Hirdetés

A felelősségtől az ellopott földig – Dalról dalra a Képzelt Város Samizdat című albuma

kepzelt_varos_vadaszi_zoltan.jpg

Február 14-én jelent meg a Képzelt Város Samizdat című ötödik albuma, ami méltán tarthat számot a post rock, vagy általában véve a kísérletezős, atmoszférikus zenék iránt érdeklődő közönség figyelmére. Az ötven perc feletti játékidejű anyag egy ideje már teljes terjedelmében is hozzáférhető, de a zenekar a nyolc dalt most részletesen is bemutatja nektek. A teljes lemez dalról dalra a folytatásban! (Fotó: Vadászi Zoltán)

SAMIZDAT

Attitűd, világlátás, az önmagunk és bennünket körülvevők iránti felelősség, amelyet úgy tudunk legjobban kifejezni, ha őszintén mutatjuk meg magunkat: mi találjuk ki, mi készítjük el, vállalva mindent, ami rossz és jó benne, mindez tulajdonképpen az egész életünk vezérfonala is lehetne. Inkább erről van itt szó, nem feltétlen arról, amit sokszor kérdeztek tőlünk, hogy valamiféle elnyomás elleni gondolat hívta-e életre.

UNSOUND

Azt próbálja kifejezni, hogy mennyire nehéz a különféle zsúfolt, nyomasztó helyzetekkel és jelenségekkel megküzdeni mind fizikailag (nagy tömegek, növekvő népsűrűség és társaik), mind érzelmileg és szellemileg, azt hiszem ebben a világban, amiben élünk, talán mindenki harcol ezekkel valamelyest. Kezdetben nem vettük teljesen komolyan a zenei alapötletet, de végül sikerült úgy alakítanunk, hogy ma már kedvenceink közé tartozik a lemezről. Szerencsésen sikerült a tartalmát és formáját összekapcsolni, ez igaz a Balogh Ádám (allusion.ninja) által készített klipre is.

MIRAGE

Ebben a dalban ragadt meg leginkább annak a hangulata, hogy egy erdő közepén született. Elég sötét tónusú dolgok követik benne egymást, leképezve azokat a folyamatokat, amelyeken keresztülmegyünk egy tartós egyedüllét során. Viszonylag nyomasztó gondolat ez, de van benne valami bűbájos és inspiratív. Van is egy rész a dalban, amit talán nem is sikerült reprodukálnunk hangzásban az erdőben született felvételhez képest. De az is lehet, hogy csak mi halljuk így az emlékek miatt, pont ettől szép a dolog.

DISSENTER

Semmit nem tudunk a világról, amelyben mindennapi életünket éljük. Az ezzel ellentétes illúziónk viszont teljesen lebénít bennünket, ezt pedig természetesen alig-alig érzékeljük. Ez a vákuum bekebelez bennünket, és már szinte nem is hisszük, hogy létezik más is mindezen túl. Pedig néha nem ártana külön utakon járni. A Tóth Gergely által készített, Izlandon forgatott klip ezt a gondolatot állítja kontrasztba a maga hatalmas tereivel és a teljes szabadság érzésével.

LIGHTS OUT

Szinte mindannyian megbántunk, csúnyán fogalmazva átverünk valakit életünk során, sokszor olyanokat is, akik aztán igazán közel állnak vagy álltak hozzánk. Ettől a kínzó érzéstől aztán nagyon nehezen tudunk szabadulni hátralévő életünkben, ha sikerül egyáltalán. Ezzel a dallal vezettük fel tavaly a lemezt, szeretjük a súlyosságát és a sodrását, illetve azt, hogy sikerült a hozzá készült klipben elkapni a pillanatot, ahogy koncerten szoktunk zenélni, vagy talán még inkább azt, ahogy mi szoktuk megélni a zenélést.

SUBLIMINAL

Egy szándékosan zajos dolog, ebben tér el a többi daltól. Ami miatt szeretjük, hogy talán sikerült kifejezően szembeállítani a középrész lebegős zeneiségét az azt körülvevő káosszal, miközben egységben is működnek. Rímel is arra a mondanivalóra, hogy bármilyen lidércet, rögeszmét magunk mögött tudunk hagyni, és ebben mindentől különbözünk, ami ebben a világban él és mozog.

TRUE OF VOICE

Végtelenül érdekes azt figyelni, hogy az ember döntéseit, cselekedeteit mi határozza meg. Ha lecsupaszítjuk a legapróbb elhatározásig, végső soron minden hit kérdése. Ez lehet akár a magunkba vetett hitünk, amelyen eszmék, felfogások, hiedelmek alapszanak. Végül pedig úgyis az fogja vezérelni a mindennapi működésünket, hogy el tudunk-e számolni a minket vezérlő belső hanggal. A tiszta lelkiismeret szubjektivitása így már nem csak a környezet függvénye, hanem saját magunk által formálható. Ettől lehet veszélyes is. Zeneileg egyébként viszonylag sokrétű a dal, még egy blastbeat is belefért a dologba.

STOLEN LAND

Szándékosan egy ilyen nagyívű témába akartuk foglalni a gondolatot, amely szerint amikor rájövünk, hogy rossz dolog egyedül maradni, rendszerint már túl késő. Jó hosszú dal, úgymond hagy időt a gondolkodásra. Azért is szeretjük, mert egyfajta feszültség meghagyásával zárja le a lemezt – legalábbis számunkra.

További információk a Képzelt Város Facebookján és Bandcamp-oldalán

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk