember, és ez az emlékezetes csehországi incidens óta sem változott. A zenekar hamarosan új lemezt ad ki, amiből a koncerten is játszottak két dalt, és a színvonal továbbra sem csökkent, masszív, groove-os metálzene lesz rajta. A zenekar nagyjából egy órát játszott, és a tömény, néha kissé száraz zenéből ennyi éppen elég is volt. A közönség a Nova Rock első napján rájuk pörgött fel leginkább, de ez nem is csoda. A Lamb Of God egy metálrajongót sem szabad, hogy hidegen hagyjon. Jó, hogy újra színpadon vannak. (dj)

… legnagyobb csalódása:

Soha nem voltam Mötley Crüe-rajongó, de nem is volt semmi bajom a zenekarral. Mondjuk úgy, hogy simán el tudok menni úgy a koncertjükre, hogy ne kelljen az ismeretlen daloktól félnem. Ráadásul a Los Angeles-i zenekar bulijairól csak szuperlatívuszokban beszélt mindenki, szóval alap volt, hogy a búcsúturnéjukon megnézem őket. Kár volt. Jobb lett volna rajongói beszámolókra hagyatkozni, mert amit a zenekar ezen a koncerten művelt, azzal mindent lerombolt. Egy rohadtul fáradt zenekart láttam, ahol a tagok bárhol máshol lettek volna inkább, csak nem egy puszta kellős közepén. De oké, volt már szerencsém jó pár fáradt együtteshez, akik viszont rutinból hozták a szintet, mivel ez a dolguk. A Mötley Crüe viszont gyakorlatilag épp csak a mikrofonba nem mondta be, hogy kapja be mindenki, mi most inkább hazamegyünk. Tommy Lee dobos fejéről volt ez leginkább olvasható, de Nikki Sixx basszusgitáros is csak toporgott ide-oda. Mick Mars gitáros ugye gerincbeteg, neki nem lehet felróni, hogy nem szaladozott, szóval maradt a frontember Vince Neil, aki viszont minden volt, csak nőfaló glamrock istenség nem. Próbált ő mozogni, de a szabad szemmel is is kitűnően megfigyelhető súlyfeleslege hamar gátat szabott ennek, ahogy a hangjának is pár dal után. Na nem mintha az első dalban még kiverte volna a magas c-t. Próbáltak neki segíteni a vokalista táncoslányok, de ők is inkább csak kiemelték Neil erősségeit hiányosságait. A gyenge piró pedig már ahhoz sem volt elég, hogy a közönséget a helyén tartsa. Szép lassan azt vettük észre, hogy már csak ketten ácsorgunk egy jó nagy körben, kvázi a színpad előtt. Nagyon dicstelen búcsú volt ez, bár ugye még egyszer elugranak Európába ősszel, innen pedig már csak javítani lehet. (dg)

… legjobb koncertje:

img_5452.JPG

Nagy meglepetésre a Code Orange volt a Red Bull Bandwagenen, akik nem is olyan régen még Code Orange Kids néven futottak, de azóta felnőttek. Mondjuk az biztos, hogy egyáltalán nem volt megfelelő a körülmény, a teljesen szétszabdalt, nagyon zajos hardcore metáljukhoz, de így is ők adták a fesztivál legjobban szóló koncertjét ezen az oldalra záműzött kis színpadon. Négy olyan, még mindig kölyök zenészről van szó, akit rosszabb pillanatainkban simán el tudunk képzelni fegyverrel a kézbe bemenni egy amerikai iskola épületébe. Már ezt az elszántságra értem. Mert annak az ötven, tikkasztó hőségben, a porban ácsorgó embernek is olyan koncertet adtak, amit mondjuk itthon a GMK-ban adnának szétzúzva mindent. Jártak is már Magyarországon amúgy, legközelebb kihagyhatatlan lesz. Mondjuk egy Converge-dzsel párosítva kitűnő lenne, bár az meg már lehet sok ebből a lelkibeteg zenéből. A Nova Rockon egyébként közvetlen utánuk jött a Mastodon a nagyszínpadon, ami sajnos így kis cincogásnak tűnt. (dg)

… Josh Homme-ja:

img_20150612_202247.jpg

Maga Josh Homme volt, aki valószínűleg kimenőt kapott otthonról, hogy had hozza már formába magát a következő Eagles Of Death Metal-lemezre, ha már ő a dobos ott. Szóval minden előzetes beharangozás nélkül először Párizsban tűnt fel a színpadon, majd a következő koncertet műszaki okok miatt lemondva már a Nova Rockon dobolt Jesse Hughes mögött. Na nem egyedül, úgy látszik azt már nem merte bevállalni, így a turné alap dobosa is ott volt mellette, aki végig azt figyelte mit játszik Homme, és alapozott neki. A koncert amúgy nem volt rossz, a szokásos seggrázós rock and roll, de Homme rendkívül vidám, vigyorgó feje picit ellopta a show-t Hughes elől. Aztán, hogy a Hegyalján is itt lesz-e, csak Isten tudja. A Nova sem volt előre bejelentve, szóval lehet reménykedni.

(A Mötley Crüe-képeket Máté Évi készítette, a többit mi, kivéve nyitókép.)

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
877FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló