Hirdetés

A Soundcloud az első olyan szolgáltató, akinél a pénz ahhoz megy, akit hallgatunk

A Soundcloudon ha valaki csak és kizárólag egy előadót hallgat, akkor mostantól az ő pénzét csak az az előadó kapja meg. Ezzel ez lett az első olyan platform, ami ezt a modellt be tudta vezetni. Április 1-től csak olyan előadók között osztják szét az előfizetési díjat, akiket valóban hallgatott a felhasználó. Erről Michael Weissman, a Soundcloud vezetője azt mondta, hogy a rajongók ezáltal közvetlenül meghatározhatják, hogy milyen előadókat támogatnak.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, a többi streamingszolgáltató modellje úgy néz ki, hogy  minden előfizető pénze bemegy egy nagy közös bödönbe, amiből attól függően kapnak vissza az előadók, hogy kit mennyien hallgattak. Vagyis hiába, hogy ha egy felhasználó csak a haverja zenekarát hallgatja, az előfizetési díj nagy része nem a haverja zenekarához kerül vissza, hanem elviszik a legnépszerűbb előadók, akikről előfordulhat, hogy még csak nem is hallottál.

Tudod ki az a Bad Bunny? Pedig ő lett idén a legnépszerűbb zenész

A modell ellen már többször is tiltakoztak a zenészek, hiszen a statisztikák szerint a legnépszerűbb 10 százalék kapja meg a kifizetések 99,4 százalékát. A cégek szerint viszont ez a modell azt jelenti, hogy azok a felhasználók, akik sok zenét hallgatnak, vagyis akik valóban zeneszerető emberek, kevesebbet érnek, mint az, aki az előfizetését alig használja, és mondjuk naponta 1-2 dalt hallgat meg reggeli közben.

Korábban a Deezer is próbálkozott hasonlót tesztelni, egészen messzire is jutottak az új modellt illetően, de a nagyobb kiadók megfúrták ezt a fajta felosztási szabályzatot, hiszen ez az ő érdekeiket nem szolgálja, viszont olyan helyzetben vannak, hogy egy nagy streamingszolgáltató sem kockáztatja meg, hogy a kiadó elvigye onnan a teljes katalógusát. Erről itt írtunk bővebben.

Vannak problémák, de kis odafigyeléssel többet kereshetnének a magyar zenészek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk