Hirdetés

A zöld chatbot és a nagy számok törvénye

Néhány hete indult útjára a REbot – Smart Today, Green Tomorrow kezdeményezés, ami ha úgy tetszik, egy mindennapi szemléletformálást célzó zöld kihívás, melynek keretében egy Facebook Messenger platformon működő chatbot segítségével tehetünk a környezetért, látszólag apróságokkal, melyek a nagy számok törvénye alapján mégis sokat számítanak.

A zöld chatbot napi kihívásai elsősorban a tudatos vásárlást, a kevesebb hulladék termelését, a kisebb ökológiai lábnyom felé törekvést népszerűsítik. Ennek megfelelően a feladatok sem túl bonyolultak, hiszen elég lefényképeznünk és elküldenünk egy Messenger-üzenetben azt, hogy eldobható petpalack helyett újratölthető kulacsból ittunk, mosható textilzsákban hoztuk el a pékárut a boltból, vagy akár csak annyit tettünk, hogy nem nylonzacskóztunk be fölöslegesen zöldséget, gyümölcsöt a hétvégi bevásárlás során, és a REbot máris számolja az ezekért járó pontokat.

Ha pedig valaki egyszerre szeretne sok pontot gyűjteni, az is könnyen megoldható, ugyanis a chatbot magas pontszámokat ad azért, ha valaki aktívan tesz a környezetéért, például összeszedi a szemetet egy buszmegállóban vagy egy játszótéren, amivel garantáltan
jó példát mutathatunk másoknak is.

A jótett öröme mellett a pontokat azért is érdemes gyűjteni, mert a legeredményesebb játékosok jutalmazásban részesülnek. Szeptemberben például a Budapest Park koncertjeire nyerhet jegyeket az, aki bekerül a hónap legjobbjai közé, és természetesen más nyeremények is gazdára várnak.

A jelenleg három nyelven elérhető REbot a fejlesztők elmondása szerint még az első lépéseknél tart, de a júliusi indulás óta egy látványos eredményt már sikerült felmutatni. Az egyik választható napi kihívásban a résztvevők a játék során folyamatosan ajánlhatnak csomagolásmentes boltokat. Hogy a kapcsolódó sajtóanyagot idézzük:

„Csak pár hét és néhány lelkes játékos kellett ahhoz, hogy az általuk beküldött címekből elkészüljön egy több mint 60 – egyelőre magyarországi és romániai – üzletet tartalmazó, folyamatosan bővülő adatbázis, melynek segítségével már közel 40 városban találhatnak ilyen típusú boltot azok, akiknek fontos a tudatos vásárlás. A későbbi tervek szerint több országra kiterjesztett REbot Zero Waste Shop Database-ben kereshetünk névre, országra, városra, és ha épp utazás közben szeretnénk hulladékmentesen vásárolni, egy kattintással elérhetjük bármelyik üzlet GPS-koordinátáit!”

Még van pár nap szeptember végéig, érdemes csatlakozni, hiszen másodpercek alatt teljesíthető feladatokkal tehetünk jót saját magunk és környezetünk számára egyaránt. Van némi lélekemelő abban, ha végiggondolod, hogy talán éppen neked köszönhetően nem kerül kórházba egy gyerek holnap vagy holnapután, mert akár nyereményért, akár jófejségből vagy épp meggyőződésből összeszedted a törött üveget a mászóka alól. Mi már kipróbáltuk, rá lehet kattanni – próbáljátok ki ti is!

További információk a REbot weboldalán és Facebookján!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,330KedvelőTetszik
2,909KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk