Hirdetés

„A tökéletlenség ajándéka” – Life Of Agony-interjú Alan Roberttel

Kedden Budapesten, az Akváriumban lép fel a New York-i Life Of Agony, akik 2014 és a zenekar második újjáalakulása óta közmondásos fénykorukat idéző lendülettel dolgoznak, hiszen a három évvel ezelőtt megjelent The Sound of Scars már a második teljes album azóta, tavaly áprilisban pedig egy dokumentumfilm is megjelent ugyanezen a címen, ami jóval túlmutat a színtér megszokott közhelyein. A filmről és a Life Of Agony körüli aktuális történésekről a zenekar körüli kreatív feladatok terén is nagy szerepet vállaló basszusgitárossal, Alan Roberttel beszélgettünk.

A The Sound of Scars több szempontból is új kezdetnek tekinthető a Life Of Agony számára, hiszen a River Runs Red albumon elkezdett történet és koncepció folytatásáról van szó. Hogyan jött az ötlet, hogy egy nem hétköznapi dokumentumfilmet készítsetek ugyanezzel a címmel?

Tényleg nem voltak elvárásaink a filmmel kapcsolatban. A dolgok szinte magukat alakították. Az alapötlet úgy jött, hogy több videóklipen dolgoztunk együtt a brit rendezővel, Leigh Brooks-szal. Nagy rajongónk még a kilencvenes évekből, mindannyian elég jó kapcsolatba kerültünk vele. Aztán láttam az Agnostic Front „The Godfathers of Hardcore” című dokumentumfilmjét, ami nagyon jól sikerült. Ők is kicsit másképp közelítették meg a dolgot, nem csak egy tipikus zenei dokumentumfilmben gondolkodtak. Megkérdeztem Leigh-t, hogy csinálhatnánk-e valami hasonlót a Life of Agony-ról, és ha igen, mit kellene tennünk azért, hogy ez megvalósuljon?

Elkezdtünk beszélgetni a forgatás megszervezéséről, és arról, hogy eljönne hozzánk, az Államokba, hogy interjút készítsen velünk egy olyan időszakban, amikor nem turnézunk. Teljesen odavolt az ötletért, és végül minden egyes interjú, amit vele készítettünk, olyan lett, mintha egy hagymát hámoznánk. Minden egyes történet egyre több réteget bontott ki, egyre mélyebbre ásott az egymásba fonódó kapcsolatainkat illetően, Leigh pedig egyre több embert akart meginterjúvolni, hogy az ő szemszögükből is megismerhessük a történetünket. Képes volt beszélni családtagokkal, zeneipari szakemberekkel, hogy igazán megértse, kik voltunk gyerekként, és hogyan nőttünk fel együtt, miközben több mint három évtizeden át ebben a zenekarban játszottunk. A film bizonyos értelemben megírta magát, mert ahogy mondtam, ez nem egy tipikus zenei dokumentumfilm. Ez egy film a családról, a megbocsátásról, megannyi egyetemes témáról, így szinte másodlagos, hogy a történet középpontjában egy zenekar áll.

A filmben archív felvételek, elveszett interjúk és ritkán látott családi fotók is szerepelnek. Határozott cél volt, hogy a saját személyes történeteiteket meséljétek el a közönségnek, a Life Of Agony rajongóinak?

Minden, amit ez a zenekarral csinálunk, mélyen személyes és intim helyről származik. Hogy ez szándékos volt-e? Nem hiszem, hogy lett volna meghatározott tervünk. Azt hiszem, egyszerűen csak őszinte, két lábbal a földön járó emberek vagyunk. Ami a szívünkön, az a szánkon. Az, hogy megosztottuk a rajongóinkkal ezeket a régi emlékeket, és minden szépítés nélkül betekintés engedtünk abba, hogy kik is vagyunk mi, mint emberek, valami nagyon különleges dolog volt. Tudjuk, hogy a film nagy hatással volt a közönségünkre. Minden nap megkeresnek minket, hogy ezt elmondják nekünk. Még a megrögzött rajongók is úgy érzik, hogy a film után közelebb kerültek hozzánk, mint korábban. A filmben sok mindenről szó esett, sok fontos témát érintettünk.

Olyanokat, mint a családon belüli erőszak, a kábítószerrel való visszaélés, vagy a depresszió. A film így messze túlmutat a „koncertfelvételek és berúgott jelenetek a backstage-ből” típusú zenekari videókon. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy zenekar ilyen dolgokról beszéljen. Egységes volt a véleményetek abban a tekintetben, hogy ezek a témák hangsúlyosan megjelenjenek a filmben?

Azt hiszem, mi mind csak őszintén válaszoltunk Leigh kérdéseire. Ő pedig képes volt arra, hogy az egyéni igazságainkon keresztül meglássa a közös szálakat, és aztán elmeséljen egy összefüggő történetet. Az interjúkból sok minden kiderült arról, hogy kik vagyunk és mennyire törékenyek tudunk lenni. Van egyfajta tisztaság abban, ha hagyod, hogy az emberek a legsebezhetőbb pontodon lássanak. Ehhez nagy bátorság kellett, különösen Mina részéről. Nagyra becsülöm azért, hogy ilyen bátorságot mutatott az egész film elkészítése alatt.

Manapság egy zenekar számára – különösen a rock/metal színtéren – szinte kötelező, hogy folyamatosan sikert kommunikáljon minden lehetséges csatornán. Ti viszont felvállaljátok a kudarcaitokat is, vagy hogy Mina szavaival éljek, a tökéletlenség ajándékát. Mit ad nektek zenekarként, illetve személyes szinten, hogy mertek tökéletlenek lenni?

Rengeteg olyan zenekar van, akik csak az egyik oldalukat mutatják a közönségnek. Mi sosem féltünk attól, hogy őszinték legyünk a rajongóinkkal és önmagunkkal. Ha elolvasod a dalszövegeket, minden világos, mint a nap. Az eddigi dalaink fele alapvetően segélykiáltás volt, amit egy olyan helyről írtunk, ahol az extrém sötétségben kerestük a fényt. Soha nem titkoltuk, hogy mennyire lecsupaszítjuk magunkat a zenénkben. Mindig is elfogadtuk a hibákat és a tökéletlenségeket, ez tesz minket valódivá. Nem is tehetnénk másképp.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a szakmától vagy a Life Of Agony rajongóitól a film tavaly áprilisi bemutatója óta? Ha jól sejtem, az is a célotok lehetett, hogy tapasztalataitokkal segítsetek a hasonló problémákkal küszködőket.

Amikor a világjárvány idején bemutattuk a filmet, egy nagyon különleges virtuális eseményt csináltunk belőle a rajongóink számára, miközben pénzt gyűjtöttünk két fontos jótékonysági szervezet számára.. Az All Out az LMBTQ+ közösség jogait védi, a National Suicide Prevention Lifeline pedig rengeteget segít a kétségbeesett, segítséget kereső embereknek. A film kapcsán csináltunk csoportos beszélgetéseket a Zoomon a világ minden tájáról érkező rajongóinkkal. A reakciók óriásiak voltak, fantasztikus kritikák jelentek meg róla, és ez végül lehetővé tette számunkra, hogy forgalmazó partnereket találjunk a film globális megjelenéséhez.

A The Sound of Scars 2019-es album lemezbemutató turnéja óta ez az első év, amikor intenzíven koncerteztek. Milyen érzés a Covid évei után újra színpadon állni, különösen egy olyan komoly fesztiválturnén, mint ami most zajlik?

Nagyon hálásak vagyunk, hogy újra élőben játszhatunk, hogy azt csinálhatjuk, amihez a legjobban értünk. Semmiképp nem vesszük maguktól értetődőnek ezeket a pillanatokat. Minden koncert nagyon különleges számunkra.

Dolgoztok már új dalokon és zenéken, vagy jelenleg a The Sound of Scars lemezzel és a filmmel kapcsolatos kötelezettségekre koncentráltok, és csak ezek után jön majd friss anyag?

A film elkészítése sok időt vett igénybe, és mindenki részt vett benne. A zene nagy részét Mina írta és vette fel, de Joey is közreműködött, ráadásul a keverési és produceri feladatok nagy részét is ő végezte. A marketinghez, a reklámokhoz és a BluRay-csomagoláshoz kapcsolódó összes grafikát és illusztrációt én készítettem. Mindenki kivette a részét a munkából. Szóval, folyamatosan volt mit csinálnunk, amíg otthon voltunk, elszigetelve a járványügyi korlátozások miatt. Most, hogy újra turnézunk, erre koncentrálunk. Jövőre lesz azonban a „River Runs Red” című debütáló albumunk megjelenésének 30. évfordulója, úgyhogy rengeteg klassz dolgot tervezünk, hogy megemlékezzünk erről a hatalmas mérföldkőről.

Augusztus 9-én játszotok Budapesten a Pentagram társaságában, ami már a sokadik itteni koncertetek lesz. Milyen emlékeid vagy benyomásaid vannak Magyarországról?

Imádjuk Magyarországot! Volt néhány fantasztikus koncertünk ott az évek során, és már nagyon várjuk, hogy visszatérjünk. Ez egy izgalmas időszak, és a zenekar jobb, mint valaha. Olyan programra számíthattok, amelyben a zenekar minden korszakát felidézzük majd. Van néhány meglepetés a tarsolyunkban!

További információk a zenekar közösségi oldalain, illetve a koncerthez kapcsolódó weboldalon és Facebook-eseményén!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,318KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk