Hirdetés

A Szolgálólány meséje könyv égethetetlen verzióját árverezik el

A Szolgálólány meséje az 1980-as években jött ki, az utóbbi időszakban pedig újra rátaláltak az emberek, ennek egyik oka a könyvből készült sorozat, másik pedig az, hogy többen áthallást vélnek felfedezni a könyven szereplő disztópia és a valóság között.

Hétfő este a PEN America éves gálájára időzítve Margaret Atwood és a Penguin Random House bejelentette, hogy a Sotheby’s aukciós házon keresztül elárverezik a Szolgálólány Meséje című regény egyedi, éghetetlen példányát. Egy rövid videóban az látható, hogy Atwood nem tudja felgyújtani a totális patriarchátusról szóló utopisztikus regényt. Az árverés bevételét a PEN-nek ajánlják fel, ami világszerte a szabad véleménynyilvánítást támogatja.

Az elnyomás veszélyeiről szóló klasszikus regényének újjászületése ebben az innovatív, égethetetlen kiadásban időszerű emlékeztető arra, hogy mi forog kockán a cenzúra elleni küzdelemben

– mondta Markus Dohle, a Penguin Random House vezérigazgatója.

Tavaly egy texasi törvényhozó több száz művet sorolt fel, amelyet kitiltana az iskolai könyvtárakból, a világban több helyen divat könyveket égetni, de tiltóslistás könyvért vagy éppen könyvdarálásért nem kell nekünk sem messzire menni. Mondjuk az éghetetlen könyvet iratmegsemmisítővel így is le lehet darálni.

Atwood tudomása szerint az ő könyvét még sosem égették el, de gyakran tiltották, vagy próbálták tiltani. 2006-ban például szintén Texasban egy tanfelügyelő gondolta úgy, hogy a regényben túl sok a szexualitás, és sérti a keresztényeket. Ekkor a diákok sikeresen visszavágtak, 2021-ben azonban texasi és kansasi iskolákban betiltották a könyvet.

A regényből egyébként több millió példány kelt el, és sikerére ráerősített az abból készült sorozat is. Mostanra már a nők jogaiért küzdők gyakran a sorozatból ismert köpenyt veszik fel, hogy tiltakozzanak, egyfajta vizuális metaforakánt használva a történetet és annak külsőségeit. Atwood szerint a vizuális metafora pedig hatalmas jelentősséggel bír, nem véletlen, hogy más a középkorban címert tettek emberek a pajzsukra és a páncéljukra, zászlót lengettek, hogy felismerje mindenki, kik ők, és mit képviselnek.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,439KedvelőTetszik
2,927KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés