Hirdetés

A WHO figyelmeztet, a fesztiválok gyorsíthatják a majomhimlő terjedését

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO figyelmeztette a nagyobb fesztiválok szervezőit és látogatóit, hogy az ilyen rendezvények felgyorsíthatják a betegség terjedését.

Azt az elején le kell szögezni, hogy egyrészt a majomhimlő nem úgy terjed, mint például a koronavírus, vagyis az utóbbi években használt megelőző és korlátozó intézkedések nem lennének alkalmasak a fertőzés terjedésének megállítására. Azt is látni kell, hogy a majomhimlő enyhe, kellemetlen és potenciálisan fájdalmas, akár több hétig is elhúzódó betegség.

Jelenleg nem tudjuk, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek, és mennyire lehet súlyos a betegség gyerekeknél, terhes nőknél vagy legyengült immunrendszerű embereknél

– mondta Dr. Hans Henri Kluge, a WHO európai regionális igazgatója, és ez a faktor az, ami miatt beszélni kell a betegségről, és arról, hogyan terjed, hogyan lehet megelőzni, mikor érdemes orvoshoz fordulni, de legalábbis óvni a fentebb felsorolt rizikócsoportba tartozó embereket.

A betegség Európában és az Egyesült Államokban való elterjedésére vonatkozó figyelmeztetésben a WHO azt mondta, hogy a nagyszabású rendezvények, például a fesztiválok lehetnek a betegség terjedésének a táptalajai.

Miért pont a fesztiválokon terjedhet?

A vírus nagyon szoros, hosszan tartó érintkezés útján terjed, akár fertőzött cseppek belélegzésével, akár „fertőzött testnedvekkel, a bőrön lévő elváltozásokkal vagy varasodásokkal, vagy szennyezett tárgyakkal, például ágyneművel vagy ruhával” való közvetlen érintkezés útján.

Ez nem azt jelenti, hogy teljesen véletlenszerűen, egy tüsszentéssel majomhimlős lesz valaki egy koncerten vagy fesztiválon. Testváladékokkal és légúti cseppekkel nehézkesen, hosszú és közeli kontaktus útján terjedhet.  A fesztiválok olyan helyek, ahol az emberek jobban elengedik magukat, könnyebben teremtenek bármilyen jellegű kontaktusokat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a majomhimlő nem szexuális úton terjedő betegség, és nagyon fontos, hogy a betegség ne járjon megbélyegzéssel.

A WHO azt szeretné elérni, hogy a nyári fesztiválokon vagy egyéb nagyszabású eseményeken feltűnő, fiatal, szexuálisan aktív, globálisan mobil, azaz sokat utazó közösség ismerje a kockázatokat, és megértse hogyan lehet megfékezni a betegség terjedését. Például azzal, hogy csökkentik a kitettséget azzal, ha ismerik az emberek a veszélyeket, illetve ha hatékonyabb kontaktuskutatással izolálni tudják a fertőző szakaszban a betegeket, vagyis nem járkálnak ezek az emberek fesztiválra, miközben betegek.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk