Hirdetés

A régió legizgalmasabb zenei konferenciájára készül az EXIT Fesztivál gárdája

Mikor az idei SeaStar fesztivál nyitónapján zeneipari szakemberek számoltak be a Bridge konferencia megszületéséről, akkor ha nagyon őszinték szeretnénk lenni, kicsit megdöbbenve hallgattuk a koncepciót, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint amiről mi is beszélünk itt a Lángoló oldalán most már több éve, vagyis hogy a zene és a technológia mostanra már annyi aspektusban egészíti ki tökéletesen egymást, hogy itt az ideje, hogy ennek a részleteiről többet beszéljünk. 

Az EXIT Fesztivált valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, Európa egyik legizgalmasabb fesztiválja, változatos line uppal, és látványos újvidéki helyszínnel. A SeaStar fesztivál talán még nem égett bele ennyire a magyar köztudatba, pedig egy meglehetősen jó buli közel Magyarországhoz, a horvátországi Umagban, a tenger partján. Egy tökéletes nyárindító fesztivál, napsütéssel, tengerrel, koncertekkel, és jövőre a fesztivál időszakának környékén egy teljesen új zenei konferenciával, a Bridge-dzsel. 

Zene és technológia

Mikor a nagy nemzetközi technológia konferenciákon járunk, ott azért már egyértelműen kirajzolódik, hogy a technológia kifejezetten számít a zeneiparra. Nem csak arról van szó, hogy az új tévék hangzásának kialakításában kifejezetten nagy hangsúlyt kap, hogy például a koncertek jól szóljanak, de a metaverzumos koncertek, a különféle blockchain technológiák zeneipari felhasználása vagy csak a legizgalmasabb zenehallgatási megoldások is mind-mind helyet kapnak ott. Ezzel szemben a zeneipar a legtöbbször későn ébred, és a mesterséges intelligencia témaköréből jól látszik, hogy a lehetőségek helyett a vélt vagy valós veszélyekre fókuszálva áll egy-egy olyan újításhoz, aminél nem az a kérdés, hogy jön-e, hanem az, hogy mikor jutunk el oda, és hogyan készülünk fel rá. 

Bridge konferencia

A most bejelentett Bridge konferencia a zeneipar és a technológia, valamint a zenei szakemberek bevonásával keresi majd 2025-ben, az EXIT Fesztivál 25 éves fenállásának ünnepén a válaszokat a kérdésekre, illetve azokat a lehetőségek, hogyan tud a két iparág szimbiózisban működni egymással. A konferencia a tervek szerint lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre, segíthet felpezsdíteni a kulturális, illetve az üzleti együttműködések lehetőségét a zene és a művészetek világában, és arra biztatja a technológiai szektor szereplőit, hogy közösen vitassák meg, hogyan tud még szorosabban együttműködni a zene és a technológia világa, és milyen lehetőségek vannak még abban, ha a két szektor szorosabbra fűzi a szálakat. Az EXIT Fesztivál örök szellemisége, azaz a béke, a sokszínűség elismerése, az összetartozás is a konferencia fő témái között szerepel majd. 

Mit jelent a zeneipar és a technológia együttműködése? 

A szervezők elmondták, hogy a konferencián olyan kérdésekre keresik majd a választ, ami új bevételi forrásokhoz juttathatja a zeneipar szereplőit (gondoljunk itt az olyan kiaknázatlan lehetőségekre, mint a blokklánc technológia, vagy éppen a teljesen új bevételi források), és alapvetően újíthatja meg a zeneipart. Tulajdonképpen a nagy lemezkiadók az évek alatt már most is úgy kell, hogy működjenek, mint egy technológiai vállalat, de ugyanez igaz a másik oldalra is, a legnagyobb technológiai cégek növekedése, sőt alapműködése a zenére épül. Új bevételszerzési formákat jelenthet a techszektor szereplői számára is, valamint nem lehet elmenni szó nélkül amellett a tény mellett sem, hogy egy fesztivál, de akár egy koncert is, olyan mennyiségű embert hoz össze fizikailag egy helyre, hogy az minden szektornak izgalmas lehet. A zene, illetve a népszerű előadók arra ösztönzik az emberek tömegét, hogy képesek legyenek másképpen gondolkodni. Ebben élen járnak a fesztiválok is, amelyek például már évek óta hangsúlyozzák az elfogadás, a szociális érzékenység, a társadalmi felelősségvállalás, az inkluzivitás vagy éppen a környezetvédelem fontosságát, és ezzel nem csak a kulturális, de a szemléletváltoztató szerepük is tagadhatatlan, és egyben az egyébként is techfüggő következő generációkra is óriási hatással vannak. 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,996KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk