Hirdetés
Hirdetés

A tudathasadást járja körül idén a Bánkitó rengeteg programja

Egyre több információ lát napvilágot a Bánkitó Fesztiválról, ahol a koncertek mellett legalább olyan fontosak a civil programok is. Az alábbi ajánlóban összefoglaljuk, hogy mire számíthat, aki július második hétvégéjét fesztiválozással és társadalmi kérdésekről való elmélkedéssel szeretné tölteni a tóparton.

Hirdetés

A nyári csúcsszezonban minden hétvégére jut legalább egy fesztivál Magyarországon, és ezeknek még a zenei felhozataluk is sokszor egészen hasonló. Úgyhogy elsőre egyáltalán nem tűnik könnyű feladatnak eldönteni azt, hogy melyikre vegyünk belépőt. Valójában azonban elég nagy a különbség közöttük, és nemcsak a helyszínt vagy a törzsközönséget, hanem a programkínálatot illetően is.

A Bánkitó az egyik legjobb példa erre. Ha csak a fellépőket nézzük végig, alig találunk közöttük olyanokat, akik nincsenek ott mondjuk a Fishingen vagy a Kolorádón is. A Bánkitót viszont két dolog különlegessé teszi: a környezet és a rengeteg nemzenei program.

Elhagyatott vasúti telepre költözik a buli egy része

Kezdjük az elsővel. Ez nem lesz nagy meglepetés, de a fesztivált a Bánki-tónál rendezik, egy gyönyörű kis tengerszemnél, amelyben persze fürdeni is lehet, és amely tökéletes hely arra, hogy egy kicsit kiszakadjon az ember a hétköznapokból. Az igazi főnyeremény az, ha sikerül befoglalni egy stéget, ahol aztán egész délelőtt lehet chillezni a programok előtt.

A szervezők ki is használják a helyi adottságokat: a Bánkitó egyik legjobb helyszíne hosszú ideje a Tószínpad, ahol egy, a tóba benyúló nagy stégen lehet bulizni. A tó közvetlen környezete azonban nem elég nagy a fesztivál összes helyszínéhez, ezért már hosszú ideje a Tábor nevű részen volt a programok egy része. Ez tényleg egy sátrazásra alkalmas táborszerűség volt, jó negyedórányi sétára a Tószínpadtól.

Na ez változik meg idén, a Tábor helyett ugyanis a régi bánki vasútállomás területén lesz a fesztivál másik fele, jóval közelebb a tóhoz. Ez nem teljesen új helyszín, az őskorszakban ugyanis használták már ezt a területet a szervezők, de valószínűleg a legtöbb bejáratott bánkitósnak is új lesz azért.

Az elhagyatott vasúti telep egy csomó ziccert kínál a fesztiválszervezőknek, ennek pedig több izgalmas helyszín lett az eredménye. Azon túl, hogy lesz itt egy hagyományos értelemben vett zenei színpad is, a vasútállomás épületén belül az Auróra nappal alkotós workshopokat szervez, éjjel meg élőzenés házibulit tart. Abban a hosszú, boltíves épületben pedig, amely régen a bányából kisvasúttal hozott agyag átrakodására szolgált, most olyan művészeti projektek valósulnak meg, melyek „mindegyike sajátos, új világba emeli az áthaladókat”. Illetve ebben az épületben lesz a Keret házibuli-hangulatú zenei helyszíne is.

Civil programok minden mennyiségben

Szép és érdekes helyszíne azért más fesztiválnak is van (elég például az Inotára, vagy a már említett Kolorádóra vagy Fishingre gondolni), ami viszont tényleg egyedivé teszi a Bánkitót, az a társadalmi kérdésekre fókuszáló civil programok sokasága. A fesztiválnak mindig van valamilyen központi témája, ez idén a tudathasadás.

„Biztos normális, hogy olyan, mintha egyszerre hét éned lenne. De mi a normális?” – teszi fel a kérdést az ajánló a honlapon, és olyan példákat hoz a fesztiválon majd kivesézendő témákra, mint hogy ki az elnyomó és ki az elnyomott, húst vagy zöldséget együnk, vagy éppen miért érezzük úgy, hogy döntésképtelenek vagyunk, miközben rengeteg információ vesz minket körül – és miért okoz ez frusztrációt.

A nemzenei programok legfontosabb helyszíne a Civilkult liget lesz Bánk központjában, a tó mellett, ahol fák és sátrak árnyékában lehet majd alkotni, beszélgetni, álmodozni, játszani, és ezeken keresztül egy kicsit jobban megérteni a körülöttünk lévő világot és önmagunkat: leginkább a reakcióinkat a világ történéseire. Lesz itt minden, a három délutánon át tartó közösségi horgolástól az irodalomterápián át az elmúlt időszak legjobb magyar kisfilmjeiig. A teljes programot itt lehet végigböngészni, de azért kiemelünk néhányat a felhozatalból:

  • Techno kurzus & workshop: Pál Fanni és Orbán Bence programjának az a célja, hogy megmutassa a virágzó techno-szubkultúra társadalmi aspektusait és megismertesse a közönséget az éjszakai élet ezen formájának derűs és kevésbé derűs oldalával. A három napon át tartó előadás- és beszélgetéssorozat azt a központi kérdést járja körül, hogy „eszképizmus, a világ elől menekülés egy eszköze, vagy csak a szórakozás egyik szimpla formája a ravelés”. A program workshop része pedig azt takarja, hogy mindenki elkészítheti a saját rave-kiegészítőjét, amiben aztán hajnalig tudja majd veretni.
  • Így lakunk mi: a Habitat for Humanity magyar csapata a civil szervezet fő témájával, a lakhatási válsággal foglalkozik majd a fesztiválon. A civilek célja ezúttal az adatgyűjtés és az adatok kreatív bemutatása, ezért a programon részt vevők egy közösségi adatvizualizációban is szerepet vállalnak majd. „Téged is érint a lakhatási válság? Ha drágul az albérleted, vagy nem tudod, hogy lesz-e valaha saját lakásod, akkor igen!” – írják, és azt hiszem, a fesztiválozók közül elég sokan lesznek, akik igennel tudnak majd válaszolni erre a kérdésre.
  • Negyedik dimenzió – gyurmaanimációs workshop: a Pikszis Analóg Kör egy olyan workshopot szervez, ahol a stop-motion technológia segítségével lehet majd életre kelteni az általunk kitalált gyurmafigurákat. A felvételből aktívan kivehetjük a részünket, a rendezői, operatőri vagy háttérberendezői feladatokat is a fesztiválozók játszhatják majd el. Sok más program mellett ez is érdekes lehet a gyerekkel érkezőknek, a Bánkitó pedig szorgalmazza is, hogy jöjjön az egész család bulizni: a 12 év alattiak ingyen, a 12-16 év közöttiek féláron kaphatnak jegyet vagy bérletet. Sőt, még a 16 év alattiakat kísérő felnőtteknek is jár az 50 százalékos belépő, a készlet erejéig. Lesz egyébként egy külön gyereksarok is jó pár programmal, erről itt lehet többet megtudni.
  • Társadalmi dilámmák az Uccuval: az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány egyórás játékában a fesztiválozók különböző társadalmi szerepekbe helyezkedhetnek bele, és ezáltal más-más helyzetekkel kell azonosulniuk, más-más társadalmi dilemmákkal kell szembenézniük. A lényeg az, hogy a résztvevők egy kicsit jobban megismerjék azt, hogy milyen a sajátjuktól egy nagyon különböző élethelyzetben létezni. Az alapítvány tagjai pedig azt is szorgalmazzák, hogy a tapasztaltakat a játék közben és utána beszéljék is ki magukból a résztvevők.
  • Állítsuk meg a gyilkos robotokat kampány: a háborúkban a döntést élet és halál felett egészen mostanáig az emberek hozták, és ennek így is kell maradnia – mondja több mint 200 civil szervezet, akik közösen próbálják meg rávenni a döntéshozókat arra, hogy őrizzék meg az emberi ellenőrzést a katonai és más erőszakalkalmazás felett. Izgalmas téma az autonóm, azaz emberi beavatkozás nélkül gyilkoló fegyvereké, ebben merülhetnek majd el mélyebben a programon részt vevő fesztiválozók kvízekkel, társasjátékokkal és vitaestekkel.

Izgalmasnak ígérkezik a Civilkult ligetnél lévő külön helyszín, a Szájensz Szeánsz is, ami azzal az ígérettel csábítja a fesztiválozókat, hogy odamennek, okosabban fognak hazamenni Bánkról, mint ahogyan megérkeztek. Természetesen a tudományos helyszín központi témája is a tudathasadás: a programok a gyermeki agy működésétől egészen a makrogazdasági folyamatokig igyekeznek majd megvilágítani, hogy miért érezzük sokszor azt, hogy kettészakad a tudatunk. A teljes programot itt lehet megnézni, de jöjjön innen is néhány ízelítő:

  • Hogyan kezeli az emberi agy a bizonytalanságot: a CEU Kognitív Komputációs Központ kutatóival lehet majd beszélgetni arról, hogy milyen folyamatok játszanak szerepet a gondolkodásunkban és a döntéshozatalunkban, hogyan lehet ezeket a folyamatokat mérhetővé tenni, és hogyan kapcsolódik mindez a mesterséges intelligenciához. Ha valakik, ők biztos értenek hozzá.
  • Útkereső: a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Útkereső című társasjátékáról talán már hallottak néhányan. A résztvevők a játék során megismerhetik a hajléktalanság stációit az utcai léttől kezdve a biztonságot nyújtó szállásokig, és beleláthatnak valamelyest abba, hogy milyen döntéseket kell meghozniuk hónapról hónapra, és milyen váratlan eseményekkel kell szembe nézniük a fedél nélkülieknek. Ha még sosem kellett gondolkodnod azon, hogy hol fogsz aludni, és van-e használható cipőd munkába vagy iskolába menni, akkor itt a remek lehetőség, hogy átéld, milyen ez.
  • Így lázadj a figyelemgazdaság ellen: „Akaratlanul a mobilunkhoz nyúlunk, egy villanásra megakad a szemünk egy óriásplakáton, automatikusan elindul a következő videó TikTokon… Minden folyamatosan fogyasztásra ösztönöz, minden pillanatban döntések elé állítanak minket az ingerek” – írja Kovács Máté és Taxner Tünde, és milyen igazuk van. Ez a program azoknak szól, akik szeretnék valahogy visszaszerezni a techcégek által elrabolt, értékes figyelmüket.
  • Disztópia vagy emberi alapjog: az eutanázia Karsai Dániel miatt az elmúlt időszak egyik legfontosabb társadalmi kérdésévé vált, az ALS-betegséggel küzdő jogász fellépése rengeteg embert késztetett arra, hogy végiggondolja az álláspontját a témában. Természetesen a Bánkitón is szó lesz erről: a Disztópia vagy emberi alapjog című programban jogászok és filozófusok járják majd körbe az eutanázia kérdését.

Végül pedig még két fontos dolog. Az egyik az, hogy a Bánkitó azért működik igazán, és azért jó hely a sok nemzenei program számára is, mert igazából egy kisfesztivál. Sem a helyszín, sem a közönség mérete nem nagy, így naponta többször is simán összetalálkozhatunk azokkal, akikkel az előző nap együtt buliztunk egy koncerten, együtt voltunk könyvkészítős workshopon, vagy akiket már évek óta ismerünk a budapesti éjszakai életből. Merthogy azok közül könnyen lehet, hogy sokan ott lesznek Bánkon ebben a néhány napban.

A másik fontos dolog pedig az, hogy bár erről eddig alig esett szó, lesz zene is a Bánkitón. A pontos napi bontás még nincs fent a fesztivál honlapján, de az azért már látszik, hogy a bejelentett előadók melyik napon lépnek majd fel, úgyhogy aki napijegyben gondolkozik, az ez alapján már tud dönteni. Csütörtökön az Elefánt, az Analog Balaton, Hundred Sins, a Platon Karataev és Sisi is fellép, a pénteki nap headlinerei Krúbi, Dé:Nash és a Freakin’ Disco, szombaton pedig Belga-, Carson Coma-, 6363- és Deva-koncert is lesz. De ez csak a jéghegy csúcsa, a többi fellépőt erre találjátok.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,996KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók