Hirdetés

A hal neve Fish! – interjú és exkluzív klippremier

10 éves a Fish! zenekar, ennek örömére május 1-jén a Dürer Kert színpadán engedik szabadjára a halakat. Minket pedig meglepnek egy új lemezzel. Krisztián, aka. Senior Hal mesélt az új számokról és arról, hogyan tennék tisztába a magyar lemezipart. Plusz természetesen, ahogy az a Lángoló Gitárokon lenni szokott, a beszélgetés után exkluzív klippremiert tartunk, merthogy a Majdnem Kalifornia dalukat már meg is filmesítették.

Miért készültek a  Csinálj egy lemezt! dalai magyar nyelven? Meguntátok az angolt vagy így egyszerűbb?
Nagyon komoly művészek azt szokták mondani, hogy a dalok döntöttek így, nem mi. Nekünk ez nem okozott fejtörést. Magyarul és angolul is előadtunk már az évek során, most a magyar szöveg jött ki jól, a tavalyi kislemeznél az angol, nem nagy ügy. Mindig is magyarul szerettünk volna létezni, ez néha ment, néha meg elbalfaszkodtam. Jelen esetben viszont egy laza koncepció mentén haladtunk, jelesül: egyszerű, ütős poprock dalokat felvenni, némi hátulról jövő humorral.

A zenén is változtattatok valamit?
Mivel a zenénkbe sok minden belefér, gyakorlatilag bármit megtehetünk; jöhet, funk, metal, diszkó. A sokszínűség mellett ugyanakkor itt is az egyszerűség dominált. Mi nem művészkedni, hanem szórakozni és szórakoztatni akarunk. Az egész lemez kicsit reakció a múlt év itthoni zenei történéseire, hiszen mi is kaptunk ízelítőt a rádiós, tévés sikerekből és rengeteg új zenekart is megismertünk. Az erről alkotott vélemény inkább a szövegekben jön le, zeneileg pedig álpopnak nevezném a dolgot, de a Személyes üzenet refrénje segíthet a megfejtésben. Van, aki érti és azért utálja vagy szereti a zenekart, van, aki nem és azért történik ugyanez. De ez így van jól, az állandóság sok esetben unalmas.

Most, hogy kész van a lemez, úgy sikerült, ahogyan terveztétek?
Két dal maradt le róla, a sorsuk még eldől. A végleges anyaggal elégedettek vagyunk, jól is szólunk. Az elképzeléseknek megfelelően nincsenek stúdiós varázslatok, ötszólamú énekek meg felesleges szólórészek, csak általunk jónak tartott dalok. A zenekaron belül is, de a közönség részéről is megoszlanak a vélemények a kedvencekről, ami azt jelenti, hogy vagy sok jó vagy sok szar számunk van jelenleg, de nincs egyértelmű vélemény.

Pár napja felkerült 3 szám a Lángolókra, az egyikben KRSA is közreműködik, hogyan került ő a képbe? Másokkal is összeálltatok?
KRSÁt 10 éve ismerem, akkor még alacsonyabb volt. A Személyes üzenet felvételekor a szám közepe még üresen állt énekileg, én meg belehallottam egy ilyen Sublime, 311, Skindred-szerű részt. Tárcsáztam a jóembert, másnap már fel is köpte a szövegét. Egyébként nagy ribanc, mindenhol vendégeskedik. Az Óriás/IHM Egyedi Petije énekel még egy refrénben, ő is régi cimbora, szeretem a dolgait. Több közreműködő nincs, ez azért mégiscsak egy Fish!-lemez.

Tavasszal lettetek 10 évesek és a lemezmegjelenéssel egybekötve ünnepeltek május 1-jén a Dürer Kertben. Mivel leptétek meg magatokat? És a közönség mit kap?
Megleptük magunkat egy új lemezzel és egy önironikus új klippel, torta nem lesz, én úgyis dagadt vagyok. A közönség egy hamisítatlan, jó hangulatú Fish!-koncertet kap, ahol élőben is előadódnak az új és régebbi gyöngyszemek, lesz vendégzenészkedés is, de nem lesz ágyúból kilőtt törpe meg leszbishow sem. Érdekes amúgy, de ezek a konvencionális dolgok sosem izgattak minket, maradtunk punkos felfogású poprockerek: haverokkal csináljuk a lemezt és a klipet. A kiadóhoz is már úgy mentünk, hogy minden kész volt; borító, hanganyag. Szeretjük magunk intézni az ügyeket, de nem veszünk semmit túl komolyan, magunkat sem. A Majdnem Kalifornia klipje reményeink szerint tisztába is teszi a magyar zeneipar és a Fish! jelentősségét.

És lesz a Dürerben szép hosszú mikrofonkábel?
Haha, remélem. Szeretem a mikrofonkábelt! A zsinór nélküli mikrofon kicsit olyan, mint egy makk nélküli fasz, nem az igazi, bár sok technikus javasolta már, hogy jobb lenne. Szeretek lemászkálni a színpadról, de a zsinór akkor is jobb, érdekes helyzeteket teremt a tömegben. Majdnem annyira szeretem a mikrofonkábelt, mint a tojásos nokedlit.

Várjátok már a fesztiválokat vagy inkább másra készültök a nyáron?
Nem várjuk, jönnek azok maguktól. Minél több koncert és közte minél több pihenés és nyugi legyen.

Mit mondanátok az akkori éneteknek, akik akkor voltatok, amikor alakultatok? Változtatnátok valamit?
1998-99-ben? "Srácok, vegyetek zakót, szeressétek a boroskólát és akkor van esély magyar alternatív sztárzenekarrá lenni." Viccen kívül talán annyi, hogy sok lehetőséget kihagytunk, de mondom, sosem voltunk ezek a hajtós bunkók. Az kurva jó, hogy sokan szeretik a zenekart és ami még jobb, hogy a közönségünk nagyon színes és állandóan változik kicsit. Ha nagyon sokan szeretik a Fish!-t, az is biztos jó, nem tudom. Ha úgy lesz, akkor szólok, vagy majd a menedzserünk szól, mert akkor már nem fogunk csak úgy interjúzgatni.

Elvileg itt egy Fish!-klipnek kéne lennie

Fish! – Majdnem Kalifornia

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.

A Deftones újragondolta a White Pony-t – Jön a Black Stallion

Olyanok remixelték a dalokat, mint DJ Shadow, Robert Smith vagy Mike Shinoda.