Hirdetés

A nosztalgia mindent megszépít – 2 Unlimited a SZINen

2unlimited.jpg

Az idei SZIN egyik főzenekara a kilencvenes évek emblematikus dancefloor duója lesz, akik ráadásul eredeti felállásban érkeznek Szegedre augusztus utolsó péntekén. Szubjektív ajánló és múltidézés a hajtás után!

Micsoda daliás időket éltünk a kilencvenes évek elején! Ma már vicces belegondolni, mekkora információforrást jelentettek számunkra az olyan tinimagazinok, mint a Bravo meg a Popcorn. Különösen a Bravot szerettük a Szex, szerelem, gyengédség rovat miatt, így aztán minden osztálykirándulásra vettünk belőle. Az iskolai klubdélutánokon meg egyre inkább átvette a Bonanza Banzai helyét az úgynevezett eurodisco, amelyeknek előadóit csak a legjobban informált osztálytársaink tudták megkülönböztetni egymástól. De hát az átlag zenefogyasztóknak ez a stílus is olyan volt, mint a black metal a kívülállóknak: egy csomó egymástól megkülönböztethetetlen, tökegyforma duó, trió. Egy-két csaj, meg egy-két fazon a poszterekről. Néhányan persze mondták, hogy ez a Pharao, az a U96, az az E-Rotic, ez meg a 2 Unlimited, vagy a Mr.President. Persze a Viva TV is állandóan ezeket nyomta, bezzeg a Metallára este tizenegyig kellett várni, hetente egyszer. 

Azt viszont csak jóval később tudtuk meg, hogy jószerivel a kilencvenes évek Boney M.-jei voltak ezek, ahol a posztereken megjelenő arcok Kyra Pharaotól kezdve Turbo B.-ig előadókként, kirakatemberekként funkcionáltak, a zenét, és magát a produkciót pedig egytől egyig különböző DJ-k, producerek rakták össze a háttérben. Nem is csoda, hogy két-három lemez után a legtöbben amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek a süllyesztőben, ahogy megjelentek. Ez annyira nem meglepő, hiszen eleve gyorsfogyasztásra készültek: a dancefloor csapatok albumai általában közel sem produkáltak olyan jó eladási eredményeket, mint a kislemezek, hiszen finoman szólva is került rájuk jó pár töltelékdal, meg hát ez a stílus sosem az albumformátumról szólt.

A 2 Unlimited kicsit tovább húzta, mint a hasonszőrű csapatok. Az 1991 és 96 között szinte töretlen népszerűségnek örvendő holland duó mögött egy belga producerpáros, Jean-Paul DeCoster és Phil Wilde állt, akik az instrumentális formában klubslágerré vált Get Ready For This új verziójához kerestek énekhangot. Ray Slijngardra esett a választás, akivel már dolgoztak egy korábbi projektjük kiadatlan dalán. Mikor Slijndard a vokállal kiegészített felvételt visszaküldte, a producerek meglepetésére egy női éneksáv is helyet kapott rajta, bizonyos Anita Doth előadásában, aki parkolási bírságokat adminisztrált akkoriban, és Slijngard ismerőse volt az amszterdami éjszakából. A történet végkifejlete mindenki számára ismert: ők ketten lettek a csapat frontemberei.

Első kislemezüket még az is ismeri, aki azt hiszi, hogy nem. Egy rakás filmben feltűnik betétdalként, valamint a világ sporteseményein a legtöbbet játszott dalok közé tartozik, olyan csapatok bevonulási, vagy gólszerzést jelző zenéje, mint az Orlando Magic, a San Antonio Spurs, a Cleveland Indians, a San Jose Sharks, és még sokan mások. A sors fintora, hogy a 2 Unlimited, mint zenekar, pont az Egyesült Államokban nem futott be igazán.

Az eredeti felállású csapat végül tizenöt kislemezdalt termelt ki, ami három stúdióalbummal és egy válogatással a hátuk mögött elég szép teljesítmény. Akkoriban azért más idők jártak, például léteztek olyan, ma már mitikus dolgok, mint lemezeladás, sőt, kislemezpiac. 1996 végén aztán bejelentették a csapat feloszlását, egyrészt, mert Doth és Slijngard, akik pár éve bevallották, hogy akkoriban egy párt is alkottak, saját bevallásuk szerint túl sok időt töltöttek együtt. Másrészt több beleszólást szerettek volna a csapat hangzásába, és természetesen anyagi természetű viták is felmerültek köztük és a producerek között. Mivel a név joga az utóbbiaké volt, két évvel később megpróbálták feléleszteni a projektet, ezúttal két holland énekesnő, Romy van Ooijen és Marjon van Iwaarden csatasorba állításával. Nem meglepő módon ez a felállás messze nem lett olyan sikeres, mint az előző, egy év múlva szét is széledtek.

A két eredeti énekes természetesen továbbra is haknizgatott a régi slágerekkel mindenféle diszkókban és klubokban, majd Ray & Anita néven próbálkoztak. Végül 2012-ben megállapodtak az eredeti producerükkel, Jean-Paul DeCosterrel a névhasználatról, valamint hogy a jövőben ismét együtt dolgoznak 2 Unlimited néven. Őket is elérte tehát a nosztalgiahullám, és ahogy újra aktív a Brooklyn Bounce, vagy az E-Rotic, augusztus 26.-án, pénteken a 2 Unlimited lesz az egyik fő attrakció az idei SZIN-en, azzal a különbséggel, hogy ők eredeti felállásban dolgoznak, bár a hírek szerint Anita az év végén elhagyja a formációt, hogy szólókarrierjére koncentráljon. 

Szóval, ha valaki szeretne visszaugrani az időben húsz-huszonkét évet, és szeletelni egyet úgy, ahogy a gimnáziumi klubdélutánokon tette, az nem nagyon tévedhet azon a napon. Ha csak miattuk megy, azért, ha retrodiscoval szeretné levezetni az Apey and the Pea-t, meg az Anna and the Barbiest, akkor meg azért. Ha csak a kislemezeiket adják elő, már abból is kijön egy erős másfél óra.

További programok a SZIN honlapján és a fesztivál Facebook-eseményén!

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
873FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló