Hirdetés

A Weezer frontembere nem siránkozik, inkább programozni tanul a Harvardon

Helló, Rivers Cuomo vagyok, a Weezerből. képzelje el, hogy turnén van, az öltözőben vagy a turnébuszban ül a backstage-ben. Lámpalázas, stresszes, le-fel sétál, és még a turnémanager is folyton hívogatja logisztikai kérdésekkel

– nem sok új applikációt bemutató videó kezdődik így, és hát általában a folytatás sem olyan mint a Weezer zenekar frontemberének videója a legújabb applikációjához. A startupok inkább nagyon szépen fényelt, magasztos gondolatokkal megtűzdelt vagy nagyon menőn animált videókkal szokták meggyőzni a leendő befektetőket, de úgy tűnik, hogy egy rocksztár ehelyett inkább az őszinteségben hisz, meg abban, hogy meggyőz bárkit az, mikor kisétál több ezer ember elé vagy éppen felül egy privát gépre. Rivers Cuomo viszont eleve egy olyan alkalmazást írt, ami a turnézó zenekarok logisztikai problémáját oldja meg, vagy legalábbis nagyon megkönnyíti az életüket.

Hirdetés

Cuomo azt mondja, hogy ő mindig is egy táblázatos figura volt, először a Microsoft Access-szel kezdte, majd áttért az Excelre. Aztán egy napon végignézett az egyik táblázatán, és rájött, hogy annyira bonyolult, és annyi képlettel van tele, hogy valószínűleg sokkal egyszerűbb lenne programot írni rá.

A héten pedig több mint 2400 demóval rukkolt elő, összesen több mint 86 óra hosszúságban, 1976-2015-ig bezáróan vázlatok, demofelvételek, nyers ötletek, és gyakorlatilag minden, ami a Weezer pályafutása alatt született, és némelyikből dal lett, némelyikből meg semmi. Ehhez a Mr. Rivers Neighbourhood nevű oldalon lehet hozzájutni.

Amúgy ez a webáruház a záróvizsga gyakorlatom web programozást tanulok

– teszi hozzá Rivers mellékesen. Egyébként az egész annyira nem meglepő, Rivers a Harvardot hagyta ott, mikor befutott a Weezer, és végül angol nyelvből végezte el az alapképzést. De most visszatért, ha nem is fizikailag, de lelkileg mindenképpen, és elvégezte a Harvard online webfejlesztő kurzusát. Azt mondta, hogy nézelődött az órák között, látta, hogy a Harvard CS50 mennyire népszerű, gondolta kipróbálja. Mindezt úgy, hogy közben turnézott, meg a családjával is foglalkozott, szóval hat hetes képzés végül hat hónapjába telt, de megérte, mert a saját elmondása szerint a kurzus végére olyan programokat írt, amik segítették utazó zenészként, vagy értelmet adtak a táblázatainak, és segítették a kreatív alkotási folyamatokban.

Évekig időpazarlásnak tűnt az egész, inkább egy új dalt írhattam volna az idő alatt, amíg az ötleteimet kategorizáltam, de most fogom a Python programomat, és azt mondom, mutasd meg azokat a dalokat, amik 126 BPM, ilyen vagy olyan hangnemben vannak, és a menedzserem 3 csillagnál jobbra értékelte.

Azt mondja, hogy ettől nem veszett el az alkotás varázslatossága, csak egyszerűen hirtelen értelmet nyert a sok adatbázis és rendszerezés, amiket az évek alatt felhalmozott.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,784KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
743FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk