Hirdetés
Hirdetés

A tigris, a fúvósok, meg az emberi hamburger – Tygroo a VéNégy Fesztiválon

Június 20 és 23 között ismét VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó Nagymaroson! A 2024-ben már 11. évadát megnyitó összművészeti eseményen ismét rengeteg koncert, színházi és újcirkusz előadás, alkotói workshopok, sport- és szabadidős programok várják a látogatókat a Dunakanyarban, június negyedik hétvégéjén, összesen négy napon át. A rendezvényre kedvezményes jegyek még kaphatók június 13-ig!

Hirdetés

A fesztivál korábban is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a bejáratott nevek – mint Dzsúdló, Beton.Hofi, Elefánt, Brains, Irie Maffia, valamint a sztárfellépő Kosheen – mellett feltörekvő, esetleg hazánkban kevésbé ismert, saját országukban viszont egyre nagyobb sikereket arató előadók is bemutatkozhassanak a műsorban; nem lesz ez másként idén sem, hiszen az olyan ígéretes hazai nevek mellett, mint Géem, a Selah Vie – akiket nemrég csíptünk el élőben a Dürer Kertben, írtunk is róla -, a kisbetűs ünnepnapok, a This Must Be Love, vagy a Slapstick?, több izgalmas produkciót köszönhetünk majd a színpadon Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból is. Minisorozatunkban őket mutatjuk be nektek.

Tygroo – VéNégy Színpad, június 22, szombat, 23:10

Az első részben a Szlovákiából érkező fiatal énekesnőt, Anika Iris-t mutattuk be nektek, most pedig tovább folytatjuk a virtuális kalandozást, ezúttal Bohumil Hrabal, Jiří Menzel és Bolek Polívka szülőföldjén. A teljes fesztivál egyik legizgalmasabb zenei produkciója ugyanis kétségkívül a cseh Tygroo lesz, akik a rendezvény szombati napjának késő esti műsorsávjában, 23:10 órai kezdettel lépnek majd fel a VéNégy Színpadon. A négytagú zenekar – akiknek neve egyébként cseh nyelven, elég könnyen kitalálható módon tigrist jelent – egészen vad módon ötvözi a fúvós hangszerelést az elektronikus tánczenei alapokkal, a balkáni dallamvilággal, jazzel, vagy akár rapbetétekkel, és bár amit csinálnak, nem teljesen előzmény nélküli, az biztos, hogy pontosan ebben a konstellációban senki mástól nem hallhatunk ilyen zenét.

Ha egy érzékletes hasonlattal kellene leírnunk a Tygroo világát, nagyjából ezt a képzavart festenénk kedves olvasóink lelki szemei elé: képzeljük el, hogy a Sörgyári capriccio malátaszínű díszletei között rendezett drum & bass partira betoppan az épp mulatni vágyó Dadan Karambolo a Macskajajból, egy komplett, dobbal kiegészített fúvószenekar kíséretében, hogy aztán a zenészek hatalmas örömzenéléssel ünnepeljék meg ezt a váratlan találkozást.

A Matěj Heinzl (szaxofon, klarinét, ének, rap), David Lomič (szaxofon, harmonika, rap), Vojta Stolbenko (dob, szintetizátor, producer, egyben a Tygroo klipjeinek rendezője), és Simon Janak (tuba, ének) által alkotott négyesfogat minden fentebb említett stílusból merít egy kicsit, hogy aztán az összetevők valami csak rájuk jellemző formában álljanak össze egy olyan zenévé, aminek összhangzása az elektronikus alapokkal, erős basszusokkal, bátor hangmintázásokkal, meg az élőben effektezett fúvósokkal fényévekre található attól, amit általában kortárs popzeneként aposztrofálunk, mégis abszolút közérthető, szórakoztató, ne adj’ isten táncolható is egyben, akár nyugdíjasok és mozgássérültek számára is, ha hiszünk annak, amit a fiúk állítanak magukról.

És amiben mindig ott bujkál egy csipetnyi, ironikus, tőrőlmetszett kelet-európai humor, legyen szó akár a kapirgáló tyúkok közreműködésével leforgatott videóklipről, vagy akár az emberi hamburgerről szóló dalról, melynek szövegében a túlnépesedés és a környezetszennyezés világméretű problémájára kézenfekvő megoldást találnak a hosszútávú környezeti hatások tekintetében még a vegán és fruitarián étrenden is bőven túlmutató kannibalizmus formájában. Nem tudjuk nem idézni:

„You do a little good if you’re vegetarian
You make it even better if you go vegan
You do no harm if you’re fruitarian
But you save the world if you eat human”

A Tygroo legénysége bevallottan merített némi ihletet olyan, ezen a téren úttörő formációk munkásságából, mint a Moon Hooch, vagy a Too Many Zooz. Ugyanakkor, bár a mindenféle fúvószenekarok új alapra helyezése bizonyos körökben egyfajta trendként is felfogható manapság, a fiúk markáns saját hanggal rendelkeznek, hiszen a nyugati zenei alapokat ötvözik a jellegzetesen kelet-európai, ha úgy tetszik, balkáni dallamvilággal, meg nagyjából minden mással, ami épp a kezük ügyébe akad. Eddig két teljes stúdióalbumot – Sauti Mafuta (2017), TgzZ DgzZ (2019) – jelentettek meg, emellett rendszeresen jelentkeznek új kislemezekkel,  mint a már említett Human Burger, a Č​á​p je zlej – magyar fordításban „A gólya rossz”, a dalszöveget még nem mertük elolvasni -, vagy a Zebrass, mellyel azt a bravúrt is sikerült véghez vinniük, hogy két szóviccet sikerült szerepeltetniük egy dalcímben.

A koncertezés és az élő fellépések saját elmondásuk szerint olyasfajta rituálék számukra, melyek lehetőséget adnak a zenészeknek és a hallgatóknak egyaránt, hogy egy kis időre visszataláljanak az ősi őrülethez, amikor az ember örömmel oldódhat fel a zenében és a táncban, és utazhat általuk váratlantól váratlanig. Hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban, az kiderül hamarosan a VéNégy Fesztiválon!

Aki idén élőben tapasztalná meg a VéNégy Fesztivál által kínált változatos programokat, az mindenképpen olvasson tovább, hiszen a sorozat fejezeteivel az éppen bemutatott előadó koncertnapjára is kisorsolunk egy-egy páros napijegyet azok között, akik válaszolnak nekünk a kapcsolódó játékban feltett kérdésre, és megosztják velünk néhány mondatban korábbi élményeiket, vagy épp azt, hogy az idei felhozatalból melyik koncertet, színházi előadást, vagy más programot várják a legjobban. A jelentkezéshez kattintsatok a beágyazott űrlapra!

Nem kötelező, de megköszönjük, ha segítetek nekünk a rendezvény promóciójában, és megosztjátok ezt a cikket közösségi oldalaitokon, vagy kommentben ajánljátok ismerőseiteknek a részvételt a játékban! A jelentkezési határidő: 2024. június 12., szerda éjfél. Másnap sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

Jegyek és további információk a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó weboldalán és közösségi felületeinA fesztiválra kedvezményes jegyek már csak június 13-ig kaphatók! A fesztiválon szintén fellépő Brains-szel készült korábbi interjúnkat itt olvashatod.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,993KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók