Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

A Wu-Tang Clan és egy diplomata miatt eszkalálódott a konfliktus Kína és Kanada között

A kanadai kormány szerint a Wu-Tang Clan zenekar logója egy stilizált W, amibe semmi extrát nem kell belelátni, Kína szerint azonban jól látható, hogy egy denevérről van szó, és ez rendkívül sértő.

Hirdetés

Hirtelen azért lett olyan fontos ezt a kérdést eldöntenie a két országnak, ugyanis diplomáciai konfliktus alakult ki egy póló miatt, és a zenekar, ha áttételesen is, de érintett a dologban.

Wuhan Clan

A pekingi kanadai nagykövetségre rendelt az egyik munkatárs néhány pólót, mert úgy gondolta, jó poén lesz ez azoknak, akik rengeteget dolgoztak 2020 elején a kanadai állampolgárok hazamenekítésén.

A pólón a Wu-Tang Clan ikonikus logóján a feliratot Wu-hanra cserélték. 

Chad Hensler rendelte a pólókat, természetesen Kínában szerette volna legyártatni, de a gyártó már akkor aggódott amiatt, hogy ez esetleg valamilyen Kína-ellenes mozgalom új logója lehet. Az interneten arról is érdeklődött, hogy vajon jelenteni kellene-e az esetet a hatóságoknak. Többen jelezték, hogy a dolgot személyes sértésnek veszik, és szerintük a logó egyértelműen egy denevért ábrázol, utalva arra, hogy kapcsolat lehet az állat és a vírus vuhani kitörése között.

Az új típusú koronavírusról, ami a covid-megbetegedéseket okozza, a tudósok azt feltételezik, hogy a denevérekről terjedt át az emberekre, a járvány pedig először Vuhanban tört ki. Az utóbbi hónapokban Peking igyekszik visszautasítani minden olyan narratívát, ami arra utalna, hogy egyértelmű kapcsolat lehet Hupej tartomány Vuhan városa és a világjárvány között.

Fotó Twitter / South Chine Morning Post

Kizárt, hogy egy diplomata ilyen hülye legyen

Nagyjából ez a kínai külügyminisztérium álláspontja az ügyet érintően, persze diplomatikusabban megfogalmazva nem így hangzik, a külügyminiszter inkább úgy fogalmazott, hogy

elképzelhetetlennek tartja, hogy magas rangú diplomaták, akik évek óta dolgoznak és élnek Kínában, akaratlanul is elkövethetnek ilyen ostoba hibát.

Kanada külügyminisztériuma ugyanis azzal magyarázta a történteket, hogy egyrészt ez a követségen dolgozó magánakciója volt, másrészt nem volt szándéka, hogy a logó denevérnek tűnjön, és elnézést kérnek, ha ezzel bárkit is megbántottak.

A logót egyébként 1993-ban tervezte Mathematics DJ és producer, aki dolgozott is együtt a csapattal. Egy interjúban azt mondta, hogy több stilizált W-t is rajzolt, ami egyedi, és az emberek megjegyezhetik.

Nem most lett feszült a helyzet a két ország között

Az lehet, hogy a kínai vezetés nincs tisztában a Wu-Tang Clan munkásságával, de a két ország között nem most kezdődött a feszültség, hanem akkor, mikor amerikai kérésre Vancouverben letartóztatták a Huawei alapítójának lányát és a cég pénzügyi igazgatóját, Meng Wanzhou-t. Peking ezt követően két kanadai férfit vett őrizetbe kémkedés vádjával. Ennek immár két éve, de a férfiak bírósági tárgyalása még mindig nem kezdődött el.

Kommentek

35,678KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
737FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk