Hirdetés

A Spotify-on az előadók többsége 50 embert sem érdekel havonta

A Spotify-on nagyjából 8 millió előadó érhető el, de hiába ilyen nagy a választék, a felhasználók zöme ennek a számnak csak a töredékét hallgatja. Erre persze több magyarázat lehet, az eddig például az, hogy az előadók 67 százaléka kevesebb mint tíz dallal van jelen az oldalon, de beszédes adat az is, hogy a 80 százalékukat kevesebb  mint 50 ember hallgatja havonta.

A Spotify-on a Loud & Clear lehetőséget ad arra, hogy adatokat nyerjünk. A Music Business Worldwide egy egyszerű keresést indított, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy az összes Spotify-előadó közül mennyien vannak, akiknek a havi átlagos hallgatószáma nem nagyobb mint 35, 50, 100 és 1000. Az eredmények pedig elég meglepőek lettek.

Csak 1,73 millió előadó van, akiknek több mint 50 hallgatójuk van havonta. 

Ez egy egyszerű matematikai művelettel kiszámolható, hogy az összes előadó mindössze 21,6 százalékára kíváncsiak többen mint 50 ember. Vagy másképpen megfogalmazva, a Spotify-előadónak közel 80 százalékára, azaz 6,3 millióra havonta még 50 ember sem kíváncsi. Abban nem lehet mélyebbre ásni, hogy vajon hány olyan előadó van, akiket havonta senki sem hallgat.

Azt viszont lehet látni, hogy a dalok 22,4 százalékát, 17,5 millió dalt kevesebb mint 101-szer hallgatták meg 2021 év végéig. 

Ha tovább merültek az adatok világában, akkor azt látták, hogy a szolgáltatónál található 78,4 millió dal 51 százalékát nem hallgatták meg ötszázszor. És az is kiderült, hogy a katalógus 79,1 százalékát ötezernél kevesebbszer játszották le.

Ez egyrészt árnyalja azt a jelenséget, amiről mi is írtunk már, vagyis, hogy az összes előadó 0,2 százaléka keres jelentős, vagyis 50 ezer dollárnál magasabb összeget évente. Másrészt érdekes látni azt is, hogy a 2021-es jelentés szerint éves szinten 33 millió eurós informatikai költségnövekedéssel számolt a felső szolgáltatás kapacitása és további szoftverliszenszek miatt.

Azaz rengeteg pénzt, erőforrást és energiát költenek arra, hogy olyan előadókat fogadjanak, akiket jobb esetben is csak néhány ember hallgat. Az adatszerverek fenntartása pedig nem csak anyagi vonatkozása, hanem környezeti terhelés miatt is jelentős.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,853KedvelőTetszik
3,019KövetőKövetés
2,240FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk