Hirdetés

A világ első SMS-ét árverezi el a Vodafone

1992. december 3-án továbbították a világ első SMS-ét, amelyet a Vodafone alkalmazottja, Richard Jarvis kapott. Ezt lehet most digitális műtárgyként megvásárolni.

Az üzenet nagyon kimért és udvarias, szerkesztőségünk tagjai valószínűleg nem ezt küldték volna egymásnak, de az első SMS egy egyszerű, már-már fantáziátlan karácsonyi üzenet. 15 betűből áll, és annyit tesz, hogy “Merry Christmas” azaz “Boldog karácsonyt!”. Az SMS-t nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) árverezik el a franciaországi Aguttes aukciósház által szervezett árverésen. A vevő Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. A Vodafone a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nak ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

A rövid szöveges üzenet közel három évtizeddel ezelőtti továbbítása meghatározó pillanat volt a mobilkommunikációs technológia történetében. 1999-ben, hét évvel azután, hogy sor került az első SMS továbbítására a Vodafone hálózatán keresztül, lehetővé vált a szöveges üzenetek több hálózaton keresztüli küldése, ami felgyorsította használatukat és népszerűségüket.

Azóta az SMS népszerűsége csökkent ugyan, az üzenetküldő alkalmazásoké viszont nem, napjainkban pedig a blokklánc-technológia tartja izgalomban a világot. Ezen belül is az NFT a tulajdonjog egyedi és meghamisíthatatlan igazolására szolgál. A felhasználási lehetőségek például a digitális műtárgyak és gyűjtemények tulajdonjogától kezdve egészen az online játékokhoz és webdomainekhez tartozó virtuális tárgyakig terjednek.

Mi az az NFT, amin milliókat lehet keresnie a zenészeknek és művészeknek?

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk