Hirdetés

A Spotify nem hajlandó semmit moderálni

Miután a Spotify megvette Joe Rogan podcastjét, vagyis a műsor csak innen érhető el, több munkatárs is jelezte, hogy nagyon nem tetszik nekik a műsor homofób jellege. Aztán még nagyobb lett a botrány, miután Rogan meghívta Alex Jonest, akinek az InfoWars nevű podcastjét az Apple és a Facebook is letiltotta. Az ügyben most szólalt meg a Spotify vezetője, Daniel Ek is, de nem éppen azt mondta, amire sokan számítottak.

Ek az Axiosnak adott interjút, ahol felmerült ez a tavaly októberi incidens is.

Sok nagyon jól fizetett rapper is van a Spotifyon, akik évente több tízmillió dollárt, ha nem többet kapnak tőlünk. Nekik sem mondjuk meg, miről szóljanak a dalok

– Ek szerint ők nem fognak továbbra sem beleszólni az alkotói folyamatokba, legyen szó zenéről vagy podcastekről. Egyrészt becsülendő, hogy teljes szabadságot adnak a művészeknek, és semmilyen módon nem szólnak bele a tartalomba, másrészt azért érdemes látni azt is, hogy a platformok nem ignorálhatják a moderálást, és vannak olyan helyzetek és olyan témák, amiket egészen egyszerűen tiltani kell, erre viszont jelen állás szerint nincs kapacitása a Spotifynak.

A podcastek moderálása iszonyúan nehéz feladat. Míg mondjuk a közösségi oldalak egy fotó, videó vagy egy bejegyzés moderálását viszonylag jól meg tudják oldani kisebb-nagyobb hibákkal, a beszélgetések moderálása sokkal nehezebben kivitelezhető feladat. Nem elég megtanulni egy nyelvet az algoritmusoknak, de érteni kellene a különböző dialektusokat vagy ejtésbeli különbségeket, az pedig gyakorlatilag lehetetlen feladat, hogy a virágnyelven, jól körbeírt kifejezéseket, témákat szűrni tudja, úgy, hogy közben értse a viccet vagy az iróniát is. Ehhez amellett, hogy iszonyúan sok emberi munkaerőre van szükség, nagyon jól és pontosan képzett algoritmusokra is szükség van, ezek viszont nem állnak a Spotify rendelkezésére. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Clubhouse sikerén felbuzdulva elindított Greenroom az élő beszélgetésekkel élő moderálást kívánna meg.

Ek továbbra is kitart amellett, hogy nem kell moderálás, viszont a Spotify egy olyan platform, aminek nemcsak morális, de jogi kötelezettsége is, hogy szűrje, milyen káros tartalmak juthatnak el rengeteg emberhez. Nem nehéz belátni, hogy az uszító, erőszakos cselekedetekre ösztönző, hazugságokat, álhíreket közvetítő és hasonló podcastek ellen fel kell lépni, mert ez nem a művészi és nem is a szólásszabadságról szól. Hogy ezt mikor látja be a Spotify is, az jó kérdés, addig viszont ez a hozzáállás bármikor rémálommá változtathatja a platformot.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk