Hirdetés

A hét dala (Voivod – Global Warning)

A kanadai Voivod a kultusz zenekarok egyik mintapéldánya. Klasszikus lemezeiket a rock/metal színtér fősodrában is alapismeretként emlegetik, még a mindenki kedvence Dave Grohlt is megihlette a munkásságuk (ebből lett a Probot projekt). A zenekar gitárosa, Piggy, akinek tulajdonképpen a zenekar egyéniségét köszönheti, már nem él, 2005-ben adta fel a szervezete a rák elleni harcot. A zenekar azóta többé kevésbé dolgozik. Ennek eredménye a hét dala is, amit itt lehet meghallgatni, alul pedig beszélgetni róla. Előbb még elmélkedek én is röviden.

 

A Voivod jelenleg három tagból áll (Blacky – basszusgitár, Snake – ének, Away – dobok), és azért őket emlegetem, mert a klasszikus felállásból már csak ők maradtak, habár elvileg körülöttük tevékenykedik Jason Newsted is, de hogy milyen minőségben, arról nincs számottevő információ. Mindenesetre a közeljövő koncertjein, így Budapesten is (június 23.) a fenti tagok lépnek fel, Dan Mongraine (gitár) segítségével. A zenekar Piggy témáinak felhasználásával már rakott össze egy albumot, Katorz címmel, hamarosan pedig egy újabb is megjelenik, amit Infinire kereszteltek.

 

A Global Warning azért lett inkább a hét dala, mert arról nem fogok olyan rosszat írni, mint amit az ugyanitt meghallgatható Eartheache-ről lehet. Leszögezem, a Voivod valóban egyéni zenét játszik, még most is, amikor tulajdonképpen punkzenébe fordultak, de továbbra is Piggy témái azok, amivel ki tudnak tűnni. Nem célom, hogy meggyalázzam az emlékét, de ezeken a dalokon azért hallatszik, hogy forgácsok, lemaradt témák, amiket már nem tudott elegyengetni, finomítani. 

 

Egyébként a Global Warning éppen a jobban sikerült cuccok között lehet, amit az összetéveszthetetlen gitárhangzás ural, minden más csak statiszta szerepben van, a kántáló ének, a dallamkövető basszus, sőt a dob is. Nem gondolnám, hogy egy laikusnak ezek a számok sokat fognak mondani, érdemesebb inkább az Angel Rat, vagy a Dimension Hatröss környékéről elkezdeni az ismerkedést. Így lett a hét dala rovatból oktatórovat, de nem sajnálom, a Voivod valóban megérdemli, hogy beszéljünk róla.

 

Még több Popcorn

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Digitálisan felújították és tévében közvetítik a legendás 6:3-as magyar-angol meccset

Onnan indultak, hogy volt egy tévé képernyőjéről kamerával felvett fekete-fehér felvételük.

Kommentek

35,017KedvelőTetszik
2,754KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

J. Balvinnak köszönhetően van már McDonalsos fém boxer

A készítők szerint különleges gyűrű, mindenki más szerint súlyos sérüléseket okozó eszköz.

Film készül B.B. King életéből, Bunk Moreland játssza majd a főszerepet

A film nem öleli fel a legenda teljes életét, inkább a fiatal zenész Michael Zanetishez köthető kapcsolatát mutatja be.

Sokan utálják, mégis az online koncertek felé halad a világ

Egyre több cég és zenekar erősít rá, nem az élő koncertek helyett, hanem egy új kategóriaként lehet virtuális bulikon szórakozni.

A véges idő és a tennivalók sikeres beosztása – Premieren a God & Monkey új videója

Timemanagement címmel új videót adott ki a 2016 óta aktív, 2018 óta pedig koncertező God & Monkey.

Ajánlott segédanyag gyakorlott újságíróknak – Elolvastuk a Transmetropolitan (A teljes gyűjtemény 1.) című képregényt

A Transmetropolitan egy olyan jövőben zajlik, ami talán nem is jövő, inkább amolyan alternatív jelen.