Hirdetés
Hirdetés

“A zene elviselhetőbbé tette a legszigorúbb korlátozásokat is” – IX. Music Hungary Konferencia & Showcase

Másodszor rendezték meg Veszprémben a IX. Music Hungary Konferenciát, ami ezúttal egy showcase-koncert programmal is kiegészült. A Konferenciát Weyer Balázs, a Szövetség elnöke, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 programfejlesztési főtanácsadója nyitották meg. Weyer a konferenciák eddigi legerősebb programját méltatta, aminek idén Süli András volt a kurátora, illetve beszélt a Szövetség régi vágyáról, hogy koncertekkel is kiegészüljön a program. Porga Gyula és Mészáros Zoltán is arról beszéltek, hogy Veszprém pezsgő kulturális életének üde színfoltja a Music Hungary Konferencia és beleillik az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as tervekbe is, így szívesen látják és támogatják a következő években is.

A nyitónap fókuszában a pandémiás időszak számbavétele volt. Dr. Horváth Péter, a ProArt igazgatója adott betekintést a hamarosan megjelenő Zeneipari jelentésbe. A számok és statisztikák jól mutatják, mennyire megtépázta a zenei szektort az elmúlt bő másfél év. Ezt követően az állami szerepvállalás került terítékre, a panelben Demeter Szilárd könnyűzenéért felelős miniszteri biztos és Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei igazgatója volt vendég, akik ismertették a PKÜ és az NKA terveit és projektjeit.

Demeter Szilárd nem hisz az ingyenes koncertekben, és Keletre nyitna

Az EJI kezdeményezésére ezután megemlékezést tartottak az elhunyt zenésztársakról, kollégákról is. Temesi Bertalan, a Szövetség elnökségi tagja elmondta:

„A zeneipar a járvány legnehezebb időszakában is betöltötte hivatását: szórakoztatta, gyönyörködtette a közönséget és ezzel elviselhetőbbé tette a legszigorúbb korlátozásokat is. Köszönhető ez annak, hogy a kreatív alkotási vágy, közölni akarás az, ami mozgat minket, művészeket. Minden, amit megalkottak mélyen tisztelt kollégáink, örök értékű az utókor számára. Lábnyomok, amikre nemcsak ők, hanem mi is igazán büszkék lehetünk.”

Az első napi zárópanelben a zenészek és a zenei szakemberek mentális egészségéről beszélgetett Bajzáth Sándor addiktológus, Bérczes Ádám, az Egység Média alapítója, Kirschner Petra viselkedéselemző és Tóth Barbara könnyűzenei menedzser, a Hangfoglaló programmenedzsere. A hiánypótló beszélgetésen a “klasszikus addikciók” mellett a munkafüggőségről és a pandémia okozta mentális terhekről is szó esett.

A konferencia második napján is fontos kérdések kerültek elő a vinylpiactól a nemzetközi támogatási rendszerek és a hazai rádiózás problémáin át, a hazai zene exportlehetőségeiig. A korábbi évekkel ellentétben idén két új típusú program is bekerült a konferenciára; voltak listening sessionök, ahol új dalokat, klipeket és podcasteket szemléztek, elemeztek a meghívottak, illetve voltak a leendő zenei szakembereket célzó tréningek is, melyek közül a Dezsényi Eszter, a Universal Music Hungary marketingmenedzsere által tartott TikTok-tréning meglepően nagy népszerűségnek örvendett.

Kifejezetten erős volt a rádiózás jövőjét kiveséző beszélgetés, ahol Horváth Gergely rádiós szakember, Gallasz Enikő (WM Music Distribution), Peremenczky Kriszta (Universal Music Hungary) és Sivák Péter rádiós szakember értekeztek arról, hogy átvette-e a YouTube és a Spotify a major kiadók és a rádiók sztárcsináló szerepét, a (nálunk tiltott) digitális rádiózás megoldana-e problémákat.

Nagy baj lehet abból, hogy teljesen másképpen hallgatnak zenét a fiatalok

A konferencia zárópaneljén a jövőévi nemzetközi turnézást és fesztiválszezont boncolgatta Borsos László (Live Nation), Kádár Tamás (Sziget, MHSZ), Soós Balázs (A38) és Veres Tamás (Budapest Park), majd Weyer Balázs mondott egy rövid zárszót. Kiemelte, hogy a IX. Music Hungary Konferencia & Showcase az eddigi legerősebb volt, majd marasztalt mindenkit az esti showcase koncertekre is, ahol az előző naphoz hasonlóan kiváló együttesek remek koncertjeire lehetett bulizni három helyen is Veszprémben.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,926KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk