Hirdetés
Hirdetés

„A zene a legnagyobb orvosság ezen a bolygón” – Október harmadik hétfőjén Xavier Rudd az Akváriumban

Október 17-én, hétfőn négy év után ismét Budapesten, az Akvárium színpadán lép fel a zenéjében a blues ’n roots, az indie folk és a reggae elemeit egyaránt megidéző Xavier Rudd. Az ausztrál multihangszeres énekes-dalszerző ezúttal tizedik stúdióalbuma, a március végén megjelent Jan Juc Moon 18 országot érintő Európa-turnéján látogat el Magyarországra, fellépése pedig még a mostani zsúfolt koncertszezonban is egyedi színfoltnak ígérkezik, hiszen koncertjei során egyedül, egyszerre több hangszert megszólaltatva adja elő pozitív, erős spirituális töltettel rendelkező dalait.

Hirdetés

Xavier Rudd 1978. május 29-én született Ausztráliában, a Victoria államban, Melbourne-től száz kilométerre található Torquay-ben, gyermekkorát pedig annak Jan Juc nevű elővárosában töltötte, így már nem is annyira nehéz kitalálnunk, mi ihlette idén megjelent albumának címét. A holland, ír és skót felmenőkkel rendelkező Rudd ereiben apai dédanyja révén ausztrál őslakos vér is csörgedezik, ő maga a wurundjeri törzs örökségét említi ennek kapcsán, akik hagyományosan Ausztrália dél-keleti részén éltek és élnek.

Hogy ez a közel sem átlagos családi háttér mennyiben járult hozzá ahhoz, hogy Xavier végül a zenei pályát választotta, azt legfeljebb csak találgathatjuk, az viszont biztos, hogy hétgyermekes család sarjaként felnövő énekes korán érdeklődést mutatott a zene és a hangszerek iránt: elmondása szerint hétéves alig múlt, amikor megpróbálta didgeridoo-vá alakítani anyja porszívójának csövét, gyakran kölcsönvette bátyja gitárját, emellett szaxofonon és klarinéton is tanult. Huszonegy évesen, 1999-ben pedig már meg is jelent saját zenekara, a Xavier and the Hum bemutatkozó EP-je, majd a rákövetkező évben első és egyetlen teljes albumuk, amely a „3” címet kapta. Ezeken, annak ellenére, hogy a zene jóval közelebb áll az akkori időszakban maintstreamnek számító, rádióbarát, country-s ízeket sem nélkülöző pop-rockhoz, nyomokban már felfedezhető az az egyedi hangulat, ami későbbi, szólóban megjelent lemezeit is jellemzi.

Rudd legfontosabb ihletői között olyan előadókat említ, mint Leo Kottke, Ben Harper, Natalie Merchant vagy David Lindley, de akkor sem járunk messze az igazságtól, ha a Graceland-korszakos Paul Simon nevét citáljuk viszonyítási alapként, hiszen a különböző világ- és törzsi zenei hatások ugyanúgy kitapinthatók nála is, akár atmoszféra, akár szövegi témák, akár dallamsorok, harmóniák formájában.

Ennek ellenére az ausztrál énekes-dalszerző világa teljesen autonóm és ebben a formában csak rá jellemző, hiszen az elemek a saját egyéniségén keresztül válnak olyan dalokká, ahol társadalomról, emberiességről, szerelemről, szellemről és lélekről szóló szövegek találkoznak a tizenkét húros akusztikus gitár által meghatározott, loopokat, ütőhangszereket, meg persze többféle tradicionális ausztrál hangszert, didgeridoot, yidakit felvonultató hangszereléssel, és egy néha melankolikus, néha életigenlő, de mindig könnyen azonosulható hangulattal. Különösebb tervezés ugyanakkor nincs az alkotás mögött, sokkal inkább az ösztön és spontaneitás játszik szerepet a dalok megszületésében. Erről korábban így nyilatkozott:

„Soha nem ülök le úgy, hogy akkor most dalt fogok írni. A dal jön magától, és ha jön, elszórakoztatom magam vele, aztán pár évig velem marad, és amikor eljutok arra a pontra, amikor úgy érzem, eljött az ideje, akkor úgymond leteszem. Nagyjából így működik ez nálam.”

Xavier láthatóan nem szenved hiányt dalba önthető inspirációk terén, hiszen a szólókarrierje kezdete óta eltelt huszonkét évben átlagban két-három évente jelentetett meg új stúdióanyagot, szám szerint tíz lemezt, kiadott nyolc koncertalbumot is, de arra is rendszeresen talál alkalmat, hogy időről-időre bevegye magát az ausztrál vadon bozótosaiba, és az őslakosok életét élje. Hazája bennszülötteivel erős kapcsolatot ápol, számos hagyományos szertartásukon vett részt az elmúlt években, ráadásul több dalában is foglalkozik az őket érő megkülönböztetéssel és rossz bánásmóddal. Magánéletében lelkes szörfös és snowboardos (utóbbi sport a kevés olyan tevékenységek egyike, amihez cipőt húz), elhivatott környezetvédő aktivista, illetve hosszú évek óta vegetáriánus, lelkiismereti okokból; döntését Harris Ranch-en – Kalifornia legnagyobb marhahúsfeldolgozója, évente 68 millió tonnányi késztermékkel – történt látogatása, és az ott tapasztalt állattartási körülmények motiválták.

Legfrissebb albuma, a Jan Juc Moon az eddigiekhez hasonlóan változatos témákat dolgoz fel. Ő maga így nyilatkozott a tavasszal megjelent lemezről:

„Úgy érzem, most igazán kreatív állapotba kerültem, és nagyon izgatott is voltam mindazzal kapcsolatban, amit csinálok, egyszerűen, mert volt rá időm. Megvolt a lehetőségem, hogy mindent magam csináljak a hangszerelés, meg minden egyéb terén is, ilyesmire a Spirit Bird lemezem óta nem volt példa. (A 2015-ben megjelent Nanna és a 2018-as Storm Boy egyaránt kollaborációs lemezek voltak több vendégzenésszel – a szerk.) Szóval egy kicsit belefeledkezhettem az analóg szintetizátor hangzásaiba… Hallhatók a lemezen madárhangok, amelyek gyakran nem is úgy hangzanak, mintha madarak lennének. Sok természeti hangot használok, mindenféléket. Néha nehéz meghatározni, hogy mik ezek, de az album tele van velük.

(…) Elég régóta itt vagyok már ahhoz, hogy tudjam, hogy vannak, akiknek a saját lelkükben visszhangzik az, amit a dalaimban megfogalmazok. Minden ősünk a bolygón valamiféle küzdelemből származik, és ezt mindannyian cipeljük éveken keresztül. Mindannyiunkban van valam, amt gyógyítani kell. És úgy gondolom, hogy a zene a legnagyobb orvosság ezen bolygón.”

És hogy ez mennyire van így, azt a legjobb, ha mindenki élőben tapasztalja meg október 17-én, hétfőn a We Deserve To Dream turné budapesti állomásán, ahol a kortárs énekes-dalszerzői színtér egyik nagy egyéniségét üdvözölhetjük majd a színpadon.

A koncertre jegyek még kaphatók elővételben a Tixa hálózatában! További információk az Akvárium weboldalán és a koncerthez kapcsolódó Facebook-eseményen.   

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,934KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,670FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók