Hirdetés

A nagy kaszás elpusztítana mindenkit, de lekési a világ végét – nyerj jegyet Ligeti György Le grand macabre című anti-operájának bemutatójára a Müpába

gyorgy-ligeti-04.jpgLigeti György, akinek művei számos kultikus mozifilm – többek között a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek és a Charlie és a csokigyár – zenéjén keresztül is ismertek, idén lenne kilencven éves. A múlt század második fele legjelentősebb magyar zeneszerzőjének egyik főművét, a Grand macabre (magyarra fordítva A nagy kaszás) című operát május 22-én mutatja be a Művészetek Palotája – tizenöt év után első alkalommal Budapesten. A neves hazai és osztrák társulatok közreműködésével megvalósuló előadásra most a 2 darab páros belépőjegy egyikét nyerhetik meg, akik helyesen válaszolnak a kérdésünkre.

Ligeti operája abszurd anti-dráma, sőt a szerző meghatározása szerint „anti-anti-opera”, amely az 1978-as ősbemutatója óta eltelt időszak alatt mit sem vesztett aktualitásából: ma is épp úgy felráz és magával ragad. A fikció lazán követi Michel de Ghelderode 1934-ben íródott, La Balade du grand macabre című színművét, amely szerint a halál (operabéli nevén Nekrotzar, nem mellesleg egy hasonló nevű grazi black metal együttes névadója) az „ígyésígyedik században” megérkezik Breughellandba, és kisvártatva bejelenti, hogy a világvége éjfélre várható. Sietve közli, hogy az emberiség leigázásához lóra van szüksége, és a spicces kedvű borkóstoló, Piet vom Faß fogja betölteni ezt a szerepet. A halál így Piet hátán lovagolva állít be az udvari asztrológushoz, aki éppen női fehérneműben kelleti magát. Feltűnik Mescalina, akinek nemi vágya kielégíthetetlen, ezért kisvártatva megölik, majd a fiatal Go-Go herceg, akit cívódó és korrupt miniszterei próbálnak befolyásolni döntéseiben, akik azonban rögtön lelépnek, amint baljós hangulatot szimatolnak. Nekrotzar és kísérete ez után a hercegi palotából kívánja levezényelni a világ végét. Nagy lakomát csapnak, de a halál angyala úgy berúg, hogy elmulasztja a nagy eseményt: ilyen állapotban nem lehet kipusztítani az emberiséget, pedig a polgárok már a mennyben hitték magukat.

Amint a mű rendkívül szerteágazó cselekményének kivonatából kiderül, Ligeti operájában nehezen találunk olyan szereplőt, akivel szívesen azonosulnánk. A zeneszerző és Michael Meschke librettista – a stockholmi bábszínház igazgatója – ugyanis a legválogatottabb emberi gyarlóságokat osztotta a mű hőseire. Mindennek a sok rossznak a megszületésében Ligeti lesújtó fiatalkori emlékei is szerepet játszhattak: a zeneszerzőt a világégés évei alatt zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatra, közeli családjából a holokausztot egyedül édesanyja élte túl. A Grand macabre szereplőinek romlottsága mögött mégis az örökérvényű felismerés áll: ha már mindettől a szörnyűségtől képtelenség megszabadulnunk, ne féljünk tőle, hanem éljünk vígan, ameddig erőnk és jókedvünk engedni.

A művet a Neue Oper Wien és a Művészetek Palotája együttműködésében, a Pannon Filharmonikusok, az Amadinda Ütőegyüttes és a Nemzeti Énekkar közreműködésével mutatják be. A koncertszerű előadás karmestere az MR Szimfonikusok vezető karmestere, Vajda Gergely lesz. Érdekesség a dirigens személyével kapcsolatban, hogy az opera tizenöt évvel ezelőtti budapesti ősbemutatóját – első jelentős karmesteri megmozdulásaként – szintén ő tanította be a művet előadó zenekarnak.

A kérdés, amelyre a helyes választ várjuk: melyik európai fővárosban volt a Grand macabre ősbemutatója 1978. április 12-én?

A: Bécs

B: Stockholm

C: Berlin

A válaszokat május 21-én éjfélig várjuk, sorsolás másnap reggel, a szerencsés nyerteseket pedig nem sokkal utána emailben értesítjük. A játékban a szokásos módon először lájkolni kell a Lángoló Gitárok Facebook-oldalait, majd egy Lángoló-Ligeti-Játék tárgyú levélben elküldeni nekünk a megfejtést a jatek@langologitarok.hu -ra. Ezúttal is nagyon fontos, hogy az előzetesen megadott tárggyal érezzenek a válaszlevelek, aki ugyanis nem így küldi, automatikusan kizárja magát a játékból.

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

Kell-e egyáltalán üvegfólia, és mi a különbség az olcsó és a drága változatok között.

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.