A sorozatdarálás nem feltétlenül rossz

A binge-watching vagy darálás, azaz a sorozatok részeinek egymás után nézéséről megoszlanak a vélemények. Sokak szerint az volt a tévézés igazi hőskora, mikor a legizgalmasabb fordulat előtt vége lett a résznek, aztán egy hetet lehetett azon agonizálni az ismerősökkel, hogy kinek milyen elméletei vannak, mi lesz a csavar. A streamingszolgáltatók idejében azonban sokszor mindössze egy gombnyomás, vagy még annyi sem, és már indul is a következő rész. Médiaszakértők szerint azonban ez nem feltétlenül rossz, már ha elővigyázatosan csinálja az ember.

Ami új, az rossz is?

A streamingszolgáltatók, és a lehetőség, hogy évadokat egy nap alatt megnézzen az ember, nem olyan régi luxus. Ami pedig új, arra előszeretettel süti rá a társadalom, hogy rossz, de legalábbis veszélyes. Morgan Ellithorpe, a Delaware Egyetem kommunikációs tanszékének adjunktusa szerint mindig is voltak az újdonságokkal szemben erkölcsi aggályok. Az első regények megjelenésével például az, hogy ezek a könyvek fenyegetik a társadalmat és az egyének elméjét. Az 1700-as évek vége felé is az volt az aggodalom, hogy a regények túlságosan lekötik a figyelmet, túl élénk élvezetet nyújtanak, így aki megtapasztalja, az utána nem lesz hajlandó tanulni.

Mit nevezünk darálásnak?

Egységes definíciója nincs. Nincs mutatószám, hogy egymás után hány rész megtekintése után lehet darálásról beszélni, vagy mennyi időt kell sorozatnézéssel tölteni, mennyi idő telhet el két rész között, hogy megfeleljen valaki a definíciónak. Az általános megegyezés szerint darálásról akkor lehet beszélni, ha valaki egy történet három vagy több epizódját nézi meg gyors egymásután- mondja Allison Eden, a Michigani Állami Egyetem Kommunikációs Tanszékének docense, aki a szórakozásnak az emberek jólétére gyakorolt ​​hatásait kutatja.

Vannak pozitív hatásai

Csökken a stresszszint, ugyanis ha valaki több részt néz meg egymás után, akkor ellazultságot érezhet. Hasonló ahhoz, mintha munka után valaki könyvet olvas, vagy a kedvenc hobbiját végzi. Az is jó a szakértők szerint, ha egy témában elmerül valaki, legyen az a Nápoly környéki maffiózók mindennapjai, Emily ámokfutása Párizsban vagy éppen valami cuki romantikus dráma. Eileen Anderson, a Case Western Reserve Egyetem orvos-antropológusának kutatási területe a fiatal felnőttek jóléte a változó kulturális környezetben. Ő azt mondja, hogy a darálás elősegíti a szocializációt, egyfajta társadalmi kapcsolat, a közös élmények egyik fajtája, ami összeköti azokat az embereket is, akik fizikailag nincsenek együtt. A történetek iránt lankadatlan érdeklődés pedig nagyjából egyidős az emberiséggel. Az emberek szeretik a történeteket, vonzódnak hozzájuk, a streamingszolgáltatók kínálatai között pedig szép számban találhatóak olyan sorozatok, amelyek kiváló történeteket mesélnek el csavarokkal.

Ugyanazt csináljuk, mint évezredekkel ezelőtt

Antropológusok szerint a technológia változott, tulajdonképpen ugyanazt csináljuk, mint mondjuk az ókori Rómában azok az emberek, akik összegyűltek este egy színházban. Polly Wiessner antropológus dél-afrikai félnomád törzseknél figyelte meg, hogy esténként a tűz köré gyűlnek, és történeteket mesélnek. Ugyanezt teszi a a modern társadalom is, csak a tévé előtt nassol, miközben nézi a Trónok Harcát. A nap végi rituálé része, hogy kitalált történetekkel foglalkozunk, és ebben nincs újdonság.

Ésszel kell azért csinálni

Korábban a főműsoridőnek 11-kor vége szakadt, most addig tart, amíg valaki szeretné. Nem nehéz belátni, hogy ez elég egészségtelen lehet azoknak, akik nem tudnak megálljt parancsolni a tévézésüknek. Az egyértelmű, hogy ennek egyenes következménye a másnapi fáradtság és rossz teljesítőképesség, de a túlzásba vitt darálás a pozitív hatásokat is felülírhatja, vagyis inkább növekszik a stresszint, például attól, hogy már hajnali három van, és még mindig úgy érzi, hogy el kell indítania a következő részt, vagy a bűntudattól, hogy még mindig sorozatot néz alvás helyett. A nagy szolgáltatók sorozatai pedig pontosan erre építenek, vagyis hogy folyamatosan stimulálják az agyat, és elhitessék, hogy nem szabad, vagy legalábbis nem tanácsos félbehagyni az évadot. Ez pedig extrém esetekben függőéget is okozhat.

A határ az, amikor valaki elkezdi elhanyagolni a kötelességeit, vagy elfelejti, amiért ő lenne felelős

– magyaráza Dr. Danesh Alam, a Northwestern Medicine pszichiátere, aki a függőségek kezelésével foglalkozik.  Szerinte még akkor is előfordulhat függőség, ha egyébként időtartamban nem néz valaki sokáig sorozatokat. De mikor emiatt nem megy bevásárolni, elhanyagolja a gyerekeket, a munkáját, akkor érdemes azonnal közbeavatkozni.

A szakértők szerint ez azonban elkerülhető, elég ha valaki tudatosítja magában, hogy veszélyes lehet a darálás, és előre megfogad olyanokat mint hogy:

  • Kitalálja, hány órát vagy hány részt engedélyez magának egyszerre.
  • Nem szabad hagyni, hogy a sorozatnézés kevesebb alvást jelentsen. Sőt, mindig az alvás legyen a fontosabb, ne a sorozat. A neurológus szerint  túl kevés alvás és pihenés egészségügyi problémákhoz vezethet.
  • Nem jó, ha közben dolgozni szeretne valaki. A sorozatnézés célja, hogy kikapcsolja az embert. Ha közben a néző takarít, vasal vagy dolgozik, akkor sem a kikapcsolódás nem megy, se a feladatot nem tudja kellő hatékonysággal és pontossággal elvégezni.
  • Oda kell figyelni a nassolásra. A fagylalt, chipsek vagy gyors kaja élvezetes lehet egy-egy sorozat közben, de ha rászokik erre a szertartásra az ember, akkor inkább ártalmas hobbi lesz. Nem feltétlenül a nassolással van a baj, csak oda kell figyelni, hogy inkább valami egészséges dolog kerüljön a tálba.

Két ünnep között vagy a téli időszakban valóban élvezetes lehet semmi mást nem tenni, mint egymás után nézni az epizódokat, amivel a szakértők szerint az ég világon semmi baj nincs, ha megfelelően megtervezi az ember.

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés