Hirdetés

A keservit!

My Dying Bride – For Lies I Sire
(2009 Peaceville Records)

Nem lehet könnyű egy teljes zenekari pályafutást végigszomorkodni. Újabb és újabb nyomasztó dallamokat kitalálni, századszor is másképp megfogalmazni költői szóvirágokban, hogy mennyire nyomorúságos az élet, igazán embert próbáló feladat. Persze hallgatni is az. Olyannyira, hogy jómagam ma már kizárólag a My Dying Bride esetében tudom mindezt tolerálni.

Itt van például az új album, amely ismét egy kis kanyar az amúgy nem túl girbegurba My Dying Bride-i úton. A majdnem csúf szeplő nélküli diszkográfiából a The Angel And The Dark Rivert és a Like Gods Of The Sunt tartom a legjobb lemezeiknek – a „majdnem” a legutolsó LP-nek szól, amely igencsak szürkére sikeredett, a kivétel pedig, ami erősíti a legjobbról szóló szabályt, a 34.788%… Complete, amely a legkevésbé My Dying Bride-os és legbátrabb albumuk, s nem mellékesen a kedvencem az angol zenekartól.

Azoknak, akik nagyjából hasonlóan gondolják, jó hír lehet, hogy a For Lies I Sire az Angel…-t és a Like Gods…-ot idézi leginkább. Azonban ami az előnye, az a hátránya is: ha azt mondja valaki, hogy ezek a dalok tizenöt éve készültek, simán elhiszem, márpedig ha egy együttes egyszer már kitágította amúgy szűkös határait a 34.788%-ig, igazán lehetne bevállalósabb is. Na de a visszakozás már rég megtörtént, kár keseregni.

A For Lies… annyiban visszakanyarodás a múlthoz, hogy ismét előtérbe került a hegedű, és persze megint a lehető leggyászosabb dallamokkal kíséri Aaron Stainthorpe végig tiszta – és természetesen végtelenül lehangoló, de szép – énekét. Illetve nem is végig tiszta az az ének, mert az A Chapter in Loathingban már majdhogynem károgás, sőt, ez a dal meglepő módon egy komoly blastbeattel nyit, és lendületével úgy egészében is picit kilóg az általános levertségből. Az Echoes from a Hollow Soulban a Black Sabbath Iron Manjét hallom vissza, s aki azt mondja, ennél mélyebbre is érdemes még hangolni gitárt, azzal nem érdemes szóba állni.

Új mesterműnek talán még a legelfogultabb rajongók sem nevezik majd, de nem rossz lemez ez – annál pedig feltétlenül jobb, mint amilyen borítót kapott, ugyanis régen láttam ilyen ocsmány és klisés grafikát. Azt hittem, az ilyesmi már legalább tíz éve kiment a divatból, de úgy tűnik, még a doom metal fő zászlóvivője is el meri sütni a „holló, temető, köd, földből előbújó véres kéz” témakör „félelmetes” ábrázolását. Ne is lássam többet.

A My Dying Bride ugyebár stílust teremtett. Legelső, 1992-es As The Flower Withers című lemeze megjelenése óta száz meg száz együttes bújt ki fekete köpönyegéből, és szabadította a világra éjnél is sötétebb gondolatait. Hogy erre mekkora szüksége volt a világnak, az lehet vita tárgya, az viszont semmiképpen sem, hogy bár az angolok immár lassan húsz éve szenvednek, még mindig az ő szenvedésükre érdemes a leginkább figyelni.

Még több Popcorn

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Digitálisan felújították és tévében közvetítik a legendás 6:3-as magyar-angol meccset

Onnan indultak, hogy volt egy tévé képernyőjéről kamerával felvett fekete-fehér felvételük.

Kommentek

35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Aranyéletes dalához forgatott videót a SONYA Terézvárosban

A Hunyadi téri vásárcsarnok évtizedek óta lakatlan fejépületében zajlott a munka.

Nem olcsó, de nagyon erős az új Huawei Mate-széria

Bemutatkozott az új EMUI kezelőfelület, és egy rakás kiegészítő is érkezett.

Жълтото Момиче – Premier a Meszencsinkából is ismerős Biljarszki Emiltől

Ambient hangzású dal debütál a Lángolón, klippel együtt.

Budapesttől is elbúcsúzik Ozzy Osbourne

Az eredeti turnéban nem volt benne Budapest, a most lefoglalt dátumokban már igen.

Tiktokos hülyeség miatt került vissza a Fleetwood Mac a slágerlistákra

Egy veszélyes kihívás miatt éli újabb fénykorát a zenekar. A gördeszkázás közbeni áfonyalé szürcsölgetésbe a zenekar is beszállt.