Hirdetés

A reggae-zene egyik nagy tragédiája van elrejtve egy emojiban

Peter Tosh volt az alapító tagja a Wailersnek Bob Marley és Bunny Wailer társaságában, de szólóban is sikereket ért el, majd 1987-ben saját otthonában meggyilkolták. Ha valaki megnyitja a telefonját és az emojik között keresgélni kezd, talál egy öltönyös figurát lebegni. Ő nem más, mint Peter Tosh.

Az izgalmas az egészben, hogy erről Tosh gyerekei sem tudtak, bár mindegyikük nagyon örült neki, és elmesélték a BBC-nek, hogy apjuknak amellett, hogy szórakoztatni szerette volna az embereket, fontos volt az emberi jogok és a politika kérdése, azt szerette volna, ha az emberek kiállnak azért, amiben hisznek.

Hogyan lett egy zenei legendából emoji?

Ehhez vissza kell mennünk az 1990-es évek Seattle-jébe, ahol a grunge helyett most egy másik jelentős, korszakváltó dologról kell megemlékezni, a Microsoftról és a személyi számítógépek térhódításról. Vincent Connaire tipográfus új betűtípusokon dolgozott, és megkapta, hogy tervezze meg a Webdings nevű, képalapú betűtípust, amivel az volt a cél, hogy korai weblapokon képek helyett lehessen használni.

A Wailers fotója és a 2 Tone Records logója.

Connaire nagy skarajongó volt, imádta a Specialst, és az azt kiadó 2 Tone Records logóját, aminek egyébként a Wailers egy korai képe volt az alapja. A képen a Wailers három tagja áll, közülük is kimagaslik Tosh öltönyben, csokornyakkendőben és napszemüvegben. A 2 Tone Records logóját tehát inspirálta Peter Tosh, a Microsoft tipográfusát pedig a lemezkiadó logója. Connaire átdolgozásában a csokornyakkendős, szemüveges férfi ugrott, vagyis egészen pontosan pogózott.

Mikor az emojik készültek, a Webdings betűtípusban fellelhető képeket vették alapul, és a pogózó csokornyakkendős, napszemüveges férfi is átment a rostán, így megszületett a lebegést jelentő emoji.

Körbenéztem, és amit láttam, lerajzoltam. Az én boomboxom volt a minta, vagy a hegynél a Seattle melletti Mount Rainier vonulata járt a fejemben. Nem gondoltam akkor, de most nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen különleges dologban vehettem részt

– mondta Connaire.

Bárki ajánlhat új emojikat

Már mi is írtunk a legközelebb érkező emojikról, abban pedig érintettük azt is, hogyan néz ki az egész folyamat. A lényeg az, hogy bárki tehet javaslatot, hogy milyen emojit szeretne látni, és az miért is lenne fontos. Ha az Unicode is egyetért, és a grafika is könnyen megvalósítható, kis méretben is jól értelmezhető, akkor még az is előfordulhat, hogy valaki javaslata bekerül az emojik közé.

Vannak, akik szinte sportot űznek az új emojik ajánlásából – Yiying Lu például az evőpálcika, az elviteles kínai doboz, a kínai húsos batyu és a szerencsesüti emojik keresztanyja. Azt mondja, hogy rengeteget segített neki, hogy Amerikában élő kínaiként így is kifejezheti az identitását. Sőt, neki köszönhető a páva emoji is, miután megtudta, hogy a burmai kultúrában milyen szerepe van a páváknak. Ráadásul egy burmai jó ismerősével dolgozott a terveken, aki már nem élhette meg, hogy a pávából emoji lett, ezért a mai napig különösen fontos Lu számára, hogy a pávás emojit bárki használhatja.

Fotó: Emojipedia

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,333KedvelőTetszik
2,909KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk