Hirdetés
Hirdetés

A világ rothadása lassú, de biztos – Blizzard-interjú

A 2006-os Les Litanies de Satan lemezt követő hosszú és fagyos csend után idén új kiadvánnyal jelentkezett a pécsi Blizzard zenekar, akik töretlenül hisznek abban, hogy a blackmetal jó. Typhon gitárossal leültünk az online pöcegödör elé és kiveséztük a zenekar, a hazai underground és a hóviharok témakörét, mint két rossz barát. Interjú:

Nemrég jelent meg legújabb lemezetek Disengaged from Life címmel, milyenek az eddigi visszajelzések?

Őszintén szólva magabiztosan adtuk ki az anyagot a kezeink közül, éreztük hogy azért nem rossz, de meglepődtem hogy mennyire pozitív a visszajelzés mindenhonnan. A Black Metal Promotion Youtube-csatornán debütáltattuk az albumot, reméltük, hogy ott azért nyerhetünk egy kis nyilvánosságot, hisz mégiscsak 15 évnyi csendből térünk vissza. Ott is jó véleménnyel voltak a hallgatók.

Meséljetek az új albumról kérlek, lehetőleg szépen és hosszan kifejtve!

Összetett, kiforrott, változatos, akaratos.

Köszi a kifejtést! Az ezelőtti albumotokat 15 éve adtátok ki, azóta a zenekari tagság is lecserélődött. Mennyire látjátok másként a világot, mint akkor? Egy 2009-es interjúban az akkori énekesetek szerint a világ a pusztulás felé halad, javult azóta a helyzet szerintetek?

Hogy a világ milyen irányba halad, azt hiszem nem kérdés. Nem kell messze menni közelgő ökológiai katasztrófákért, társadalmi dekadenciáért, hiperpolarizált ideológiákért. A helyzet nem javult, nem is fog szerintem, a világ rothadása lassú, de biztos.

2021-ben mennyire volt mozgalmas a baranyai blackmetal-élet, ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről.

2021-ben pontosan semennyire. Reménykedjünk, hogy az hogy mindenki két évre a szobájának sötétjébe volt zárva, kinevelt egy olyan új generációt, akik fogékonyak lesznek erre a kicsit haldokló szcénára.

Ugyanazt jelenti nektek ma is a blackmetal, mint 1995-ben, amikor létrehoztátok a zenekart?

Sajnos mára már egy tag sem maradt azok közül, akik ’95-ben létrehozták a zenekart, így csak azt tudom mondani, hogy igyekszünk mindig hűek maradni magunkhoz a fejlődések és változások mellett is. A régi csapattársakkal egyébként jó hangvételű, baráti a kapcsolat.

Miért csak CD-n adtátok ki az új lemezt ismét? Mi a véleményetek a mostanában teljesen trenddé váló kazetta és vinyl kiadásokról, ami elárasztotta a teljes undergroundot?

Hosszasan beszélgettünk erről a kérdésről, hogy mi legyen, hogy legyen. Sokáig terveztük a kazettát, de végül dobtuk, és talán pont ezért. Nem akartuk mesterségesen undergrounddá tenni az albumot, így maradt a standard megoldás. Vinylre meg csak egész egyszerűen nem volt pénzünk. Ha bárki lát fantáziát abban, hogy kiadja bakeliten a lemezt, keressen bátran!

Mik a terveitek?

Írni, felvenni, előadni. Írni, felvenni, előadni. Írni, felvenni, előadni és lehetőleg közben kurva jól érezni magunkat.

2021-ben tud egy blackmetal-zenekar még olyat mutatni, amire felfigyelhet egy zenerajongó?

Átlag mezítlábas zenerajongó, vagy black metal rajongó? Hétköznapi ember számára csak akkor, ha erős a látvány, könnyen fogyasztható és érthető, lásd Behemoth. Black metal rajongóknak már nehezebb szerintem olyat mutatni amire felkapják a fejüket, már ha nem legyintenek minden újításra elutasítóan. Nemrég találtam egy lengyel csapatot, a Zmarłymet, akik mindenféle electro témákat csempésznek bele és szerintem kurva jó. Mi mindenesetre nem akarjuk újra feltalálni a kereket. Azt játsszuk ami tetszik, ha oldschool, ha innovatív.

Szándékosan nem írtok magyar nyelvű dalszövegeket?

Lehet, hogy a jövőben olyan is lesz. Végül is két magyar sor már erre is felfért.

Milyen hazai zenék inspiráltak benneteket az új lemez megírásához?

Szerintem nincs ilyen. Ne értsd félre, vannak nagyon jó csapatok itthon, de egyet se tudok mondani, aki tetten érhetően inspirált volna bármelyikünket.

Mikor voltatok utoljára koncertezni?

Utoljára 2019. decemberében zenéltünk Szlovéniában. Ezután sajnos mindannyian tudjuk mi történt.

A zenekar neve magyarul hóvihar. Volt már szerencsétek igaziból ehhez a természeti jelenséghez?

Egy korábbi zenekarral voltam stúdióban 2012 körül télen felvenni egy single-t Komlón. Mikor lementünk dél körül még sütött a nap. Este amikor indultunk haza már fél  méter friss hó volt mindenhol. Óriás pelyhekben hullott, valami istentelen szél mellett, kb. három métert látsz magad előtt és haza kéne menni Pécsre a Mecseken keresztül. Telepakolt autóval és nyári gumikkal. Grim and frostbitten!

Blizzard

Advertisement
39,010KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló