Hirdetés

A Spotifyon hamarosan kiderül, hogy melyik dal honnan nyúlta a témáit

Mióta slágerek léteznek és sok pénzt hoznak a dalok szerzőinek és előadóinak, rendszeresen felbukkannak plágium-botrányok. Vagy előkerül a múltból egy szerző, aki azt állítja, hogy ő is részt vett a dalszerzésben, csak aztán kihagyták az egészből, vagy egy ismeretlen valaki tűnik fel, és azt állítja, hogy ő már évekkel ezelőtt megírta azt a dalt, csak senkit sem érdekelt. És azokról az esetekről se feledkezzünk meg, mikor valaki összekeveri az inspirációt és plágiumot, és annyira megihleti egy dal, hogy gyakorlatilag újra megírja ugyanazt. Na az ilyen esetek kivédésére szabadalmaztatnak most egy új találmányt.

A szabadalmat a Spotify adta be, akivel kapcsolatban mostanában leginkább arról szólnak a hírek, hogy túl keveset fizet a zenészeknek. A mesterséges intelligenciával készült újítás ha ezen a helyzeten nem is változtat majd semmit, abban sokat fog segíteni, hogy legalább felkészítse a dalszerzőket arra, ha a daluk nem túl eredeti.

Hirdetés

A közzétett dokumentum szerint a Spotify alkalmazása a plágium kockázatát jelzi, a szabadalom pedig a rendszerre, az egész metodikájára, és magára a programra vonatkozik, ahogyan az egy kottát vet alá plágiumvizsgálatnak. A vizsgált kotta a a dallamvezetést, akkordokat, és sokszor a szöveget is tartalmazza.

Az algoritmus a betáplált kottát azonnal összeveti rengeteg más, a rendszerben tárolt adattal, majd üzenetek tömkelegével árasztja el a felhasználót arról, hogy milyen mértékű lopást követ el éppen, és a hasonlóság a szövegben, dallamfoszlányokban vagy harmóniákban rejlik. A mesterséges intelligencia közben kiszámítja a dal “hasonlósági értékét is” ami azt jelzi, hogy mennyire hasonlít úgy összességében a többi rendszerben tárolt dalhoz.

A Spotify szerint nem csak a plágium felismerésére szolgál, de meg is nyugtatja a szerzőt, hogy a dala tényleg egyedi és különleges.

Az egész újítás egyik legizgalmasabb eleme az, hogy az elemzés valós időben történne, így a szerzőknek és a kiadóknak lehetősége lenne még az előtt újragondolni a dalukat, mielőtt például gyártásba küldenék a lemezt, vagy bemutatnák valahol, és másoknak is feltűnne, hogy kissé megszaladt az inspirálódás. Ráadásul azonnal meg is mondaná a rendszer, hogy egészen pontosan melyik előadó melyik dalára hasonlít túlzottan az új szerzemény, hogy gyorsan meg is hallgathassa az eredetit.

Hasonló megoldások már korábban is születtek, az Audio Forensincs például külön elemzi a ritmus-, sampling- vagy dallamplágiumokat. A Spotify azt mondja, hogy ezek sem rosszak, de szerintük az ő fejlesztésük látványosabb, több visszajelzést ad a zenészeknek, és szakértelmet sem igényel, ráadásul a zeneszerzés során segíthet ellenőrizni akár a  dalkezdeményeket is. Szerintük az ő alkalmazásuk legnagyobb előnye az azonnali vizuális visszajelzés, ami konkrét dalszakaszokra mutat rá, és jelzi, hogy az a pár ütem rengeteg dalban szerepel már, vagy akár azt, hogy nagyon újító. A szabadalomban azt is megjegyzik, hogy általában szakértőkre és ügyvédekre van szükség a plágium megállapításhoz, és ők ezt a folyamatot is leegyszerűsítenék, és az egészet felgyorsítanák. Való igaz, hogy jelenleg egy plágium-ügy felgöngyölítése elég nagy erőfeszítést, kiváló szakértelmet és memóriát igényel, és összességében nem túl praktikus az egész. Ha azonban egy hatalmas adatbázisban keresnek, akkor sokkal könnyebb megtalálni a lehetséges egyezéseket.

Hogy mennyire győzi meg ez az újítás a szerzőket az majd kiderül, mindenesetre érdekes kísérlet lehet majd megnézni, hogy a nagy slágerek vagy a felhasználók kedvenc dalai mennyire hasonlítanak egymásra, és mikortól beszélhetünk az algoritmusok szerint nyúlásról, vagy csak plágiumról.

KOMMENT

Egy napra koncertekkel teli online játék lesz az egyik legnagyobb cseh fesztiválból

Nem a nyári fesztivál helyett rendezik, csak kiegészítő bulinak, a jegyeket pedig nagyon gyorsan elkapdosták.

Virtuális zenészekkel és influenszerekkel jönnek a cégek

A CES-en megnéztük még, tudnak-e újat mutatni a vezeték nélküli fülhallgatók, és hogyan lehet egyszerűen megtanulni zongorázni.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
720FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Sosem éreztem magam ennyire vénnek – Időseknek szánt telefonokat teszteltünk

A Blaupunkt és a Doro időseknek szánt készülékéből csak az egyiknél gondoltak tényleg az idősekre.

Kellemes csalódás – Zenét hallgattunk a Marshall Stanmore II bluetooth hangfalon

Meglepően jól szólat a viszonylag kicsi, de elég masszív doboz.

Gyönyörű eget tettünk a kutya fölé – Még nem csúcs, de jó úton halad a Xiaomi a MI 10T Pro telefonnal

Nem biztos, hogy mindennek van értelme ebben a telefonban, de kétségkívül szórakoztató.

OnePlus 8T: az apró részletek teszik izgalmassá

Semmi világmegváltót nem ígér, mégis izgalmas a OnePlus telefonja.

Egyszerre telefon, tablet és kicsit notebook is – Teszteltük a Samsung legfrissebb összehajtható telefonját

Ennyi pénzt egy telefonért?! És ha azt mondjuk, hogy egy csúcstelefon, egy menő tablet és egy munkára tökéletes eszköz kerül ennyibe?
Hirdetés
Audiópartnerünk

Egy napra koncertekkel teli online játék lesz az egyik legnagyobb cseh fesztiválból

Nem a nyári fesztivál helyett rendezik, csak kiegészítő bulinak, a jegyeket pedig nagyon gyorsan elkapdosták.

Gigantikus, országokon átívelő, élő segélykoncertet rendeznének már nyáron az EU-ban

Nagy sztárokkal tartanának segélykoncerteket, az összes EU-tagállamban.

Wanted Podcast #28 // Spions, Beatrice, CPG: magyar punk kiskáté a Szennyhullám alkotóival

A Laki Gergellyel és Horváth Danival folytatott beszélgetésből az is kiderül, ki váltotta le Erdős Pétert, illetve náci volt-e Johnny Rotten?

Virtuális zenészekkel és influenszerekkel jönnek a cégek

A CES-en megnéztük még, tudnak-e újat mutatni a vezeték nélküli fülhallgatók, és hogyan lehet egyszerűen megtanulni zongorázni.