Hirdetés

A Samsung Note örök és elpusztíthtatlan

A Samsung bemutatta az új Galaxy S 22 szériáját, az új S8 tabletet, és beszélt a környezetvédelmi megoldásairól is, ami végre jócskán túlmutat azon, mint a legtöbb gyártó azon megoldása, hogy a töltőfejet nem csomagolják a készülékekhez.

Mikor legutóbb a Samsungról írtunk, akkor a Galaxy S21 FE, vagyis Fan Edition, azaz rajongói kiadás volt nálunk. A rajongói szó furcsának tűnhet, de ha valaminek rajongói voltak a Samsung háza táján, az a Note-széria, ami most beintegrálódva ugyan az S-családba, de újraéledt, és ennek valószínűleg nagyon sokan örülnek majd. 

Ezzel pedig sokkal letisztultabb lett az egész Samsung telefonos család is. Úgy tűnik, hogy most már beáll az a rendszer, hogy év elején jön az S-széria, nyár végén a Z-széria, és közben az A-modellek is érkeznek. Ez pedig ha valamiféle rendszerbe szeretnénk foglalni, akkor úgy néz ki, hogy 

az S-széria az aktuális év csúcskészülék változatai, a Z-széria a kinyitható telefonok családja, az A-széria pedig a számjelzéstől függően a felső, közép és belépő szintű telefonokat jelöli. 

Most az új S-széria érkezik, amelynél a kamerára, az erős processzorra, a dizájnra, és a biztonságra helyezik a hangsúlyt, vagyis tulajdonképpen lehetőleg minden újdonságot belepakolnak, ami csak a rendelkezésükre áll. 

A Note örök

A Galaxy Note nem tűnt el, csak átalakult. Tavaly egy fél megoldással kellett beérnie azoknak, akik egyszer kipróbálták, és azóta nem tudnak élni az S Pen nélkül. A Galaxy S21 Ultra ugyan tudta kezelni, de külön lehetett beszerezni, és egy speciális tok is kellett hozzá, ahol a tollat is lehetett tárolni. Na ennek most vége. 

Az S-szériában az Ultra a csúcsok csúcsa, ebben van mindent, amit egy flagship telefonba jelenleg bele tud pakolni a Samsung, most már egy S Pen is. 

Tulajdonképpen összemosták a Note-szériák hagyatékát, már ami a tollat és az erőt  illeti, az S-széria hagyományosan újító kameratechnológiájával, és ebből született meg a Galaxy S22 Ultra, ami innentől kezdve tulajdonképpen egy új kategória az S-szérián belül. 

Ezzel együtt meg is újult az S Pen, és amellett hogy sokáig bírja, sokkal gyorsabban tud a telefon reagálni rá. Aki eddig szuperszenzitív volt, és bármiben is akadályozta 9 miliszekundumos késlekedés, az most megnyugodhat, mert ez lecsökkent 2,8 miliszekundum, azaz sokkal jobban hasonlít a valódi kézírás érzésére, és az ígéretek szerint a legkuszább kézírást is digitalizálni tudja. 

Galaxy S22 Ultra változatok. Fotó: Samsung

Soha többé rossz fotó

Az S22-család célja, hogy teljesen tönkretegye az ufó és jeti észlelések, vagy a csodás jelenések megörökítésének műfaját. Jó, ezt így nem mondták ki, de azzal, hogy a borzasztóan rossz, elmosódott és értelmezheteten képekkel leszámolnak, nagyon ebbe az irányba haladunk. 

A kamerás kvalitások alapelve továbbra is az, hogy legyen valaki akár profi, akár teljesen hülye a fotózáshoz, egy mozdulattal, bármilyen körülmények között a legjobb képet készítse el. 

 

Alkottak egy új szót is, a Nightography, a kifejezetten rossz fényviszonyok között készült kifejezetten jó képeket jelenti, ahol  a nyári esti sütögetésnél senki feje nem mosódik horrorfilmesre, a tűzijátékból pedig több látszik, mint a fekete képen egy piros csík. 

A profiknak pedig jó hír, hogy 16bit RAW file-okat tudnak készíteni, amit aztán könnyedén tudnak szerkeszteni. Végre elkezdtek a közösségi oldalak együttműködni a gyártókkal is. Sokaknak ismerős lehet, hogy van egy jó telefonjuk, amivel baromi jó képeket lehet csinálni, de ha egy közösségi applikációba épített kamerát használja, olyan lesz a fotó, mintha a 10 évvel ezelőtti készülékével csinálta volna. Na most legalább a Snapchatnél, Instagramnál és TikToknál az alakalmazások  a saját kamerás próbálkozásaik helyett hagyják, hogy a telefon kamerája készítse el a képeket. 

Természetesen erősítettek a videó módon is, egyszerre öt emberhez tudja igazítani a telefon a megfelelő képkivágást, tudja követni őket, és egy érintéssel lehet jelezni, hogy melyikükre szeretnék felvétel közben éppen jobban fókuszálni, és a videó középpontjába helyezni. 

Javítottak a portré módon, a különböző megvilágításokon, és a gyenge fényviszonyok között készült fotókon, és ugyanezek a funkciók, különböző stúdió megvilágítások elérhetővé váltak  kisállatokra is. 

Sokáig bírja

Az S22 Ultra az első Galaxy S szériás készülék, amely 4nm processzorral és a Samsung legfejlettebb Mesterséges intelligencia- és gépi tanulás alapú megoldásaival érkezik. A készüléken található Wi-Fi 6E technológia akár kétszer olyan gyors lehet, mint a Wi-Fi 6, már akinek egyáltalán az elérhető. 

Azt, hogy sokáig bírja, nem csak az akkumulátorára kell érteni, hanem hogy azt is ígérik, hogy akár négy generáción keresztül elérhetővé teszi az Android rendszerfrissítéseket. 

A Galaxy S22 Ultra február 25-től elérető, a 8 GB+128 GB változata 489,990 forintos, a 12 GB+256 GB verzió 529,990 forintos, a 12 GB+512 GB modell pedig 569,990 forintos ajánlott fogyasztói áron. Az előrendelők egy ráadás Galaxy Buds Pro fülhallgatót kapnak, amelyet a Samsung Members alkalmazásban igényelhetnek. Emellett előrendeléskor, készülékbeszámítás esetén ráadás 55.000 Ft értékű kedvezmény is igénybe vehető.

Az Ultrán túl sem rosszak az opciók

Ha az Ultrából lett a Note, akkor ez azt jelenti, hogy a Galaxy S22+ és S22 maradt a csúcstelefon, ami nagyon rámegy a kreatívkodásra, de nem annyira, hogy még a tökéletes fotóra krikszkrakszokat rajzolgassunk az S Pennel. Jó, ha őszinték akarunk lenni az S Pennek ennél sokkal több a funkciója, de való igaz, hogy nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van rá. 

Való igaz, hogy már nem is képekben, sokkal inkább rövid videókban kommunikál egymással a világ, vagy legalábbis sokan az ilyen tartalmakat keresik, ezért nem meglepő, hogy a legszembetűnőbb ugrás a videózásban jelent meg az új készülékeknél. Nem állítjuk, hogy enélkül nincs TikTok-karrier, ha valaki kreatív, de ha nem az, akkor legalább sokkal nagyobb eséllyel lesz az a vélemény, hogy bár nem tetszik, de szép a videó. Ez is megkapta a nightography funkciót, vagyis rossz fényviszonyok mellett is lehet használni, és ahogy fentebb írtuk, ezek a készülékek is képesek több emberhez alkalmazkodni videózás közben. Jó hír, hogy szintén akár négy generáción keresztül elérhetővé teszi az Android-frissítéseket. 

Ezek a készülékek március 11-től lesznek elérhetőek, a Galaxy S22 modellek 128 GB és 256 GB verziója 334,990 és 354,990 forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. A Galaxy S22+ 128 GB, illetve 256 GB változata pedig 409,990 és 429,990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el. Előrendelés esetén ezekhez is Galaxy Buds Pro jár. 

Galaxy S22 Galaxy 22+
Galaxy S22 Ultra
Ár 334 990 / 354 990 forint 409 990 / 429 990 forint
489 990 / 529 990 / 569 990 forint
Kijelző mérete 6,1 col 6,6 col 6,8 col
Kijelző típusa FHD+ Dinamikus AMOLED 2X FHD+ Dinamikus AMOLED 2X
QHD+ Dinamikus AMOLED 2X
Kamera 1 50 MP f/1.8 (széles) 50 MP f/1.8 (széles)
108 MP f/1.8 (széles)
Kamera 2 12 MP f/2.2 (ultraszéles) 12 MP f/2.2 (ultraszéles)
12 MP f/2.2 (ultraszéles)
Kamera 3 10 MP f/2.4 (3X optikai tele) 10 MP f/2.4 (3X optikai tele)
10 MP f/2.4 (3X optikai tele)
Kamera 4
10 MP f/4.9(10X optikai tele)
Eőlapi kamera 10 MP f/2.2 10 MP f/2.2 40 MP f/2.2
Akkumulátor 3700 mAh 4500 mAh 5000 mAh
Memória 8GB+128 GB / 256 GB 8GB+128 GB / 256 GB
8 GB+128 GB / 12 GB+256 GB / 12 GB+512 GB

Jön új tablet is

Ha ez nem lenne elég, akkor jön az új S8 Tablet-széria (a telefonhoz hasonlóan itt is Ultra, S8+ és S8 jelölésekkel) amit munkára és szórakozásra is optimalizáltak, sőt a tartalomelőállítóknak is szeretenének speciális funkciókkal szolgálni. A világ megváltozott, a tabletek már nem az otthoni munka, oktatás, vagy a videóchatek tökéletes kiegészítője, ehhez pedig alkalmazkodott a Samsung is. 

A tabletek középpontjában a videózás áll, mármint nem úgy, hogy tablettel kellene videózni, mintha az ember egy tálcát mutogatna a látnivalóknak, hanem hogy élvezhetőbbek a videócsetek és meetingek, legalábbis minőségben, mert arról, hogy unalmasak, nem a Samsung tehet, vagy lehet vele videókat szerkeszteni, és persze nézni is kényelmesebb mint a telefonon vagy a laptopon. Az első alkalom, mikor egy Galaxy tablet 4nm chipet, 12 GB RAM-ot, és akár 1 TB tárhelyet kapott. Persze ebből már ki lehet következtetni, hogy a piac mely másik nagy szereplőjével versenyzik a Samsung, de az igazság az, hogy a tablet-piac finoman szólva is siralmas. Ilyen specifikációkról csak álmodni lehet ott, ahol néhány komolyabb szereplő is képes előállni egy 2 GB-os RAM, meg Android 7-es eszközzel. Hiányérzete azért itt is van az embernek, mert mikor elmondják, hogy olyan jó az akksija, hogy akár külső akkumulátorként is lehet használni, és rá lehet kötni vezetékkel a legújabb Galaxy telefonját az embernek, akkor felmerül, hogy a jóval kényelmesebb vezeték nélküli töltés oda-vissza töltés miért nem került bele. 

Az Ultra a legizgalmasabb darabja a családnak amiatt, hogy egy meglehetősen nagy, 14.6 colos kijelzőjű tablet. Állítólag most ezek a nagy tabletek a keresettek, és már csak méretéből és tudásából adódóan is alkalmas akár kreatív munkákra is, vezeték nélküli billentyűzettel pedig teljesen kiválthat egy átlagos otthoni notebookot, csak legyen mihez támasztani az asztalon. Ugyanez egyébként a valamivel kisebb (12,4 colos) kijelzővel rendelkező 8+ tabletre is gyakorlatilag igaz. A Galaxy S8 pedig a maga 11 colos kijelzőméretével a hagyományos tablet méret kedvelőinek lehet jó választás.   Mindhárom készülékhez jár az S Pen is, amivel tovább lehet növelni a hatékonyságot és a kreativitást. 

A Galaxy S8 széria Magyarországon 2022. február 25-től lesz elérhető. A Tab S8 Wi-Fi verziója 294.990, az 5G változat 354.990 forintos, a Tab S8+ Wi-Fi 374.990, az 5G változat 434.990 forintos, a Tab S8 Ultra Wi-Fi 454.990, az 5G változat pedig 514.990 forintos ajánlott fogyasztói áron kaphatóak. Előrendelés esetén a Galaxy Tab S8 Ultrát előrendelők egy ráadás Érintőpados billentyűzetes tokot, a Galaxy Tab S8+ és Tab S8 modelleket előrendelők pedig egy Vékony billentyűzetes tokot kapnak ajándékba.

Ki a hálókkal a tengerekből

Természetesen a környezetvédelem is szerephez jutott, kiderült, hogy az új készülékek egy részét nem a tengerekben található legutáltabb műanyag palackokból, hanem az utálat listán szintén előkelő helyen álló eldobott halászhálókbók készítik. A Galaxy S22 széria készülékházaiban használt anyag 20 százalékban tartalmaz az óceánokból összegyűjtött, újrahasznosított műanyagot, a telefonok hangszórómodulja, valamint a bekapcsológombok és a hangerőszabályzók belső részei is tartalmaznak újrahasznosított anyagokat. A csomagolásnál az óceánokból származó műanyagok mellett 100 százalékban újrahasznosított papírt használnak, és a védőfólia is újrahasznosított műanyag, valamint minden tok UL tanúsítvánnyal rendelkező, környezettudatos anyagokból készül.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,333KedvelőTetszik
2,909KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk