Hirdetés

A zenészeknek abba kellene hagyni a turnézást – a Foals billentyűse jobban odafigyelne a környezetre

Edwin Congreave, a Foals billentyűse a BBC podcastjében arról beszélt, hogy drasztikusan meg kellene változni a zenekarok turnézási szokásainak, mert a jelenlegi világturnék karbonlábnyoma hatalmas. Személy szerint ő például soha többé nem szeretne repülni, és szerinte más zenekaroknak is el kellene ezen gondolkozni.

Hirdetés

A zenész ökoszorongása addig fajult, hogy elgondolkozott azon is, hogy egyáltalán a zenekarban kellene-e maradnia, ha ez azzal jár, hogy Ázsiába vagy Ausztráliába jár turnézgatni, de aztán arra jutott, hogy ez a kérdés ennél sokkal összetettebb, hiszen ha ő nem megy, az nem jelenti azt, hogy az a turné nem valósul meg, hanem azt, hogy majd valaki más megy helyette. Arra viszont felhívhatja mindenki figyelmét, hogy gyökeresen változtatni kellene a turnézási gyakorlaton, de leginkább le kellene állni azzal, hogy a világ másik felére utazik egy zenekar koncertezni.

Például nem kellene két tonna felszerelést átrepültetni a fél világon, majd vissza.

Azt elismerte ugyan, hogy ez sok ember megélhetését ellehetetlenítené, és arról is beszélt, hogy valószínűleg a Foals frontembere, Yannis Philippakis is teljesen máshogy látja ezt a kérdést, mint ő.

“Yannis csak zenélni akar, ez a lételeme, ezért azt javasolni számára, hogy ne turnézzunk, az az egész identitását sértené. Szeretné a zenéjét megosztani a rajongókkal, ha ezt nem tehetné, azzal az életéből kiszakítanánk egy fontos darabot”

– mondta Congreave, aki szerint jó lenne a jövőben jobban támaszkodni a streaming megoldásokra, mert hát az sem túl környezetbarát, ha ugyanezt a felszerelést Európában autóztatják körbe.

“Azt gondolom, hogy sok zenésznek és DJ-nek abba kellene hagyni a turnézást. Szerintem ilyen komoly a helyzet, csak ez egy olyan dolog, amit az emberek nem akarnak meghallani.”

2019-ben egyébként a Coldplay döntött úgy, hogy nem turnéznak az új lemezükkel, döntésük okaként a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmaikat jelölték meg, és Chris Martin elmondta, hogy szeretnék kitalálni, hogyan lehet nem csak fenntarthatóan, de olyan módon turnézni, amivel jót is tehetnek. Szintén tavaly, a Massive Attack vonattal turnézta körbe Európát, hogy csökkentsék a karbon lábnyomukat.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,784KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
743FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk