Hirdetés

A szex enyhíti az orrdugulást – kiosztották az anti-Nobeleket

Idén is kiosztották az Ig Nobelt, ami egyfajta anti-Nobel. Azért nem igaz rá, hogy a Nobel-díj paródiája lenne, mert itt is több évnyi kutatómunka áll a háttérben, csak éppen először ezeken a témákon a legtöbb ember röhög egy jót, és csak utána kezd el gondolkozni is rajtuk.

A díjat 1991-ben alapították, és azóta is hangsúlyozzák, hogy a háttérben itt is valódi kutatói munka és tudás áll, csak a téma elsőre nem éppen szokványos, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos.

Nézzük az idei díjazottakat:

  • Az orvosi díjat idén az a felfedezés kapta, mely szerint az orrduguláson nagyon sokat képes javítani az orgazmus. A felfedezés Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun, Burkard Lippert és Ralph Hohenberger munkájának köszönhető.
  • Van-e összefüggés a politikusok elhízása és a korrupció mértéke között? Az idei lg Nobel gazdasági díját Pavlo Blavatskyy kapta, aki szerint összefüggés lehetséges a politikusok elhízása és az általuk kiszolgált országok korrupciója között. Fontos megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy az egyes kövér politikusok korruptabbak, mint a karcsúak.
  • Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú és Manuel Porcar évekig gyűjtögette az utcákról az eldobott rágógumikat, hogy aztán elemezzék a benne található baktériumokat. Amennyire undorító ez elsőre, annyira hasznos közegészségügyi szempontból látni, milyen baktériumok terjednek a lakosság körében, illetve hogy a különböző rágókon milyen baktériumok tapadnak meg idővel, vagy hogy mondjuk egy bűntény helyszínén talált rágó meddig őriz DNS-t.
  • Ethan Beseris, Steven Naleway és David Carrier azt kutatta, hogy a szakáll megvédheti-e az állkapcsot. Spoiler: az állvédő még mindig hatékonyabb.
  • Hogyan hat egy mozifilm a levegőre? Ezt vizsgálta Jörg Wicker, Nicolas Krauter, Bettina Derstroff, Christof Stönner, Efstratios Bourtsoukidis, Achim Edtbauer, Jochen Wulf, Thomas Klüpfel, Stefan Kramer és Jonathan Williams. Arra voltak kíváncsiak, hogy egy moziterem levegőjének összetétele hogyan változik a filmek hatására, és lehet-e következtetni egy-egy stílusra vagy műfajra a levegőminőség változása alapján.
  • A legizgalmasabb talán az, hogy Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi és Federico Toschi azért kapta meg a fizika díját, mert azt kutatták, miért nem ütköznek össze a gyalogosok, míg Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama és Katsuhiro Nishinari azért kapták meg a kinetika díjat, mert azt vizsgálták, miért ütköznek néha össze a gyalogosok.
  • A biológiai díjat Susanne Schötz kapta az emberek és macskák közti kommunikációt elemző munkájáért. A hipotézise az volt, hogy a macskák szándékosan változtatják meg a dorombolásukat bizonyos helyzetekben, hogy információkat közöljenek.
  • Nem biztos, hogy széles rétegeket érint a probléma, de azért mégiscsak jelentős, hogy a tengeralattjárókon is léteznek csótányok, és ott sem szeretik őket, és a kiirtásuk sem egyszerű. Ezt a témát kutatta John Mulrennan, Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond és Jay Lamdin.
  • Szintén nem sokakat érint, de az orrszarvúknak jó hír, hogy a kutatók rájöttek: egyáltalán nem jó, ha az állatokat a lábuknál fogva, fejjel lefelé lógva szállítják helikopterrel. Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik ez a gondolat, mégis vadrezervátumokba így szállítottak néhány egyedet, amelyeknek most Robin Radcliffe, Mark Jago, Peter Morkel, Estelle Morkel, Pierre du Preez, Piet Beytell, Birgit Kotting, Bakker Manuel, Jan Hendrik du Preez, Michele Miller, Julia Felippe, Stephen Parry és Robin Gleed szolgáltatott igazságot.

Akit ennél is jobban érdekelnek a nyertesek, az itt olvashat róluk részletesebben.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk