Hirdetés

A Spotify-listákon trollkodó bot az új internetes főgonosz

Az internetes gonosz most éppen nem egy milliárdos befektető, egy politikus vagy éppen egy Twitteren trollkodó unatkozó ember, hanem egy Ashley nevű robot, ami megy és tönkreteszi a gondosan válogatott, nyilvános Spotify-listákat.

Egyre több felhasználó panaszkodik amiatt, hogy az együttműködésen alapuló nyilvános listáit, amelyeket arra terveztek, hogy a felhasználók a barátaikkal vagy más felhasználókkal bővítsenek, egy algoritmus rendre tönkreteszi.

Megjelenik az Ashley nevű robot, és telepakolja teljesen más stílusú zenékkel a lejátszási listát, vagy egyszerűen kitöröl belőle mindent.

A felhasználók nyomozni kezdtek, és kiderült, hogy nem csak az Ashley nevű bot szakosodott erre, hanem egy Emma és Elsie is. Ezeket a neveket onnan tudni, hogy ilyen felhasználónevek mögé rejtőznek az algoritmusok, illetve persze ilyen felhasználónevek mögé rejtik őket azok, akik programozzák őket. Arra is rájöttek, hogy a botok tulajdonképpen promóciós fiókok, amelyeket azért hoztak létre, hogy egyetlen előadó zenéjének hallgatási statisztikáit javítsák azáltal, hogy a lehető legtöbb nyilvános lejátszási listához adják őket – ezt a stratégia nem új, hogy miért ijesztő, arról már mi is írtunk.  Viszont úgy tűnik, hogy  az Ashley bot, ami kizárólag a Pesukone nevű Spotify-fiók zenéjét használja és adta hozzá, kicsit túbúzgó lett. A Pesukone Instagramja szerint a fiók egy finn kollektíva, amelynek célja az ismeretlen zenészek kiemelése, ami végülis sikerült, csak nem feltétlenül úgy, ahogy tervezték.

A Spotify-on lelkesen listát gyártó felhasználók eleinte olyan listanevekkel igyekeztek távol tartani Ashley-t és társait, amivel üzeneteket hagytak a botoknak, például hol szebben, hol indulatosabban megkérték, hogy hagyja békén a listákat. De a botok már csak olyanok, hogy nem igazán hatja meg őket az érzelmi zsarolás.

Sok felhasználó személyes sértésnek veszi, hogy az időt és energiát nem sajnálva összeállított listája elvész, vannak, akik emiatt azt fontolgatják, hogy lelépnek a Spotify-ról. De vannak, akik szerint nem is olyan rossz, amit ezek a botok ajánlgatnak, másokat pedig az zavar, hogy miért női neveket kapnak.

Az egyetlen lehetőség jelenleg Ashley ellen, ha manuálisan távolítunk el minden hozzáadott dalt, blokkoljuk a botot (ezt úgy lehet megtenni, hogy a profilon meg kell keresni a három pontra az oldal tetején, és kiválasztani a „blokkolás” lehetőséget), vagy a nyilvános beállításokat kell eltávolítani a lejátszási listákról. És imádkozni, hogy Ashley ne találjon többé senkire.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk